GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

PRVA BORZA CONVENE 2013, Vilnius

By on February 21, 2013

CONVENE logo Ob obisku borze Convene v Vilniusu se mi postavlja vprašanje ali lahko na borzo gledamo zgolj kot na prodajni dogodek ali tudi kot na estetsko doživetje. Borzo smo kot estestki dogodek že od začetka razumeli na Conventi. Kako dobro nam je uspelo, je pokazala borza Convene, ki je model v celoti kopirala in v nekaterih elementih poskušala nadgraditi. Gre za estetizacijo poslovnih borz, ki postajajo  izložbe kreativnosti posameznih kongresnih destinacij ali regij. Razstavni prostor borze Convene,  urejen v novem prizidku razstavišča LIT EXPO je bil urejen minimalistično , funkcionalno in estetsko v slogu skandinavskega oblikovanja. Na prvi pogled zelo naravno, organsko  in prijetno.

Convene je združil 58 razstavljalcev večinoma iz Baltskih držav, ki so se srečali z 120 vabljenimi gosti iz 12 držav. Opravili so preko 2400 sestankov. Izvedbo dogodka je podprla celotna kongresna industrija mesta Vilnius, vključno s karizmatičnim županom Arturasom Zoukasom.Namen borze je bil vzpostaviti poslovno stičišče kongresne ponudbe Baltske Evrope in spodbuditi promocijo celotne regije in še posebej Vilniusa. Pri vzpostavitvi borze je ključno vlogo odigral mednarodni konzultant Paul Kennedy, ki je bil podobno kot razstavljalci z izvedbo prve borze zelo zadovoljen. Sicer pa je Vilnius po mnenju Paula Kennedyja kakovostna kongresna destinacija z dobro infrastukturo, storitvami in kvalitetnimi hoteli. Ponudba je cenovno sprejemljiva in ponuja kot destinacija dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Na veselje lokalne kongresne industrije pa je bila potrjena tudi vest o vzpostavitvi nacionalnega letalskega prevoznika Air Lituanica, ki jo je uradno potrdil župan Zoukas. To bo močno izboljšalo dostopnost Litve in konkurenčnost regije na mednarodnem trgu.

Organizacija borze je bila odlična in celotna logistika je tekla brez zastojev. Kot zanimivost lahko posebej pohvalimo izjemno gostoljubnost organizatorjev. Mesto me je navdušilo, kar pravzaprav ni čudno, saj je staro mestno jedro na seznamu UNESCO dediščine. V zadnjih letih je precej obnovljeno. Ob obisku mestnega središča se praktično ne zaveš, da si v Vzhodni Evropi, na obrobju pa je to še vedno zelo očitno v ogromnih stanovanjskih soseskah. Sicer pa se mestu moćno pozna, da je ponovno pridobilo status evropske prestolnice.  Več o tem bomo objavili v kongresnem potopisu v prihodnjih dneh.

VILNIUS

Tranzicija srednje in vzhodnevropskih držav na socialnem, političnem in ekonomskem področju je povzročila zelo podobne rezultate in razvoje izzive. Internacionalizacija kongresne industrije novih subregij in izboljšanje konkurenčnosti je možno le ob sočasni in usklajeni promociji območja, ki v te regije gravitira. S tem se dejansko vzpostavlja nova globalna kongresna hirearhija in geografija. Borza Convene bo pot za Baltske države precej skrajšala. Tudi zato ocenjujem, da je borza Convene svojo pomembno vlogo v prvi izdaji opravila z odliko.

Takole pa župan Vilniusa Arturas Zoukas ureja mirujoči promet:

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.