GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

MANJ EGA IN VEČ ZDRAVE PAMETI

By on November 26, 2011

Včeraj sem bil gost investicijskega foruma v organizaciji Srbske korporacije za turistični razvoj v Beogradu – www.tourinvest.rs/inm. Odlična udeležba smetane srbskega turizma in eminentni udeleženci iz tujine, ter kakovosten in provokativen program. Korporacija za turistični razvoj skrbi za razvoj novih investicij v skladu z novo strategijo razvoja turizma do leta 2015, v kateri je poslovni turizem in MICE v Srbiji med produkti na prvem mestu. Nova korporacija z mladim direktorjem Rafaelom Pupovcem je polna sveže energije in idej, ki se jo čuti na vsakem koraku in jo poganja optimizem, ki ga je drugod kriza močno načela.

Najbolj pa so me presenetili številni novi projekti, ki se po tekočem taku že odvijajo v Beogradu in širom Srbije.

Render novega hotela Falkensteiner, ki bo svoja vrata odprl 2012: 

Beograd bo na hotelskem področju v naslednjih letih popolnoma spremenjen. Prva novost bo 2012 odprt hotel Falkensteiner. Nov projekt je predstavil Dietmar Reindl, ki je poleg novega hotela napovedal še investicije v termalne in zimske centre Srbije. Novi hotel je arhitekturno oblikoval Boris Podrecca.  Clemens Schranz je predstavil projekt avstrijske korporacije Soravia v okviru katerega Stari mlin prenavljajo v hotel Radisson Blu v okviru skupine Rezidor. Pripravlja se prenova hotela Continetal, ki se bo ponovno vključil v verigo Intercontinetal. Investicije v Beograd napovedujejo tudi druge hotelske verige, ki so svoj interes potrdile na okrogli mizi na kateri so sodelovali Hilton, Steigenberger, Hyatt, Rezidor in Marriott.

Render novega hotela Radisson Blu, ki bo svoja vrata odprl konec leta 2012:
 

Še več smelih projektov teče širom Srbije. Avstrijska multinacionalka Vamed je napovedala vlaganja v srbski turizem na področju wellness in spa produkta. MK Mountain resport nadaljuje s prenovo in investicijami v smučarsko središče Kopaonik. Nadaljuje se investicija v smučarsko središče Stara Planina z izdelanim master planom, ki se v prvi fazi pravkar odvija z odprtjem štirizvezdičnega hotela in prve gondola v Srbiji.  Zanimivost je, da žicnice upravlja javno podjetje Skijališta Srbije, ki deluje od leta 2006 in je zadolženo za investicije in razvoj infrastukture na Zlatiboru, Kopaoniku in Stari planini. Končana je prva faza projekta Silver Lake na umetnem jezeru reke Donave. Ob jezeru Palič na severu Vojdovodine se razvija panonski wellness in spa resort. Če imate preveč denarja si vse možnosti lahko pogledate na spletni strani www.razvojturizma.rs.

Primer master plana Palić:

Preko 170 udeležencev je najbolj navdušil samoklicani hudičev advokat svtovalec Micahel Widman iz družbe PFK od katerega sem si sposodil današnji naslov. Začinil je celotno zgodbo s kančkom zdrave pameti saj velike turistične investicije prepogosto poganja ego, namesto trdne in zdrave kmečke pameti. V smislu razvoja to pomeni, da Beograd potrebuje tudi solidne 3 zvezdične hotele in ne samo luksuznih, ključni pa so lokalni ali mednarodni brandi in trženje.

Da je Srbija primerna za vlaganje v turizmu je očitno saj so pozitivni kazalci rasti, pa tudi trenutna stopnja konkurenčnosti je nizka. Da pa mislijo zares pa kaže celotna organiziranost in odprtost za tuja vlaganja od zakonske ureditve, strategij do konkretne podpore tujim investitorjem. Kako uspešni bodo v privabljanju investitorjev in ali bodo strategije mesto postale pa bomo videli že kmalu.

PS: Citat iz Financ, petek, 25. november 2011, stran 8: “Radovan Žerjav bi iz Slovenije tujce pregnal  – Prvak SLS poziva proti tujim podjetjem, tujim izdelkom in tujim naložbam”. www.finance.si/331499/Radovan-Žerjav-bi-iz-Slovenije-tujce-pregnal/rss

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.