GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

TRAVEL ZOOM

O LUKSUZNIH TURISTIČNIH BLAGOVNIH ZNAMKAH

By on March 8, 2012

Piers SCHMIDT 

Sredi krize je pogovor o luksuznih turističnih blagovnih znamkah malodane bogokleten. Kljub temu je skorajda vsako turistično omizje v Sloveniji polno besed o nujnosti usmeritve Slovenije v ta najbolj zaželjeni turistični segment. V Slovenijo prihaja Piers Schmidt, ki živi in ustvarja luksuzne znamke. Slovenijo pogosto umeščamo med luksuzne destinacije ali pa vsaj visoko ocenjujemo naš potencial za luksuzni turizem. Kako daleč ali blizu smo svetovnim standardom, nam bo Piers povedal iz prve roke.

 

Piers pravi, da so luksuzne blagovne znamke sebične in narcistične. Popolno nasprotje odgovornih blagovnih znamk, o katerih govori drugi gost Travel ZOOM-a, Pawel Nizinski. Ključno je vprašanje, kako sploh pride do fenomena luksuznih turističnih znamk . Izziv marketinga luksuza je ohranjanje statusa ekskluzivnosti. Največkrat je formula uspeha kombinacija cenovne politike, podobe, duha in statusa.
Najkrajša pot je povezava z znanimi blagovnimi znamkami, največkrat s področja mode. Tipičen primer so hoteli Armani, ki jih je za Emaar Properties leta 2005 razvil Piers. Mimogrede Emaar Properties so iz Dubaja in so poleg pol Dubaja zgradili najvišjo zgradbo na svetu Burj Khalif, v kateri je hotel Armani.
Rast luksuznega turizma je stabilna. Segment kupcev, ki imajo denar za aranžmaje po nekaj 10.000 evrov, kriza ni preveč prizadela. V regiji je morda še najbližje standardom Aman resort na Svetem Štefanu. Kje so naše konkurenčne prednosti v primerjavi s tihomorskimi otočji s kristalno čisto vodo. Kot je nekoč zapisal Rok Klančnik, z infrastrukturo težko konkuriramo, si pa luksuzni turisti želijo ekskluzivno okolje brez množic, čudovito naravo, romantiko nekdanjih dni, prestižne vile, kot solza čisto morje in sneg, oseben odnos. Tega ni v turističnih središčih, pač pa pod jezerskimi vršaci, kjer si zobe umivaš s sadjevčkem in srce hladiš s črnim vinom. Vredno razmisleka.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.