GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

EASY FAIRS

By on October 8, 2011

Pri pripravi gradiva za naslednjo številko revije Kongres smo stopili v kontakt z Ericom Everardom, lastnikom, največje belgijske sejemske hiše Artexis.

Eric velja za inovatorja sejemske dejavnosti, nekakšnega Michaela O’Learyja svetovne sejemske scene. Leta 2004 je ustanovil podjetje Easy Fairs, ki razstavljalcem ponuja storitve po vzoru nizkocenovnih prevoznikov.  Ključno izhodišče je  bilo visoka dodana vrednost za delček cene, ki jo razstavljalci sicer plačujejo za sejemske nastope. Ključ je bil v ponujanju paketnih razstavnih stojnic z vključenim celotnim marketingom, ki omogoča dobro izkoriščanje časa in je tudi okolju prijazno. Podjetje deluje od leta 2004 in organizira 80 sejmov letno, zaposluje pa preko 170 sodelavcev. Letni promet podjetja je preko 37 miljonov evrov, letošnja rast dobička pa je bila 28%.

Poslovni model je razkril in dobro izkoristil nekaj slabosti klasičnih sejemskih pristopov. Pogosto takšne sejme in kongresne razstave poganja ego. Če ima sosed ali konkurenčno podjetje stojnico velikosti 100 m2, jih bo imelo naše podjetje 200. Pogosto so v kvadratnih metrih skriti različni dodatni stroški, ki so postali podobna znanost kot dodatki na osnovno ceno letalskih vozovnic. Na vrhuncu krize je takšno razmišljanje nesprejemlivo tako z vidika dodane vrednosti, kot tudi konkretnih prodajnih rezultatov. Pri unificiranih stojnicah je v osredju produkt ali storitev. Vse skupaj marketinško poganja odlična komunikcijska infrastuktura, ki so jo poimenovali “Online 365 pack”. Za ceno 195 EUR/letno ponujajo razstavljalcem različne oblike spletne promocije skozi celo leto.

Prav nič ni presenetljivo, da je Eric Everard postal predsednik mednarodnega sejemskega združenja UFI. Poslovni model  EASY FAIRS pa je obvezno študijsko gradivo za vse sejemske in kongresne organizatorje, saj je začetno skepso po slabih sedmih letih delovanja zamenjalo navdušenje in številni posnemovalci.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.