GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

RETROVIRUS

By on February 16, 2012

Včerajšnji blog o nostalgiji in Bledu je sprožil razmišljanje o dejanskih možnosti retromarketinga in pozitivni uporabi nostalgije.  Retromarketing je obnova zgodb iz preteklosti ali blagovnih znamk v novo preobleko na nostalgičen čustven pogon. Znamke ali produkti se popolnoma obnovijo v repro verziji marketinga, v retro pa gre za kombinacijo starega z novim.

Slovenski turizem premore kar nekaj destinacijskih ali produktnih retrovirusov, ki že obstajajo in jih lahko povezane v različna obdobja ali tematike uspešno izstrelimo na mednarodni turistični trg. Povezuje jih lahko muzejski vlak, ki se zapelje po bohinjski želežniški progi in naprej ali starodobniki iz nekega obdobja. Da ne bomo ostali samo pri teoriji poglejmo nekaj primerov, ki že obstajajo in že danes omogočajo neposredno nostalgično izkušnjo.

1. GOSTILNA SLOVENIJA
To kar je za angleže pub, je za Slovence gostilna. Lokalna ponudba krajevnih jedi, zunanja ureditev in notranji ambient pod novim brandom obetajo vrhunsko kulinarično nostalgijo po celi Sloveniji.

2. BLED
Bled ima nostalgijo zapisano v genski zapis svoje blagovne znamke. Ni ga lepšga kraja kot z okolšno ta podoba raja.

3. TURIZEM V ZIDANICAH
Posebnost v svetovnem smislu gradi na nostalgičnem bivanju v zidanicah na atraktivnih lokacijah Dolenjske. Čista nostalgija z ohranjanjem tradicije in starih običajev.

 

 

4. KEKČEVA DOMAČIJA
Nostalgična domačija v osrčju Julijskih Alp je zgradila svoj brand na legendarnem in neustrašnem filmskem junaku Kekcu. Pozicijski slogan “nepozabna pravljica” ne potrebuje dodatne interpretacije.

5. POTI MIRU V POSOČJU
Za malce drugačno nostalgijo skrbi Fundacija Poti miru v Posočju. Prva svetovna vojna je s pomočjo vodniške službe in informacijskega centra postala zanimiv turistični produkt.

6. PIRANSKE SOLINE
Primer vrhunskega brandinga krajinskega parka Sečoveljske soline kot prostora, kjer se prideluje sol in ki je hkrati izjemen turistični produkt, serija spominkov in zgodba o družbeni odgovornosti do preteklosti.

7. COOLTURA
Program agencije Collegium za srednješolsko mladino, ki jih v fazi priprave na maturo odpelje na izlete v kraje, kjer potekajo zgodbe maturitetnih esejev.

8. SLOVENSKI GRADOVI Negova, Pišece, Rihemberk, Dornava, Gradac
Ministrstvo za kulturo prodaja številne gradove po Sloveniji. Odlična priložnost za nove nostalgične turistične zgodbe.

9. SOCIALISTIČNA ARHITEKTURA
Neobstoječ turistični produkt je ogled socialistične in modernistične arhitekture, ki je zaznamovala 40 let urbanizacije. Zanimivo predvsem za tuje turiste.

10. COCKTA
»Prve ne pozabiš nikoli« kliče po turistični interpretaciji. Zgodba, ki je se je začela v zgodnjih 50-ih lahko izvirno povezuje mlade in mlade po srcu in vse, ki cenijo zdrav način življenja.

Nostalgija je v zgornjih zgodbah najpomembnejši vzpodbujevalec marketinga. V njih boste našli retrobranding, in posamezne nostalgične elemente vključene v produkte ali prireditve. Retromarketing vsebuje zelo visoko stopnjo čustvene povezanosti s produktom in je zato tudi izjemno učinkovita saj večinoma sproža občutke naklonjenosti. Največja koncentracija takšnih produktov s pravo turistično industrijo nostalgije pa najdemo v Veliki Britaniji. Zanimivo je, da lahko takšne produkte kombiniramo časovno, tematsko ali krajevno. Pri nas poznamo predvsem tematske turistične poti in prireditve. Nastajajo pa lahko tudi drugačne zanimive turistične kompilacije 50’s, 60’s,…. Skratka kar velik in zanimiv turistični marketinški izziv.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.