GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

BLED NA NOSTALGIČEN POGON

By on February 15, 2012

Nostalgija je največkrat romantičen in ponotranjen spomin na preteklost. Na čase, ko se je svet vrtel počasi in  bil bolj preprost. Osebno so zame to zgodbe o ljudeh in hrepenenju po nekem času. Največkrat me v takšno razmišljanje potegnejo hoteli,  restavracije ali trgovine z dušo. V lepe in romantične čase te hitro povleče nostalgično restaviran blejski hotel Triglav. Za nastanek hotela je kriva železnica, ki je leta 1096 prišla skupaj s prestolonaslednikom Francem Ferdinadom do Bleda. Notranja ureditev prikliče spomine skozi številne detajle. Stari kovčki, gasilke fotografije, obleke in predmeti iz zlate dobe hotela. Železnica je bila tiste dni ključna prometna turistična prometna arterija. Po vojni je bila manj pomembna in hotel je izgubil svoj sijaj, spremenjen v počitniški dom.

Redko srečam tako optipljivo nostalgijo, da manjka samo še muzejski vlak in se znajdeš v nekem drugem času. Gre tudi za odlično trženjsko zgodbo, ki povečuje čustveno navezanost na hotel, ki pa je itak najtežji del turističnega posla. Hotel Triglav je odlično restavrirana zgodba, ki turista poveže s preteklostjo in je sprožilec širšega turističnega zanimanja za kraj in njegovo nostalgično preteklost. Iz te zgodbe se lahko naučimo, kaj potrebujemo, da bo turistični produkt že v svojem izhodišču vzbudil pozitivne reakcije. Koncept uporabe nostalgije v turističnem marketingu je znan že dolgo, saj ponuja marketinško stabilnost. Strokovnjaki ga poimenujejo kot retromarketing. Na nivoju drugih produktov je tipičen primer uspešen retro koncept avtomobilskih družb s hroščem in minijem. Retro turistični produkti dajejo občutek stabilnosti in varnosti in nam omogočajo, da se vsedemo na časovni stroj in pobegnemo iz sedanjosti. Ravno pobeg iz sedanjosti pa je bistvo takšnih in drugačnih počitnic in gibalo turizma. V tem grmu se skriva tudi uspeh hrvaške kampanje Mediteran kot je nekoč bil.

Bled na vsakem koraku pripoveduje nostalgične zgodbe, žal pa jih je le malo zares izkoriščenih. Še posebej ob dejstvu, da so blejske zgodbe zares avtentične in niso konstrukt.

TAGS

February 16, 2012

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.