GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

UPANJE JE PREMALO

By on December 10, 2011

UVODNI NAGOVOR NA IZREDNI SKUPŠČINI KONGRESNEGA URADA SLOVENIJE, 09.12.2011

Zadnje leto kongresnega urada je zaznamovalo UPANJE:
-upanje, da bo slovenska turistična politika prepoznala pomen kongresnega turizma;
-upanje, da bo gospodarsko krizo preživelo čim več kongresnih podjetij;
-upanje, da bodo podjetja v turizmu davčno razbremenjena;
-upanje, da bo Kongresni urad Slovenije preživel še en mesec;
-upanje, da bo kmalu konec recesije;
-upanje,  da se bo izboljšala plačilna disciplina;
-upanje, da bo v prihodnjem letu čimveč novih kongresnih poslov;
-upanje, da se bo število članov urada povečalo;
-upanje, da bodo vsi člani urada imeli visoko dodano vrednost;
-upanje da so najpomembnejše vrednote in ne samo profit;

Politiki nam zagotavljajo, da upanje obstaja in da bodo Slovenijo popeljali med najbolj razvite evropske države.
Ker v zvezi s kongresnim turizmom politiki manjka vizije, se je najbolje opreti na lastne sile. Člani znamo stopiti skupaj, nekateri celo brezpogojno verjamejo v Kongresni urad in so ga v letošnjem letu izdatno finančno podprli in tako omogočili njegovo preživetje. Velika večina članov nas je izjemno trdoživih in upornih. Brez velikega pompa skupaj z naročniki pripravljamo nove kongresne dogodke, stalno inoviramo, iščemo nove kupce in skrbimo za izvoz slovenskega kongresnega znanja.

Letošnje leto je minilo v čakanju, brez pravih sogovornikov. Posledice neaktivnosti se lahko hitro poznajo v počasnejšem napredovanju ali hitrejšem nazadovanju. Najprej pa moramo poskrbeti, da kongresni turizem ne bo pomemben samo deklarativno, temveč tudi v podjetjih in inštitucijah kot pomembno orodje komuniciranja in ne kot nepotreben strošek. Upanje je premalo, potrebujemo jasen in poglobljen akcijski načrt. Zato bomo na današnji izredni skupščini obravnavali konkretno resolucijo slovenske kongresne industrije. V njej so zapisani koraki in poziv vladi v zvezi  s stanjem slovenske kongresne industrije.

Kljub temu ne moremo prezreti prizadevanj posameznikov, ki so veliko prispevali k srečnemu razpletu letošnjega leta. Na prvem mestu se v imenu Sveta KUS zahvaljujem  direktorju urada Mihi Kovačiču, da je z neizmerno voljo in upornostjo celo leto reševal finančno situacijo, kljub temu pa je bil zastavljen program v celoti izpeljan. Azri, da je pozitivno in z ogromno vztrajnostjo pomagala v celoti izpeljati program urada. Zahvala tudi Vesni, ki je sodelovala kratek čas, razloge za prekinitev delovnega razmerja pa je sprejela z razumevanjem. Posebej bi se rad zahvalil tudi članom sveta, ki ste požrtvovalno in pogumno  sodelovali v reševanju vseh težav. Največjo pohvalo pa si zaslužite člani, ki delovanje urada podpirate in vzpodbujate.

Naša država je letos praznovala 20. obletnico. Mnogi člani ste letos prav tako praznovali različne obletnice, ki govorijo o dolgi tradiciji kongresne industrije in trdnih temeljih, na katerih stoji:
–       Hotel Toplice je praznoval svojo 80. letnico
–       Kompas je praznoval svojo 60. letnico
–       Adria Airways je praznovala svojo 50. letnico
–       Cankarjev dom je član mednarodnega združenja ICCA že 30 let
–       Jezeršek Catering je letos praznoval 30. letnico

Vsem in tudi tistim, ki sem jih pozabil omeniti, iskreno čestitam. In če zaključim z malce optimizma. Upanje umira zadnje. Prihodnost pa je v trdem delu, dobrih poslovnih odločitvah in sodelovanju.

Vsem skupaj želim uspešno izredno skupščino in srečno novo leto 2012.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.