GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

YES WE CAN – F3ŽO

By on October 1, 2011

Ko smo za sejemsko prilogo revije Kongres povprašali ključne direktorje na slovenski sejemski sceni  o tem, kdaj bo Slovenija zrela za organizacijo svetovno znanega in mednarodno uveljavljenega sejma, je bil odgovor enoznačen, da je kaj takšnega težko pričakovati. Malce bolj optimističen je bil le Celjski sejem glede svojih specializiranih sejmov.

Da se vendarle da, dokazuje legendarni Andrej Jus s svojo ekipo zavoda Heureka, ki je že enajstič v Cankarjevem domu organiziral Festival za tretje življensko obdobje  – F3ŽO. Letos naj bi ga obiskalo 15.000 obiskovalcev in velja za največjo prireditev za starejše v Evropi. Sestavljen iz 15 tematskih parkov, konference in bogatega kulturnega programa je preastel v gibanje, ki poteka pod streho medgeneracijskega sodelovanja.

Kaj se iz uspešne zgodbe festivala lahko naučijo ostali sejemski organizatorji po Sloveniji:
1. Za uspešen sejem in dogodek moraš ustvarititi gibanje, ki temelji na iskrenih vrednotah.
2. Iskrene vrednote ustvarjajo skupnost, ki jo družijo skupni interesi.
3. Interese obiskovalcev in sledilcev gibanja je potrebno povezati v smiselne celote, ki jim na F3ŽO pravijo tematski parki.
4. Ne glede na življensko obodbje nas na dogodkih povezuje želja po izobraževanju. Udeleženci so lahko nabirali znanje o zdravju, boleznih, prehrani, gibanju in sodobnih tehnologijah na številnih predavanjih.
5. Ljudje smo družabna bitja, tudi za ta del je bilo na F3ŽO odlično poskrbljeno v obliki kulturnega programa.
6. V projekt se mora vključiti tudi politika in stroka, za kar so letos poskrbeli s strokovno konferenco o prostovoljstuv, ki povezuje generacije.
7. Poskrbeti pa je potrebno še za duhovno plat skozi spremljevalne razstave in pozitiven duh celotnega projekta, ki se gradi skozi leta, ki jo je prepoznala javnost in mediji. Posledično prihaja do nezavedne komunikacije, ki jo ne zmorejo ustvariti niti najboljši spin doktorji.

Na takšen način se da ustvariti dobre in mednarodne uveljavljene sejemsko.-izobraževalne projekte. Pogoj je iskrenost osnovne ideje in poštenost izvedbe. Ne pa brezglavo pehanje za zaslužkom skozi prodajo kvadratnih metrov razstavnih površin, brez vsebine in brez koncepta.
Če je želja slovenskih sejmarjev po dolgoročni rasti in razvoju iskrena, potem je prava pot v smeri kvalitete vsebin, razstavne ponudbe in dobrega koncepta proti kvantiteti merjeni skozi m2. Zaradi majhnosti trga pa tudi specializacija in prava ciljna skupina, ki predstavlja sejemsko tržno nišo.

Nam F3ŽO lahko ponudi zgled in pokaže pot v prihodnost? Prav gotovo to ni edini recept, zagotovo pa je najbolj trajnosten, saj je zrasel iz iskrene ideje. Zato organiztorjem F3ŽO Zavodu Heureka iskreno čestitam za odličen projekt.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.