GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

Rovinj
SREČA-nja

KAKO KONGRESNO DESTINACIJO SPREMENITI IZ TRIZVEZDIČNE V PETZVEZDIČNO

By on February 3, 2019

Ali, kaj se lahko naučimo iz turistične transformacije Rovinja

Prijazno in profesionalno osebje, kulinarična doživetja, presežki v smislu dizajna in estetike bivanja, prilagojenost potrebam gostov, bogata dodatna ponudba, premišljeni dizajnerski detajli, zgodba, ki jo pripoveduje destinacija tudi butičnost. Vse to se mi prikrade v misli, ko razmišljam o luksuznem turizmu.

Še posebej pa me v luksuznih hotelih, ki so nujni sestavni del luksuznega turizma, navdušijo drobne pozornosti, kot je osebno, na roko napisano posvetilo direktorja, domač bezgov sok, prava craft kava, izbor sobnih dišav, ki jih uporabim glede na trenutno razpoloženje, neobičajna sobna knjiga osebnih vtisov gostov, ki je nekakšen omnigraf spominov ….

Sprašujem se, ali lahko gremo v petzvezdično smer brez investicij, resnega vlaganja v infrastrukturo, kadre, destinacijski marketing. Vse bolj sem prepričan, da do neke mere lahko. Vendar slej ko prej pridemo do trenutka resnice, ko ni dovolj samo zbiranje petzvezdičnih doživetij in vztrajno ponavaljanje marketinških sloganov. Dovolj je že obisk osrednjega turističnega sejma, ki je odraz realnosti slovenske turistične ponudbe. Sestavljajo jo drobni biseri, ki pa jih ob vsej pozitivni naravnanosti, ki jo premorem, težko umestim v vrh evropskih petzvezdičnih doživetij.

Rovinj živi svojo turistično zgodbo

Slovenci pač ne maramo primerjav s sosedi, še posebej ne s tistimi, ki so južno od nas. Pa bi se prav na tem področju lahko od njih veliko naučili. Črnogorska zgodba o Porto Montenegru in njihovem luksuznem turizmu je znana.

Najbližji primer dobre prakse pa je prav zagotovo Rovinj. Ujet v zimski spanec in neusmiljeno “južino”, živi svojo turistično zgodbo, ki je vsej bolj celoletna, vse bolj luksuzna in iz leta v leto bolj celovita.

Investicijam družbe Maistra se bo aprila pridružil nov luksuzni hotel Park. Investicija v višini več kot 80 milijonov evrov bo zaokrožila Maistrin luksuzni portfelj petih hotelov. Maistra Collection sestavljajo Grand Park Hotel Rovinj, Hotel Monte Mulini, Hotel Lone, Hotel Eden in Hotel Adriatic.

Rovinj

Praktično za vsemi zgodbami arhitekturno stoji nagrajeni zagrebški arhitekturni studio 3LHD. Za podobo hotelov skrbi kreativna agencija Bruketa&Žinić&Grey. Notranje pohištvo, osvetlitev in še marsikaj je plod hrvaškega znanja. Prav nič niso prepustili naključju in pravi kreativni užitek je že prebiranje hotelskih direktorijev. Hotel Lone je v tem kontekstu nekakšna izložba sodobnega hrvaškega dizajna in arhitekture. Na ta način je zagotovljena avtentičnost posameznih zgodb, ki jih lahko razumemo tudi z vidika trajnosti v najširšem pomenu. Rezulat je, da je vsaka hotelska zgodba individualna in odstopa od vseprisotnega generičnega hotelskega dizajna na obali Jadrana. Tudi to je del novega razumevanja luksuza, ki ga turisti s celega sveta vedno bolj cenijo in so ga pripravljeni plačati.

Prvi med rovinjskimi luksuznimi petzvedičnimi hoteli je bil Monte Mulini. Hotelski designerji iz znanega britanskega biroja Wimberly Allison Tong & Gooo so stavili na preizkušen model ustvarjanja luksuznih hotelov s pridihom prestižnosti, ki so ga preizkusili pri številnih top svetovnih hotelskih verigah. To v praksi pomeni mogočen lobi, prostorne sobe in vrhunsko hortikulturno ureditev okolice hotela. Gre za hotel za uživanje, čemur je podrejena celotna poslovna filozofija. Le redki so hoteli, ki v celoti navdušijo tako, kot navdušuje prav hotel Monte Mulini. Pravi petzvezdični hotel na odlični lokaciji jeprimeren za najzahtevnejše in ekskluzivne incentive dogodke.

Monte_Molini

Preizkus časa je Hotel Lone odlično prestal in zgodba hotela je po osmih letih še vedno doživetje, ki vključuje refleksijo in zelo oseben stik s kulturo, naravo in kulinariko destinacije. Najbrž so podobno razmišljali ustvarjalci prvega hrvaškega design hotela Lone. Manj je več. Ljubiteljem hotelskega glamurja in kiča ne bo všeč, navdušuje pa vse ostale. Luksuz se skriva v majhnih podrobnostih, kot sta bogat meni sobne strežbe in vrhunska kulinarika. V kongresnem centru so hrvaški oblikovalci poskrbeli za prostor, ki ga z malo domišljije prilagodite potrebam vašega dogodka. Hotelska čezoceanka je še vedno ena od najbolj vročih kongresnih lokacij na obali Jadrana, ki je za povrhu še zelo funkcionalna.

Rovinj

Vsak hotel ima svojo zgodbo. Hotel Adriatic je eden izmed najboljših butičnih hotelov na Jadranu. Hotel z več kot stotimi umetniškimi deli je tako hkrati tudi galerija, saj instalacije, grafike in slike najdemo po vseh prostorih, zanje pa so angažirali 14 regionalnih umetnikov. Celota deluje razkošno, eklektično, elegantno, polno različnih tekstur in hladnih tonov ter eksperimentiranja s svetlobo, ki sestavljajo celoto. V hotelu si predstavljamo manjšo, a zahtevnejšo incentive skupino, ki bo kombinirala različne storitve, ki jih v kraju ponuja Maistra.

Hotel_Adriatic_Rovinj

Portfelj hotelov bo aprila zaokrožil Hotel Park, ki bo imel 209 sob kategorije 5 plus. V času zimskega obiska Rovinja je gradbišče vrvelo od gradbenih delavcev, ki so sredi zaključnih del. Tudi ta projekt je zasnoval arhitekturni studio 3LHD, notranjo opremo pa studio Lissoni iz Milana. Kaskadna arhitektura deluje organsko in se lepo vklaplja v okolico. V okviru hotela bo tudi manjša kongresna dvorana za 250 udeležencev s čudovitim pogledom na Rovinj skozi stekleno steno površine 48 m2, ki je največja v tem delu Evrope. Dokončuje se še welness center s pravim olimpijskim bazenom dolžine 50 metrov. Gostom bo na voljo šest restavracij in vse potrebno za luksuzno doživetje, vključno s sodobno marino.

Hotel_Park_Rovinj

Vsi hoteli so gastronomska presenečenja. Nad jedilniki Maistre bdijo izkušeni vrhunski chefi. Adriaticovo braserijo zaznamuje mediteranska kulinarika. Butična zgodba se nadaljuje na postrežnem zajtrku, v kavarniški atmosferi in je eden boljših na Jadranu. V mestu priporočamo obisk taverne Kantinon. V hotelu Monte Mulini je del prestiža v izredni gastronomski ponudbi v restavracijah Wine Vaul in Mediterraneo. V Loneju je ponudba prilagojena fusion strukturi gostov in takšna je tudi ponudba restavracij ResoLution in Restaurant E. Mnogi prihajajo v Rovinj prav zaradi Maistrine odlične kulinarike, ki jo povezueje projekt Out & About. Gre za program različnih kulinaričnih in drugih doživetij, ki jih lahko doživiš v Rovinju in okolici in ki si prav tako zasluži pohvalo.

Naveličani hotelske kulinarike pa bodo kongresni gostje navdušeni tudi v kakšni od vrhunskih rovinjskih ali okoliških restavracij. Med njimi je Monte, ki je lani prejel prvo Michelinovo zvezdico na Hrvaškem. Še več jih najdete v zadnji izdaji vodnika Gault Millau.

Maistra, ki je del skupine Adris, je v transformacijo Rovinja vložil približno pol milijarde evrov in jo v slabem desetletju spremenila v petzvezdično destinacijo. Tipičen primer in ilustracija je pepelkina zgodba hotela Park, ki bo spomladi zasijal in pustil za seboj trizvezdično zgodovino.

Rovinj

Da se je vse skupaj izplačalo, potrjuje podatek o nadpovprečni zasedenosti hotelskih sob, ki dosegajo nadpovprečne cene. Nadpovprečno pa je urejena tudi javna infrastruktura in promenada od hotela Lone in Eden do Rovinja, ki je svojevrstna ilustracija ambicij rovinjskega turizma. Luksuzni turizem so tudi urejene plaže, vrhunske prireditve in celostna ponudba, ki spreminja identiteto Rovinja.

Bojim se, da se bomo brez resnih investicij v turistično infrastrukturo, ujeli v zanko obljub o petzvezdičnih doživetjih, ki bo ostala brez krčmarja. Zato pozdravljam pobudo ministra Počivalška, ki v Savi vidi steber prihodnjega turističnega razvoja Slovenije. To pa bo postal le ob konkretnih investicijah, ki bodo presegle dosedanje površinske obnove hotelov. Predvsem pa se moramo iz rovinjske zgodbe naučiti, kako se da združiti najboljše lokalno znanje in ga plasirati na globalno tržišče. To je Maistri uspelo na vseh področjih, od arhitekture, do kulinarike in predvsem trženja. In na podoben način bi k zadevi morala pristopiti tudi Sava turizem. Sobe se v januarju v hotelu Lone prodajajo po 135 EUR, v visoki sezoni pa boste sobo težko najeli za znesek nižji od 350 EUR. Roke pa si manejo tudi ostali ponudniki na destinaciji.

Povečanje porabe s podaljšanjem dobe bivanja in krepitev produktov z višjio dodano vrednostjo je realen cilj, ki pa je uresničljiv le ob zelo konkretnih investicijah. Mali petzvezdični biseri, ki jih imamo veliko, si zaslužijo spoštovanje, za resen preboj pa moramo po zglede v sosedstvo.

Skriti gost: Vse hotele družbe Maistra smo v preteklih letih že ocenili v okivru certificiranja za Kongresno zvezdo in sodijo po naši metodologiji ocenjevanja v sam vrh regijske ponudbe kongresnih hotelov.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.