GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

I FEEL ADRIA

By on January 26, 2015

V Adrio sem se zaljubil zgodaj. V rani mladosti nas je za letalstvo navduševal klasični stereotip pilota iz moje vasi Slavko Zupančič. Otroke iz vaškega aero kluba je občasno odpeljal na trenažne lete z legendarno devetko. “Prvega ne pozabiš nikoli”… in o poletu z DC-9 32 smo mulci še dolgo razpravljali in sanjali o lastni pilotski karieri. O Slavcu so krožile anekdote o tem, da je “Kračevi” lipi z vojaškim letalom odtrgal vrh pa vse do romantičnih zgodb o gospodu v lepi uniformi, ki je videl cel svet in poznal največje lepotice. Status lokalne legende so mu utrjevale akcije, kot je bilo nepozabno letalsko potovanje članov Zveze borcev v Dubrovnik.

DC-9-33RC,_Inex-Adria_Airways_AN1819375

Tudi neromantično obdobje osemdesetih let, polno letalskih katastrof z žalostnim vrhuncem na Korziki, ni omajalo mojega zaupanja v takratno Inex-Adria Airways. Adria je bila zame megabrend ob boku smučk Elan, ki so imele častno mesto v otroški sobi poleg makete Adriine devetke.

Kako smo bili ponosni, ko je Adria skupaj z novo slovensko državo vzletela v evropsko nebo. Vsak polet in vsaka kongresno-promocijska akcija nas je navdajala s ponosom. Noč pred poletom se skorajda ni dalo zaspati, romatični duh aviacije je bil v zraku. Stevardese pa glavne frajerke na študentskem servisu.

Hibridni časi pa obrnejo stvari na glavo. Letenje postane podobno vožnji z avtobusi z edino razliko, da te na vhodu slečejo do gat. Kongresni turizem, ki je bil nekoč popolnoma neobčutljiv na ceno vozovnic, tripne na nizkocenovce. Maksimum 250 EUR je novo nenapisano evropsko kongresno stroškovno pravilo. Direktni leti se pričakujejo povsod in kadarkoli. Od luksuza ostane in-flight revija, če jo družba še zmore financirati in let od točke A do točke B, ki ga upravljajo mega tehnokrati in yield management računalniki. Namesto romantičnih Slavcev iz moje mladosti, so za kokpitom računalniški hipsterji. Seksi stevardese so romantična utopija. Zastonj whiskey pa le še zadimljen spomin.

Inex-Adria DC-9 NAI 1

Sam pa še vedno slepo verjamem in zaupam Adrii, intimno verjamem, da je to najboljša regionalna letalska družba. Ponosno bukiram svoje kongresne goste na nacionalnega prevoznika in se brezpogojno kot sizif trudim promovirati nacionalni letalski sveti gral. Pa pridejo kongresni gostje, ki jih zanima samo najnižja cena prevoza od točke A do točke B, pa udeleženci, ki si želijo premium letalske družbe, za njimi gospoda, ki ne razumejo, da najprometnejše evropsko letališče Heathrow ni povezano z Ljubljano, pa vsi tisti, ki jim dol visijo letalski monopoli, lokalne kerozinske zablode in visoke letališke pristojbine. Zgodbo začini še kakšen letalski snob, ki z letalom manjšim od A320, ne leti….

Sam pa še vedno slepo verjamem in zaupam Adrii. Pa pride letošnja Conventa, ko ugotovim, da smo na Brnik pripeljalo samo 50 potnikov od 180 vabljenih gostov, ki so vsi potencialni naročniki v kongresnih hotelih in centrih. 130 preostalih leti za zelo nizko ceno v Zagreb, Trst, Benetke, Graz, …. Povprečna cena vozovnic na ta letališča je v mesecu januarju nižja od 180 EUR, razen za nekaj res eksotičnih destinacij s prestopanjem. Mislite, da pretiravam. Nikakor! Če boste iskali lete v nizki sezoni, boste presenečeni, da so leti na bližnja letališča praviloma precej cenejši kot do Ljubljane.

Adrio imam še vedno rad in ji zaupam. Verjamem, da ima odlične pilote, management, vzdrževanje in prodajno ekipo. Brand ostaja v mojem srcu. Vendar takole preprosto ne gre več. Kongresne goste naši problemi ne zanimajo. Monopolov niso pripravljeni plačevati. Raje poiščejo alternative. Tudi sam sem jih začel jasno in glasno predstavljati in svetovati svojim partnerjem. Slovenija je čudovito dostopna skozi Zagreb, Trst, Benetke in Dunaj, kjer nam pomaga genialni GO.OPTi. Če vašim gostom kakšna urica vožnje do slovenskih biserov ni odveč, boste morda uspeli pridobiti kakšen pomemben evropski kongres. Sicer pa obstaja še ena alternativa in sicer organizacija dogodkov v obmejnih regijah Slovenije, ki so blizu glavnim letalskim vozliščem regije Alpe Adria.

Ja, takšna je naša nova lokalna letalska kongresna romantika, ekonomika in realnost.

PS: Lestvica najbolj prometnih letališč v regiji v letu 2014

Leto 2014 je bilo za letališče na območju bivše Jugoslavije rekordno. Kar sedem letališč je zabeležilo več kot miljon potnikov.

LETALIŠČE ŠTEVILO POTNIKOV SPREMEMBA V %
1. BEOGRAD 4.311.684 +31,6 %
2. ZAGREB 2.267.141 +5,4 %
3. SPLIT 1.720.550 +10,7 %
4. DUBROVNIK 1.569.109 +4,3 %
5. PRIŠTINA 1.310.696 -16,0 %
6. LJUBLJANA 1.226.947 +3,1 %
7. SKOPJE 1.120.870 +21,00 %

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.