GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

KONGRESNI RAJ

By on December 30, 2013

Tja gori, kakor v cilj določen, žene
zdaj naju tistega nagiba sila,
ki v rajski cilj pripelje, kar požene.
Oblika često pa ne bo sledila
temu, za kar se umetnik njen odloči,
ker gluha snov ne bo mu odgovorila.

Dante Alighieri, Božanska komedija, Raj

Kongresni raj so samo in edino zadovoljni udeleženci kongresnih dogodkov, sprejemov, konferenc, seminarjev…….. Zaradi njih brezpogojno obstajamo in se jim predajamo. Tukaj nismo zaradi raznih kvazi kongresnih likov, kranjskih klobas, kurentov, kranjskih avb in potic kot se je slikovito pred časom izrazil cenjeni kolega. Uspešnost kongresnih dogodkov se meri skozi zadovoljstvo kongresnih udeležencev, ki se kasneje pozna tudi na finančnih rezultatih. Kongresni turizem ne obstaja zaradi hotelov, cateringov in prodajalcev tehnoloških vijolic, temveč zaradi pristne in edinstvene človeške potrebe po SREČA-njih. Kolikor vem, smo med redkimi jeziki, ki imamo bistvo dejavnosti zapisano v korenu besede.

Ko te organizacija dogodkov osrečuje, potem se zgodi energija, ki je kot živo srebro. Smo kot igralci v gledališču, objemi, poljubi in srečanja niso narejena, ne moreš se pretvarjati, v organizacijo se moraš spustiti, se predati in potem postane fino. Vedno znova iščemo odrsko kemijo. To udeleženci začutijo, privlači jih vonj dogodkov, vonj ljudi okoli sebe  in človeška bližina. Vedno zmagajo poštene in pogumne zgodbe. Polnokrvni kongresni oranizator govori z dušo in telesom. Na kongresnem odru pusti svoje srce in telo. Organizacija dogodkov je ljubezen na prvi pogled.

Dejstvo je, da brez organizatorjev ni kongresnega gledališča in raja. Vsemu razen kreativnim organizatorjem srečanj se lahko odrečemo. Naloga organizatorjev je, da v sodobni kongresni dejavnosti razbere in razčleni potrebe svojih udeležencev, ki danes zahtevajo vedno več in še veliko več. Poleg tega skozi dogodke izpoveduje svoje stališče in oseben odnos do sveta in bivanja.

Prepoznavanje estetike skozi scenografijo, in danes popularni design dogodkov pa družbena angažiranost so danes obvezni. Hoteli, destinacije, raznorazni ponudniki so samo kulisa, nekakšna podlaga, ki nikoli ne more nadomestititi bistva sreča-nj. Pomislite na moč idej, ki jih kot svetovno gibanje širijo dogodki TED-x.

Če bomo izgubili moč in talent za izvirno organiziranje in izmišljanje dogodkov, nam bolj trda prede. Tudi na področju, kjer smo naravni zavezniki v jugovzhodni Evropi bodo kmalu prišli tisti, ki jim je glede zgoraj zapisanega vse jasno. Na prste dveh rok lako preštejemo bolj ambiciozne regijske dogodke, ki smo jih sproducirali v Sloveniji. Pa imamo v rokah takšen biser kot je Golden Drum, ki je izšolal in ustvaril celo vrsto strokovnjakov za dogodke, ki so danes razpršeni in nepovezani.

Bližnjic ne poznam, razen trdega in vztrajnega dela z veliko pristne in poštene organizatorske naivnosti, prenosa znanja, sodelovanja in povezovanja, ki na koncu obrodi sadove. Če organizator obvlada kongresno kemijo lahko skupaj z udeleženci ustvarja čudeže.

TAGS

December 20, 2013

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.