GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

ZLATIBOR MTLG

By on March 10, 2019

M – MEDIUM MEETING DESTINATIONS: Destinacije, ki lahko gostijo do 1.200 kongresnih udeležencev.

Srbski Sant Moritz

Če bi nekakšna čudežna sila preko noči izbrisala vse plastične gradove, bizarne stojnice s kitajskimi spominki in hitre-prehranjevalnice s fotografijami jedi, bi lahko govorili o srbskem Sant Moritzu. Tega sicer še vedno lahko doživite izven zlatiborskega bermudskega trikotnika. Le potruditi se morate in svojim kongresnim gostom pokazati bistvo, ki je v mestnem središču očem skrito. Verjamemo pa, da se bo gradnja številnih hotelov in apartmajev za Zlatibor končala uspešno. Zlatibor si to zasluži in po našem mnenju sodi med kongresne destinacije z enim največjih potencialov v regiji. Zlahka ga uvrstimo ob bok Bledu, Banskemu in drugim gorskim centrom.

125 let organiziranega turizma

Izjemna narava, prijetna klima in prav posebna mikrogeografija je navdušila že srbskega kralja Aleksandra Obrenovića med obiskom Kulaševca leta 1893. Mesto letos praznuje 125 let organiziranega turizma in med več kot 250.000 turisti so tudi številni udeleženci dogodkov in kongresov, ki jih organizirajo predvsem lokalna društva pravnikov, zdravnikov in drugih strokovnih združenj. Udeležence poleg odlične kongresne infrastrukture navdušujeta tudi narava in čisto okolje, ravno tako pa tudi raznolika turistična ponudba s preko 150 različnih restavracij in lokalov. Da je ohranjena narava ključna za prihodnji razvoj, se zavedajo tudi v občini Čajeta/Zlatibor, ki si je postavila cilj, da bo Zlatibor najbolj ekološka občina v Srbiji.

Hotelska ekspanzija

V porasti penzionov, hotelčkov in hotelov je sredi tako divje urbanizacije težko ločiti zrnje od plevela. V mestu je preko 22.000 turističnih ležišč, od tega jih je dobrih 1200 v hotelih kategorije 4 zvezdice. Kongresni gostje večinoma izbirajo štirizvezdične hotele, med katerimi izstopajo večji kot so Hotel Mona, Grand hotel Tornik, Hotel Palisad in Hotel Olimp. Dopolnjuje jih serija manjših butičnih hotelov in apartmajev. Ponudba je nadvse raznolika in je že danes dobra osnova za nadaljnji razvoj kongresnega turizma. Kar nekaj hotelov se razvija v smeri specializacije za šport ali bolj aktivni turizem, kar omogoča razvoj incentive programov vseh vrst.

Najdaljša gondola v Evropi do Tornika

Leta 2019 bodo na Zlatiboru dokončali najdaljšo gondolo v Evropi, ki bo povezala center Zlatibora z vrhom Tornika na višini 1496 m. Devet kilometrov dolga gondola bo ponujala 25 minut razgledov na slikovito pokrajino Zlatibora. Donedavna je bila najdaljša gondola v nacionalnem parku Zhangiasie na Kitajskem. Tudi sicer priporočamo obisk smučišča, ki je opremljeno z najsodobnejšmi napravami in sistemom za umetno zasneževanje. Atraktivno pa je v vseh letnih časih in ponuja programe, ki so primerni tudi za incentive skupine (tubing, sankanje, itd).

Naravne atrakcije

Večina turistov prihaja na Zlatibor zaradi čudovite narave, ki je lahko odlično izhodišče za organizacijo incentive programov. Med atrakcijami izstopa podzemna jama Stopića. Gre za rečno podzemno jamo z več dvoranami, ki na dolžini dveh kilometrov ponuja izjemne kraške pojave. V kategorijo naravnih znamenitosti vrednih ogleda sodi tudi slap Gostilj. Le slabe pol ure pa je oddaljen nacionalni park Tara. Planina in kraška planota v vzhodni Srbiji velja za najbogatejše gozdno območje v Evropi. Kanjon reke Drine pa je slikovita lokacija za rafting. Zaradi izjemnega pomena so Taro že leta 1981 razglasili na Narodni park s ciljem ohranjanja biorazličnosti.

Posebna prizorišča

Med posebna prizorišča večina brez odlašanja uvršča muzej Sirogojno. Od centra Zlatibora je kraj oddaljen približno 24 km. Etno-vasica prikazuje arhitekturo in življenje prebivalcev na planoti. Vas se prvič omenja v zapisih že v 15. stoletju. Temeljito pa so jo obnovili leta 1980. Ogledate si lahko tipične zlatiborske kmečke hiše s pomožnimi objekti. Posebej popularni so znameniti ročno izdelani puloverji in druge rokodelske spretnosti. Kar nekaj je tudi restavracij, ki so opremljene v pristnem etno slogu in ki omogočajo organizacijo dogodkov. Vrstijo se ob magistralni cesti in po celotni planoti.

Mokra gora, Drvengrad

Sodi v posebno kategorijo že zaradi karizmatičnega ustanovitelja filmskega režiserja Emirja Kusturice. Vasica na Mečavniku je zrasla za potrebe snemanja filma “Življenje je čudež” leta 2004. Lesena vas je mešanica sodobnega zahodnjaškega stila in tradicionalnega srbskega, kjer se lahko popotnik ukvarja s športom ali preprosto spočije ali prenoči. Vasica ima restavracijo, knjižnico pa galerijo in kino dvorano ter vso karizmo in genialnost izjemnega režiserja. Incentive zgodbo lahko začinite z vožnjo po ozkotirni železniški progi Šarganska osmica, kjer med številnimi predori in mostovi vozi muzejski vlak.

Bajina Bašta

Brez tradicionalne rakije v Srbiji ne gre. Med najbolj prepoznavne proizvajalke sodi najstarejša srbska destilarna BB (Bajina Bašta). Ustanovljena je bila leta 1953, slovi pa po žganjicah klekovači, slivovici, travarici. Proizvodnja obsega 11 žganjic, ki jih lahko preizkusite v okviru vašega naslednjega incentive programa v izjemno lepo urejenem degustacijskem prostoru. Optimalna velikost skupine je od 20 do 50 udeležencev, ki bodo v prijetnem in domačem okolju zagotovo začutili posebne vibracije.

Kongresna scena

Med resne kongresne institucije, ki dobro obvladajo posel, zagotovo sodita Hotel Mona in Hotel Palisad. Mona upravičeno velja za najboljšega v Zlatiboru z vidika kongresnih gostov. Priznati moramo, da je ponudba dobro zastavljena in bo navdušila tudi nekoliko zahtevnejše goste. Hotelsko-kongresna ponudba je še vedno sveža, čeprav ne gre za najnovejši hotel v Zlatiboru. Pod črto se zdi, da je Hotel Mona prva izbira kongresnih organizatorjev, ki si želijo dober, zanesljiv in pošten hotel. Resno konkurenco predstavlja še Grand Hotel Tornik z novim kongresnim centrom. Manjšo konferenčno dvorano ima tudi hotel Olimp in specialna bolnica Čigota. V primeru večjih dogodkov je ena od opcij še Športno-turistični center Zlatibor, ki lahko sprejme tudi do 1.200 udeležencev (dvorana ima površino 14.300 m2).

Namesto zaključka

Zdi se, da bi večji moderen in multifunkcijski kongresni center koristil vsem in še dodatno pospešil razvoj kongresnega turizma na Zlatiboru. Glede na hotelski potencial bi lepo dopolnjeval turistično poudbo. V tem trenutku je kongresni turizem odvisen predvsem od proaktivnosti lokalnih hotelirjev in od dostopnosti destinacije. Večinoma je usmerjen na lokalni regijski trg, potencial pa je po našem mnenju večji in pri izkoriščanju različnih možnosti bi imel zelo pozitivno vlogo lokalni kongresni urad. V kombinaciji z odlično organiziranim srbskim kongresnim uradom, bi na Zlatibor lahko pripeljali veliko mednarodnih kongresov in predvsem incentivov. Zlatibor je po našem mnenju nebrušen balkanski incentive diamant.

ZLATIBOR INDIVIDUALNE OCENE 2018/2019

Končna ocena: 3,71 – KVALITETNA KONGRESNA DESTINACIJA

Posamezne ocene:
5 – odlična kongresna destinacija
4 – kvalitetna kongresna destinacija
3 – kvalitetna kongresna destinacija
2 – povprečna kongresna destinacija
1 – tako tako

ZLATIBOR INDIVIDUALNE OCENE 2018/2019

Naravni in kulturni dejavniki: 4,80
Splošna in prometna infrastruktura: 4,40
Turistična infrastruktura: 4,70
Kongresna infrastruktura: 4,39
Subjektivna ocena: 4,64
Marketinški »buzz«: 3,99
ICCA indeks: 1,02
Indeks kakovosti življenja: 3,50
Indeks varnosti: 3,45
ACI indeks letalske dostopnosti: 2,18
OCENA DESTINACIJE: 3,71

A. Naravni in kulturni dejavniki: 4,80
Zlatiborska turistična ponudba temelji na izjemnih naravnih danostih in klimatskih pogojih, ki omogočajo celoletni turizem. Planota v JZ Srbiji slovi po prostranih jasah, bujnih pašnikih, ki jih zaokrožujejo zlati bori, po katerih je planina dobila ime. Naravno lepoto dopolnjuje kulturno-zgodovinska dediščina, ki že dobro stoletje privlači številne turiste. Zlatibor je poleg tega idealen za zdraviliški turizem, saj se tu mešajo planinski in morski zračni tokovi, ki pospešujejo zdravljenje na idealni nadmorski višini okoli tisoč metrov.

B. Splošna in prometna infrastruktura: 4,40

Na Zlatiboru vsi nestrpno pričakujejo zaključek izgradnje avtoceste od Beograda do Čačka, ki bo pot do Zlatibora skrajšala na dobro uro in pol. Do takrat pa ste obsojeni na dolgo potovanje, po precej luknjasti cesti, ki lahko traja tudi do štiri ure. V tem trenutku je to glavna pomanjkljivost destinacije. Po naporni poti pa ste nagrajeni z dovolj parkirnimi prostori in vedno prijaznim osebjem, ki rado priskoči na pomoč. Javni avtobusni promet je urejen predvsem do večjih središč in Beograda, pogrešali smo bolj sistematično organiziranost.

C. Turistična infrastruktura: 4,70

Zlatibor je eden izmed najbolj razvitih turističnih središč v Srbiji. Preko 22.000 ležišč polnijo ljubitelji zdraviliškega turizma, športa in rekreacije in tudi kongresnega turizma. Privlači jih celovita turistična ponudba vključno z 200 kilometri tematskih poti, smučiščem Tornik in atrakcijami kot so Stopića pećine, muzej Sirogojno, Drvengrad, Šarganska osmica, meandri reke Uvac in drugi. Ponudbo dopolnjuje več kot 150 gostinskih obratov vse od restavracij do barov in kavaren. Vse skupaj uvršča Zlatibor med najbolj atraktivne turistične destinacije v Srbiji.

D. Kongresna infrastruktura: 4,39
Z največjimi kongresnimi kapacitetami razpolagata hotel Mona in Hotel Palisad, ki s stalnim nadgrajevanjem ponudbe diktira tempo na destinaciji. Pretežno lokalni kongresi se tako odvijajo preko celega leta. Na destinaciji pogrešamo večjo povezanost ponudnikov, ki bi jo moral kongresni urad, vključen v aktivnosti nacionalnega urada, zagotoviti.

E. Subjektivna ocena: 4,64
Nadvse gostoljubni Srbi so ena od prednosti srbske turistične ponudbe in še posebej Zlatibora. V to zgodbo sodi pestra gostinska ponudba, ki pa še ni zadostno prilagojena potrebam zahtevnih mednarodnih organizatorjev. Zdi se, da potenciala kongresnega turizma destinacija še ni v celoti dojela. Prioriteta je bolj na družinskem turizmu, zato Zlatibor čaka še veliko dela.

F. Marketinški »buzz«: 3,99
Zlatibor se v regiji trži predvsem kot dopustniški gorski turistični kraj. Trženje kongresne destinacije je izrazito lokalno. Regijsko in širše pa destinacijo čaka še veliko dela; vse od marketinške inventarizacije ponudbe do intenzivnega B2B trženja z vsemi razpoložljivimi orodji. Motor trženja bi moral biti kongresni urad, ki ga najbolj pogrešamo.

PRIMERJAVA Z REGIJO

Zlatibor ima v primerjavi s konkurenčnimi destinacijami prednost v obliki dobro razvite turistične infrastrukture. Kongresnim gostom je v času bivanja skozi celo sezono težko dolgčas. Središče kraja je mesto v malem, ki skupaj s pestro ponudbo restavracij in ostalo turistično ponudbo omogoča raznolika doživetja.

Za mednarodni preboj pa je ključna boljša cestna povezanost, ki je po besedah odgovornih tik pred realizacijo. Do zaključka izgradnje avtoceste bodo kongresni dogodki pretežno lokalni. Temu bi morala slediti boljša lokalna organiziranost in sistematično delo na usposabljanju kadrov. Nedvomno pa gre za destinacijo z enim od največjih razvojnih potencialov.

Cool srečanja
Zlatiborski sir – je ena od prvih kulinaričnih asociacij. Dejansko pa gre za izjemen sir, ki se po kakovosti lahko kosa z najboljšimi svetovnimi siri. Razlog je v neokrnjeni naravi, ki jo krave in drobnica uživajo na paši.

NAJBOLJŠA INCENTIVE IDEJA

OFFROAD AVANTURA

Priporočamo vožnjo z džipi po vzporednih zlatiborskih poteh. To je najhitrejši način za odkrivanje lepot planine, vključuje pa tudi večino zlatiborskih naravnih atrakcij. Povzpeli se boste na najvišja vrhova Zlatibora Tornik in Čigota.

www.zlatiboradventure.com

ALI STE VEDELI

Da so na Zlatiboru posneli številne kultne filme in si je planina zaradi tega pridobila status srbskega Hollywooda? Med najbolj znane režiserja zagotovo sodi Emir Kusturica, ki je za potrebe snemanja filma “Življenje je čudež” zgradil Drvengrad na Mokri Gori.

VROČE V LETU 2019

Večje konference in kongresi 2019:

53. Srečanje agronomov Srbije / 27. – 31.01.2019
Največje nacionalno srečanje strokovnjakov s področja agronomije

Dnevi defektologov 2019 / 21. – 24. februar 2019
Mednarodna konferenca namenjena specialnim pedagogom in defektologom

CNN Tech konferenca / 02. – 05. julij 2019
Mednarodna konferenca s področja strojništva, inženiringa in procesnih tehnologij

6. Regionalna konferenca Transportlog / 7. – 8. november 2019
Srečanje vodilnih strokovnjakov za področje transporta in logistike.

XXII Kongres Združenja kardiologov Srbije / 17. – 20. oktober 2019
Največje strokovno srečanje kardiologov v Srbiji

Večji turistični dogodki na Zlatiboru v letu 2019:

Kustendorf 2019 / 11. – 16. januar 2019
Mednarodni filmski in glasbeni festival

Vaški mnogoboj / Junij 2019
Mnogoboj v tradicionalnih veščinah, poklicih in športih, ki zlahka tekmuje s precej bolj znanimi igrami na Škotskem.

Mednarodni festival športnega filma / Junij 2019
Regijsko tekmovanje za najboljši športni film

46. Srečanje trubačev / 28. – 29. julij 2019
Srečanje najbolj znanih srbskih trubaških skupin.

Hillsup Festival / 9. – 11. avgust 2019
Jubilejni peti glasbeni festival z impresivno listo izvajalcev.

KOGA KONTAKTIRATI

Turistična organizacija Zlatibor
Miladina Pećinara 2
31315 Zlatibor
E: zlatibor@zlatibor.org.rs
P: +381 31 845 103
www.zlatibor.org.rs

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.