Red Bull Air Race
SREČA-nja

RED BULL AIR RACE: SPEKTAKULAREN DOGODEK V BUDIMPEŠTI

By on July 11, 2017

RED BULL AIR RACE

Pravijo, da pravi primarni moški počasi izginjajo iz civilizacije. Prevladujoča postaja populacija poženščenih androginih moških. Danes pa moj namen ni pisanje o tej problematiki. Vsaj nekaj dogodkov je takšnih, za katere lahko trdim, da jih še vedno poganja testosteron. In vse, kar sproducira Red Bull, je običajno na takšen pogon. To seveda ne pomeni, da na dogodkih kot je Red Bull Air Race ne manjka žensk, zadovoljstvo pa je na strani oktanskih navdušencev, med katerimi so v večini moški.

Red Bull Air Race
Photo: Aron Suveg, Red Bull Content Pool

Red Bull Air Race je fenomen tudi zaradi obsežnosti in učinkov projekta. Gre za enega od najbolj zahtevnih svetovnih dogodkov, ki ga produkcijsko lahko primerjamo npr. z organizacijo formule ena. Sprememba dobrih dveh kilometrov obale Donave v vrhunsko prizorišče je fascinantna. Nič ni prepuščeno naključju, na prvem mestu pa je skrb za varnost gledalcev. Takoj zatem pa skrb za zabavo vseh udeležencev, saj je program vse tri dni dogodka nabit z energijo in spremljevalnimi dogodki. Za ta del skrbijo številne event agencije in catering podjetja, ki sodelujejo z organizatorji. Priprave in izvedba dogodka traja 10 dni, sodeluje pa vsaj 1000 ljudi. Investicija destinacija v dogodek je po neuradnih podatkih 5 miljonov evrov, celotni stroški pa presegajo 15 miljonov.

Red Bull Air Race
Photo: Joerg Mitter, Red Bull Content Pool

Ker gre za svetovno prvenstvo vrhunskih akrobatskih pilotov,  je dogodek medijsko izjemno zanimiv. Med vsemi lokacijami pa je prav dogodek v Budimpešti šolski primer, kaj lahko takšni dogodki direktno in posredno prinesejo destinaciji.  V Budimpešto so prišli navijači iz številnih držav, med katerimi so bili najštevilčnejši Čehi, ki so prišli spodbujat svojega zračnega gladiatorja Martina Sonko. Atrakcije je s tribun spremljajo na desettisoče obiskovalcev, po svetu pa po podatkih organizatorjev kar 500 milijonov gledalcev. tudi mesto je bilo v času dirke polno in težko je bilo najti prosto hotelsko sobo.

Red Bull Air Race
Photo: Predrag Vuckovic, RedBull Content Pool

Meka za ljubitelje visoko-oktanskih športov

Red Bull Air Race
Photo: Aron Suveg : Red Bull Content Pool

Budimpešta je tudi sicer prestolnica oktanskih dogodkov. Večer po zračni formuli 1 so mesto začarali udeleženci Gumball rallyja, v sredini julija pa je osrednji dogodek dirka formule 1 na Hungaroringu. Budimpešta si gradi prepoznavnost na takšnih dogodkih, kar jo umešča na svetovni turistični zemljevid.

Red Bull Air Race
Photo: Armin Walcher, Red Bull Content Pool

Peter Podlunšek

Red Bull Air Race
Photo: Predrag Vuckovic, Red Bul Content Pool

Posebna zgodba, zaradi katere pa sem ponosen kot Slovenec, pa je Peter Podlunšek. Njegov galaktični uspeh se zdi s strani Slovencev kar nekako spregledan. Red Bull Air Race je na nivoju formule 1. Pomislite kaj bi slovenska javnost naredila, če bi na formuli nastopal slovenski dirkač. In točno to dela prekmurski Peter. Postati pilot razreda Master so zagotovo sanje vsakega akrobatskega pilota. Gre za izjemne osebnosti, vrhunske športnike in mojstre hitrosti, ki med stožci drvijo s hitrostjo 400 km/h. Njegov tokratni nastop v Budimpešti zaradi okvare na letalu ni najbolj uspel, zagotovo pa nas bo v prihodnje še presenečal z vrhunskimi rezultati.

Med vsemi lokacijami pa je prav dogodek v Budimpešti šolski primer, kaj lahko takšni dogodki direktno in posredno prinesejo destinaciji. Več o tem pa bomo pisali v septembrski številki revije Kongres. Za lažjo predstavo pa si lahko ogledate nekaj fotografij iz letošnjega dogodka v Budimpešti.

Red Bull Air Race
Photo: Joerg Mitter, RedBull Content Pool
Red Bull Air Race
Photo: Predrag Vuckovic, Red Bul Content Pool
TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.