GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

VRATA V ZASAVJE

By on August 12, 2014

POD OBRONKI MUROVICE
Zapisi z družinskih kolesarskih pohodov z dvema najstnikoma 

20140809_132731[2]

Gričevnati amfiteater z Murovico v ozadju

Dolžina poti:               41,35 km.
Zahtevnost:                srednja
Višinska razlika:         628 m
Podlaga:                     asfalt/makadam

Imam veliko srečo, da živim na obrobju Ljubljane z neskončnimi možnostmi rekreacije. Dva najstniška sinova sta raziskovanju dodala novo dimenzijo in spomini iz otroštva na kolesu najhitreje oživijo. Kot kakšen lokalni turistični vodič odkrivam skrivnosti zgodovine in geografije meni ljubih krajev. Odločim se, da bom del naših skupnih kolesarskih vtisov začel zapisovati. Morda pridejo komu prav kot namig za izlet ali kot dodatna reflefksija za vse tiste, ki “Vrata v Zasavje” dobro poznate.

Izhodiščna točka:
Dolsko ob gostilni Vegov hram pred obnovljenim kulturnim domom Dolsko.

20140809_132825[2]

Pogled na Vinje z Ihanske strani

ETAPA 1: Vzpon na Jemčevo znamenje (Sveto trojico)
Takoj po startu je potrebno pošteno zagristi v klanec gričevnatega amfiteatra, ki mu dominira mogočna Murovica (743 m.n.v.). Gre za skrajni zahodni del Posavskega hribovja, ki na našem koncu počasi ponika v ljubljansko kotlino. Cilj prve etape je vzpon na Jemčevo znamenje. Gre za naravno sedlo pod Murovco, ki povezuje dolino reke Save z Moravško dolino. Po asfaltni poti mimo Novih Vinj do domačije pr’ Tomažin še gre, slabih pol kilometra makadama do sedla pa občasno najstarejšemu članu odprave zmanjka sape. To izkoristim za malo geologije in predstavitev dolskega nariva, ki poteka po obrobju Murovice in loči starejše skrilavce in mlajše apnence in je krivec za hud zadnji vzpon. Ta je nagrajen s slikovitim razgledom na Kamniške Alpe tik nad rojstno hišo pesnika Daneta Zajca. Gre za eno najlepših in razglednih točk s pogledom na Kamniške Alpe in Sveto Trojico. Pogosto razmišljam, zakaj je pesnika tako pogosto vleklo v domače kraje. Otroški spomin nanj je še vedno živ, saj je bil pogosto na domačiji. Zame je to najbolj čaroben kraj v moji okolici. V neposredni bližini so razvaline Tovorovega gradu (uradno je to grad Rabensberg ali Koprivnik). Od gradu so danes ostale razvaline in grajski vodnjak. Nekoč je nadziral pot iz Moravč proti Savi. Z roba obzidja se odpira čudovit razgled na domače kraje.

20140629_121715-0

Pogled iz Tovorovega gradu na Vinje, Kamnico in Dolsko

ETAPA 2: Osvežujoč spust proti Moravčam
Mimo številnih vikendov in z mogočnimi Kamniškimi Alpami v ozadju se spustimo do Zgornje in Spodnje Javorščice in nato mimo Vrhpolja do gradu Tuštanj. Ob prihodu na grad nas pričaka pav, ki se elegentno sprehaja po lepo urejenem vrtu. Fantoma razložim zgodbo o aktualnem graščaku Petru Pirnatu, ki skrbi za družinsko dediščino. Grad je namreč prešel iz plemiških rok grofov Lihtenbergov in kasneje Scharijev v rod grajskega vrtnarja Luke Pirnata, s katerim se je poročila zadnja lastnica modre krvi. Grad je lepo obnovljen in edini v Moravški dolini, ki je od nekdaj šestih gradov ohranjen. Krašče, kjer je znana gostilna Frfrav so predmestje Moravč in kmalu smo na obvezni kavici na glavnem trgu kjer prevladuje mogočna cerkev Sv. Martina. Moravče so bile že od 12. stoletja dalje upravno središče širšega zaledja. Pogledamo si še tri ribnike in se čudimo barvitosti novogradenj na obrobju kraja.

20140809_101804-0

Tuštanjski pav

ETAPA 3: Moravče – Dob – Domžale
Več kilometrov udobne vožnje nas loči od Domžal. Na voljo je več poti. Bolj mirna in slikovita je preko odcepa pri Brezjah proti Gorjuši in naprej proti Domžalam. Druga opcija je mimo Krtine, Doba in naprej do Domžal. Prva je posebej zanimiv zaradi osamelega Moravškega krasa. Približno 15 kilometrov dolg pas triasnih in jurskih krednih apnencev skriva preko 70 odkritih kraških jam in številne vrtače, žlebiče, zatrepe in ponikalnice. Domačinom burijo domišljio že o nekdaj, saj je kraških pojavov polno tudi na apnenčastih vrhovih Murovice in Ciclja. Nepoznavalce presneti Železna jama, ki je za obiskovalce odprta že vse od leta 1963 in bližnji Jamarski dom na Gorjuši z malim speleološkim muzejem, ki je vreden postanka in ogleda. Mlada ekipa je nad plitvim krasom v bližini Ljubljane presenečena in z navdušenjem sledi razlagi te pokrajine.
Čas zaradi številnih naselij in pestrosti narave hitro mine, ves čas pa nas spremljajo razgledi na Posavsko hribovje in številne cerkve. Zelo lepo in dobro vzdrževana je Zelena os – kolesarska in sprehajalna pot ob Kamniški Bistrici, ki vodi do obrobja Domžal.

20140809_132450-0#1

Obcestna kozja idila

ETAPA 4: Domžale – Ihan – Dolsko
Zadnja etapa vodi mimo Ihana. Rojstni kraj naše babi Neže, ki zna o kraju povedati veliko zanimivosti. Sama je odraščala ob eni od mlinščic, kjer so predniki postavili mlin, žago in gostilno. Prav sistem mlinščic, ki so poganjale mline in žage je botroval gospodarskemu razvoju kraja. Kraj je kasneje postal bolj znan po farmi prašičev. Za kako pomembno dejavnost je šlo, priča dogodek iz leta 1963, ko sta kraj obiskala premier Sovjetske zveze Nikita Hruščev in predsednik Josip Broz Tito. Bojda so takrat čez noč asfaltirali novo cesto, ki je bila zgrajena za to priložnost. Po cesti se je v Ihan pripeljala delegacija petdesetih avtomobilov. Kakšno leto kasneje je Ihanski prašičerejski čudež obiskal še češki predsednik Anton Novotny. Po modelu ihanske farme pa so jih zgradili kar nekaj v vzhodni Evropi. No, cesta še vedno dobro služi  svojemu namenu in radi kolesarimo po njej.

20140629_200759-0

Nova turistična znamenitost – oslovska čreda “Pr’ Jošk” v Kamnici

Pot lahko na Vidmu zaključite čez Zasavsko cesto preko Dola in Kleč ali po zgornji stranski cesti čez Zajelše in Kamnico do Dolskega. Priporočam slednjo, saj si boste ob zaključku poti lahlko ogledali še novo turistično znamenitost oslovsko čredo v Kamnici.

LIFESTYLE
Verjetno največja koncentracija trampolinov in fasad vseh barv mavrice na km2.

TRIVIA
Vinje – ime vasi pod nekdanjim Tovorovim gradom izhaja od vinske trte, ki so jo nekoč gojili podložniki v strmi rebri pod grajskim poslopjem. Še danes se najdejo ostanki divje vinske trte, ki je danes zavarovana rastlina. Gre za avtohtono podvrsto vinske trte.

OKREPČILA
Za zagrizene mesojedce gostilna Frfrav v Kraščah, ki pa je bila ob našem obisku v fazi zagrevanja. V Moravčah ne manjka barov za kavico in sok, med drugim tudi Rosfrej bar namenjen mlajši publiki in bolj tradicionalni Pri Jurku. Malce naprej od Frfrava je zdaj že legendardna italijanska gostilna Krtina D’Ampezzo, ki je vredna posebnega obiska. Na relaciji Krtina – Dob – Domžale je koncentracija gostilen, barov in drugih gostinskih obratov prevelika za hitro odločitev, zato po želji mlajših članov ekspedicije zmlatimo okusne pizze v ihanskem Danteju.

20140809_132627[2]

VRATA V ZASAVJE
Eno lepših in razgibanih kolesarskih področij Slovenije. Zaradi relativne nepoznanosti je med manj obleganimi. Polno malih skritih vasi, zanimivih zgodb blizu Ljubljane. Pokrajinska pestrost in prehodnost med ravninskim Ljubljanskim poljem in obronki Posavskega hribovja z veliko reliefno razgibanostjo zagotavlja neomejene kolesarske in pohodniške užitke.

TRasa

TAGS

December 21, 2014

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.