GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

SREČA-nja

50. KONGRES ICCA V LEIPZIGU

By on November 5, 2011

Letošnji 50. kongres ICCA (International Congress and Convention Association), ki je potekal od 23. do 26. oktobra 2011 je bil s 1041 udeleženci rekorden. Kongres je najpomembnejši dogodek kongresne industrije, pa tudi eden od najstarejših. Med najstarejše člane in udeležence sodi naš Cankarjev dom, ki je član združenja že 30 let.

Združenje ICCA poganja baza podatkov o mednarodnih kongresih združenj, ki je na voljo izključno članom. V tem trenutku je v bazi 16.800 kongresov, ki krožijo po svetu. To je glavni razlog, da združenje danes šteje 975 članov.

Vsebinski del kongresa se sooča s problemom zadovoljevanja različnih potreb in nivojev znanj udeležencev. Kljub nekaterim predavanjem, ki smo jih že večkrat poslušali, je vsakdo zagotovo našel kaj primernega zase. Obseg predavanj in njihova širina je zastavljena zelo široko in za vse ukuse. Moj strokovni vrhunec je bil že opisani funky Kjell Nordstrom.

Sicer pa je v ospredju kongresa druženje. Nemci so vse skupaj organizirali po nemško natančno, začinjeno s kančkom vzhodnonemške prijaznosti. Včasih jim je na dogodkih zmanjkalo ritma in rdeče niti, splošen vtis pa je bil pozitiven. Družabni vrhunec je bila zabava CAT night v  stari dvorani Volksplast, ki je spominjala na rimski tempelj. Pozitiven spirit kongresnikov s celega sveta se je razvnel med tekmovanjem posameznih ICCA chapterjev, zabava z odličnim bandom pa je trajala dolgo v noč.

Družabni flop je bil ponesrečeno kosilo zadnji dan, ki ga je gostila Praga in je bil programska in promocijska katastrofa in prikaz, kako se takšnih projektov ne smemo lotevati. Govor za govorom in neposrečen kulturni program.

Med tehnološki flop kongresa uvrščam danes »predpotopno« napravo SPOTME, ki nas je pred leti puščala brez besede, danes pa je njena uporaba podobna vožnji s kočijo. Kako hitro se tehnolgija spreminja!

V času kongresa si žal nisem uspel ogledati Porschejeve tovarne, v kateri imajo odličen kongresni center in o katerem so z navdušenjem govorili vsi udeleženci.  Legendarna marketinška nagrada ICCA je šla letos v roke Glasgowu za njihov marketinški koncept “Glasgow Model”, ki bi ga morali proučiti vsi kongresni uradi po svetu.

Posebej me je navdušila drobna malenkost gostiteljev, ki pa nas je vse udeležence navdušila. Skupine prostovoljcev so nas usmerjale do tramvajev in nas razvajale z jabolki in drobnimi pozornostmi. Pot do sicer zelo oddaljenega sejmišča in kongresnega centra je minila prijetno. Tudi sistem označevanja po mestu je bil domiselen in lepo izveden.

Pa še ena zanimivost. Raziskava kongresnega turizma v Mehiki, ki so jo izvedli po modelu ZDA in Kanade je pokazala, da kongresna industrija Mehike letno generira 18 miljard USD, zaposluje 784.000 ljudi in pripelje v Mehiko 830.000 tujih kongresnih gostov.

Končni vtis o kongresu je vsekakor dober in pozitiven. Ker kongresi ICCA krožijo po svetu, bo potrebno prihodnje leto na pot v San Juan, Portoriko, leta 2013 pa se kongres seli v Šanghaj na Kitajsko.

TAGS

October 31, 2011

November 20, 2011

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.