GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

NA JURIŠ!

By on January 14, 2012

Znamenite revolucionarne freske v Vili Bled so občasno zakrite pogledom kongresnih gostov. Za marsikoga z občutljivim srcem za revolucionarno preteklost so neprimerne ali celo žaljive in po novem ustavno sporne. Včeraj sem si jih med dogodkom pozorno ogledal.

Čisti primerek socrealizma z jasno zgodbo medvojnega heroizma in povojne junaške industrializacije. Partizanski križev pot. Zanimivi so obrazi, ki so si precej podobni in junaško zazrti v prihodnost. Osrednji prizor je bitka pri Neretvi, na koncu pa zmaga nad Nemci. Cilj posvečuje sredstva!

Avtor fresk je Slavko Pengov, ki se je iz vodilnega predvojnega slikarja fresk po vojni prelevil v socrealističnega slikarja. Nastale so leta 1947.

Osebna izkušnja z dvorano je izrazito pozitivna. Misel, da se je v tej  dvorani krojila zgodovina 20. stoletja, daje dogodkom pridih svečanosti. Ob tem ne gre za poveličevanje ali omaložovanje zgodovine, gre preprosto za kraj kjer, so se zgodile pomembne stvari, ki so zaznamovale zgodovino tega dela Evrope. Dvorana je vrhunsko prenovljena in opremljena.

 

Nasploh je Vila polna simbolov in zelo poseben prostor za dogodke. V vnemi po brisanju polpretekle zgodovine smo hoteli čim hitreje zabrisati zgodovinske sledi. Zanimive zgodbe o največjem ljubimcu na prostorih bivše Jugoslavije, začinjene in malce popoprane, so privlačne tudi za kongresne goste in naročnike. Tito je preprosto ikona, mimo katere ne moremo. Skoraj vsak zapis vtisov na Tripadvisorju se začne z omembmo, da so prespali v Titovi vili. Kakršnokoli poimenovanje česarkoli po Titu, je sicer po novem protiustavno.  Če pa zgodbe postavimo v pravi kontekst in jih interpretiramo z vidika značaja totalitarnega režima pa postanejo objektivne in zanimive. Nenazadnje je titostalgija ali nostalgija po Josipu Brozu lahko eden od motivov prihoda novih kongresnih gostov, ki so za retro in kot komercialna niša. Poznajo ga namreč čisto vsi. Čisto zares se lahko razvije nov incentive produkt na Bledu, Brionih in na Dedinju ter vožnja z obnovljenim Modrim vlakom. Incentivi na nostalgičen pogon so praviloma izjemno popularni in uspešni.

Vila Bled je prav gotovo eden izmed najbolj posebnih slovenskih kongresnih prostorov.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.