GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

KURA IN JAJCE

By on December 21, 2014

Kongresni originatorji in generiki

Nekaj dni nazaj mi je mlada sodelavka zastavila temeljno kongresno-bivanjsko vprašanje, kdo je največji frajer v našem kongresnem mestu. Malce zmeden sem začel jecljati nekaj o sodelovanju, pa medsebojni povezanosti in o tem, da smo v tej industriji usodno soodvisni. Potem sem ji postregel z rezultati letošnje analize največjih regijskih kongresnih fac po mnenju bralcev revije Kongres. V slogu tako popularnih izborov različnih osebnosi, ki so jih polni različni mediji ob zaključku leta.

_MG_9754

Novembra sem preživel čudovit večer v družbi karizmatičnega irskega kongresnika Patricka Delaneya. Nekdanji prvi mož MCI/Ovation je vsaj zame personalizacija znanja in intelektualnih sposobnosti, ki naj bi ga premogla prava svetovna kongresna faca. Klub kongresnih frajerjev je rezerviran za osebe z obilo intelektualne radovednosti, znanja, kreativnosti in tudi duhovnosti. Takole na osebni ravni je to zagotovo eden od mojih vzornikov, in zdi se mi, da sem kongresno pionirko s to razlago vsaj približno zadovoljil.

Sam pa sem se znašel v tipični dilemi o kongresni kuri in jajci. Kaj je bilo prej, destinacija ali destinacijski management. Kdo je večji frajer na lokalni sceni, DMC, PCO, kongresni urad ali ponudnik teambulding programov. Je glavni car lokalni krčmar, ki svojimi gostinskimi brati skrbi za polne trebuščke kongresnih udeležencev ali letalska družba, ki prevaža potnike iz točke na destinacijo. Ali je kongresni superman kdorkoli od kongresnih trgovcev, ki poceni kupujejo in drago preprodajo kongresne produkte. Je osebnost leta javno-zasebni koncesionar, ki ustvarja zasebni dobiček na račun javnega interesa in pričakuje, da bo to razumel vsak, ki razpolaga z dovolj naivnosti.

V bistvu nihče od zapisanih, saj so pravi carji vsi, ki zmorejo pogum in voljo, da kreirajo nove dogodke, konference, seminarje in evente v vseh pojavnih oblikah. Zato so po mojem kongresne osebne leta vsi znanstveniki in profesorji z jajci. Za kongresno kandidaturo je potrebno ogromno poguma, časa in denarja, celotna moralna odgovornost pa je kliub velikim besedam kongresne industrije vedno na strani strokovnih organizatorjev. Ko bodo ta del odgovornosti vsaj delno znali prevzeti obstoječi lokalni kongresni frajerji, nas čaka lepa kongresna prihodnost. Tako pa na koncu vedno znova izpade, da je v ospredu naše industrije le profit, polne hotelske sobe in čisti neoliberalni kapitalizem. Zanimivo lekcijo so nam letos dali taborniki, ki so letos verjetno največji kongres v Sloveniji skoraj v celoti izpeljali sami. Za izvirne kongresne organizatorje smo verjetno zanimivi, vendar v drugačnih kontekstih kot si to predstavljamo sami.Tudi zato si želim v prihodnjem letu na tem področju več dialoga. Za dialog pa moramo kongresne organizatorje poslušati in razumeti njihov content, cilje in potrebe.

Priznanje in posebno pozornost si zaslužijo tudi vsi drugi izvirni organizatorji dogodkov. Sam jih po analogiji farmacevtske industrije imenujem kongresni originatorji. Kriza je sceno v Sloveniji zdesetkala, so pa na trgu že novi igralci, ki so zrasli prav iz krize. Nekaj močnih event blagovnih znamk nam je še ostalo in upajmo, da se bodo ponovno okrepile in postale pomembne. Pomislite na potencial Zlatega bobna, ki pa že vrsto let tekmuje z vedno močnejšo regionalno konkurenco skoncentrirano v Rovinju.

Po kriznem čiščenju in počasni konsolidaciji industrije bo prihodnje leto Slovenija upajmo dočakala tudi prvi pravi kongresni ambasadorski program. Če ne bomo dojeli in ustrezno vzpodbujali kongresnih originatorjev, nam trda prede. Kongresna izbira je namreč neskočna in na mednarodnem kongresnem trgu dobiš vse in še več. Že dolgo je jasno, da nam pri tem ne bo prav nič pomagala gostilniška logika izbranbih slovenskih kongresnih pravičnikov, ki dlje od svojega malega interesa ne vidijo.

Moj letošnji kongresni frajer je tako prof. dr. Aleš Kuhar, ki je bil sposoben lucidnega razumevanje industrije. Evropski kongres agrarnih ekonomistov je osmislil, mu dal energijo in poskrbel tudi za njegovo finančno vzdržnost in izjemno končno uspešnost. Povezal je različne kongresne ponudnike in samo želimo si lahko, da ga sveža izkušnja ne odvrne od kandidature še za kakšen kongres v prihodnosti. Dr. Aleš Kuhar je moj prvi predlog za program kongresnih amabasdorjev Slovenije v letu 2015.

20140826_180619_resized

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.