GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

MAŠINA KAPITALIZMA

By on October 27, 2011

Kjell A. Nordström avtor knjige “Karaoke Capitalism” in ”Funky Business” me je včeraj na kongresu ICCA v Leipzigu sezul iz čevljev z originalnim, provokativnim in inspirativnim predavanjem. V kratkem in intenzivnem rollercoasterju je predstavil mašino kapitalizma, ki danes v takšni ali drugačni obliki prevladuje po svetu.

Navdušila me je sposobnost, da je iz množice podatkov s katerimi smo dnevno zasuti izluščil bistvo in ga začinil z vrhunskim humorjem.

Simpatičen je bil paradoks znanja v današnji družbi, ki narašča eksponencionalno, znanje posameznikov pa zgolj in samo linearno. To pomeni, da smo posamezniki sicer malce pametnejši od naših staršev, dejansko pa vsak dan bolj neumni, moški pa pri tem v večini, kar je slab znak za družbo. Sledil je ženski tsunami. Če bi namesto Lehman Brothers vodile banko Lehman Sisters bi po njegovo ne prišlo do svetovne finančne in gospodarske krize. Ženske tudi sicer prevzemajo družbo. Na univerzah jih je danes že več kot 70 %.

Tradicionalna družina izumira, svet se seli v mesta. Prevladujejo single gospodinjstva, ki jih je na Švedskem preko 60 %.  Do leta 2020 bo 75 % svetovne populacije živelo v mestijh, države bodo postale nepomembne.Evropa ne bodo nacionalne države temveč preko 400 mest in somestij. Zakaj je Amerika uspešna, ker se stalno napaja s kreativnostjo od zunaj. Odličen je bil primer graškega PLUG-IN terminatorja, dominatorja, guvernatorja in sperminatorja.

In nenazadnje meni najlubše sporočilo o kreativnosti katere kontra pol je destrukcija. Kreativnost Steva Jobsa ima za posledico težave finske Nokie……………


HUDO!
več na www.funkybusinessforever.com

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Reply

  Matej

  October 27, 2011

  Pogledaš lahko tudi širše; koliko težav je imel Jobs zaradi kreativnosti in konkurence vse do leta 2000, ko je začel prehitevati po levi, ko je kreativnost končno prinesla sadove na globalnem trgu. Koliko kreativnega truda, da le navadil potrošnika na uporabniško izkušnjo, dizajn, drugačnost, … To se pač plača in brca v rit konkurenco, kar ni slabo za nas potrošnike.

 2. Reply

  Miha Kovacic

  October 28, 2011

  Odličen povzetek predavanja vrhunskega strokovnjaka. Odgovoril je na mnoga odprta vprašanja in veselim se dneva, ko ga bomo gostili v Sloveniji.

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.