GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

PET ZVEZDIC

By on October 31, 2011

V svoji kongresni praksi sem uporabljal številne hotele doma in v tujini. V zadnjem času pogosto poslušam, da je nivo storitev v slovenskih hotelih s petimi zvezdicami pomanjkljiv. Skupaj s hotelskimi partnerji se trudim po najboljših močeh z argumenti dokazovati nasprotno. Tuji naročniki nam največkrat oporekajo vrhunskost v različnih elementih, zelo pogosto pa se ustavijo ob profesionalnosti in prijaznosti zaposlenih. Zavedam se, da je problem takšnih ocen subjektivnost in večna minljivost turistične storitve, ki se lahko v trenutku spremeni v prijetno ali katastrofalno izkušnjo. Kljub temu imamo le streljaj od doma kar nekaj primerov dobre prakse, iz katerih se lahko vsi skupaj veliko naučimo.

Prijetno presenečenje je novi 5-zvezdični hotel Falkensteiner Iadera v Zadru. Mislim, da bi moral postati ogled tega hotela obvezna postaja za vse, ki v slovenskem turizmu mislijo resno z luksuznim hotelskim produktom.


Če se luksuznega turizma lotimo zares je vse skupaj zelo podobno sestavljanju menijev v vrhunski restavraciji. Sam prisegam na poštene sestavine, dobro postrežbo in tisto nekaj več, kar običajno zagotovlja kreativni in ustvarjalni chef.

Za hladno predjed je v Iaderi poskrbel znameniti in karizmatični arhitekt Boris Podrecca, ki se je podpisal pod modernističen hotel v obliki kače,  ki ga je umestil na polotok Punta Skala pri Zadru. Podrecca je trenutno hišni arhitekt Falkensteinerja, saj projektira tudi njihov novi mestni hotel v Beogradu.

Skupaj s štirizvezdičnim hotelom Diadora in apartmaji je nastal vrhunski resort premišljeno umeščen v meditaranski polotok. Zanimiv rezultat umestitve v prostor so sobe, ki imajo praktično vse pogled na morje. V  projektu je sodeloval zvezdniški arhitekt Matteo Thun z notranjo opremo v mediteranskem slogu. Modernističen slog z obiljem svetlobe, čistimi barvami in neštetimi premišljenimi detajli. Pohištvo v sobah v mediteranskem slogu, topel orehov les in intezivne, vendar prijetne barvne kombinacije.

Skrbno izbran je vsak najmanjši detajl. Barve morja se mešajo na vsakem koraku, najbolj pa šokirajo fasadni stekleni paneli, ki se barvno spreminjajo pod različnimi koti svetlobe. Razkošna terasa pred sobo ponuja pogled na osrednji trg med hotelskimi kraki, ki malce spominja na Piranski Tartinijev trg. Arhitekturo dopolnjuje hortikulturna ureditev okolice. Kamorkoli seže pogled, te spremljajo vrhunske vedute.

Za toplo predjed poskrbi vesoljski spa in welness, ki je zasnovan kot nekakšna camera obscura. Črna notranjost se igra s svetlobo, ki prodira preko okroglih oken. Hladni potok poteka po celotni dolžini objekta in se skozi zunanji potoček izteka v morje. Vrhunska zemeljska savna s pogledom na morje je nepozabna. Čisti ZEN.

Za glavno jed poskrbi osebje. Očitno skrbno izbrano, vedno nasmejano, urejeno in profesionalno. Občutek dobiš, da smo zaželjeni, osebje je komunikativno in vljudno.

Hotelska sladica pa je izbrana kulinarika. Za dobro jutro izbrani zajtrk po načelu vsega ravno prav za dober začetek dneva. Bazenski bar sledi opoldanskim potrebam gostov. Presenetljiva penzionska večerja, atraktivno sestavljena iz bifejskih hladnih predjedi in menijskih toplih predjedi in glavnih jedi. Mnjami! Ena boljših penzionskih večerij v moji turistični zgodovini. Vse skupaj je začinil zares profesonalen sommelier, ki nas je očaral s svojim znanjem in veseljem do dela z gosti.

Za repete pa še manjši kongresni center, ki je prav tako domiselno oblikovan in funkcionalen. Tople barve, dnevna svetloba. Vse, kar potrbujete  za odličen incentive. Med slabosti v nizki sezoni štejem v glavnem le dostopnost, ki pa se v Zadru iz leta v leto izboljšuje.

Vse skupaj je z veliko mero okusa povezano v turističen produkt, ki na nivoju kategorije hotela ponuja objektivno pozitivno izkušnjo, ki je bila presežena tudi subjektivno skozi moje počutje in dojemanje hotela.  Naključno opazovanje strukture gostov hotela mi je potrdilo zgornje navedbe. In tole nikakor ni PR, temveč moje iskreno doživetje.

Luksuzen turistični produkt je zahteven. Če si želimo gostov z visoko kupno močjo, potem moramo preseči njihova že tako visoka pričakovanja in zadeti bistvo njihovega estetskega dojemanja sveta in že v štartu doseči pozitivno presenečenje ali kot radi rečemo wow efekt. Hotel Iadara je dokaz, da za luksuzni turistični produkt ne rabimo vedno tudi luksuzne destinacije, oziroma da lahko takšen produkt preusmeri celoten razvoj destinacije.

Smo za takšen produkt v Sloveniji že dovolj zreli?  Na to vprašanje morajo pravi odgovor poiskati naši hotelski menedžerji, ki upravljajo hotele višjih kategorij. Gostje pa bodo pravo pot in cilj svojih počitniških sanj vedno znali poiskati in bogato nagraditi.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.