GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

PREGLED POMEMBNIH KONGRESNIH DOGODKOV V LETU 2011/2

By on January 22, 2012

GLOBALNO

1. PREŽIVETJE EVROPE
Evropo je najbolj zaznamovala težava skupne valute. Voditelji članic unije, ki so se včasih sestajali štirikrat, so se v letu 2011 kar osemkrat. Obstoj evra in celotnega evropskega projekta je na kocki, kar lahko drastično vpliva na kongresno industrijo.

2. ZLOM POTROŠNIŠKE DRUŽBE
Pohlep potrošnikov in skupinska odgovornost potrošniške družbe sta pogosto spregledana vzroka za polom finančnega sektorja. Potrošniška družba je zadnjih 40 let živela nad zmožnostmi  z izposojenim denarjem. Kongresna industrija se je morala v letu 2011 hitro prilagoditi spremenjenim nakupnim navadam.

3. LETO VSEBINE (CONTENT MARKETING)
V letu  2011 je vsebina dokončno postala kralj. Organizatorji dogodkov se morajo naučiti kako ustvarjati, pripravljati in distribuirati vsebine preko različnih kanalov do udeležencev.  Brez dobre vsebine ni obiska na spletnih straneh in ni zadovoljnih udeležencev.

4. MEGA DOGODEK LETA KRALJEVSKA POROKA
V iskanju globalnega mega dogodka leta, ki je zahteval in vključil tudi znanje kongresne industrije, ne moremo spregledati kraljevske poroke princa Williama in Kate Midleton. Poroko si je v neposrednem prenosu ogledalo dve milijardi ljudi, na londonske ulice pa je privabila milijon ljudi.

5. KRIZA MNOŽIČNEGA KOMUNICIRANJA
Kriza medijev se je po celem svetu poglabljala, zaupanje v medije pa so dodatno slabili škandali medijskih mogotcev. Kriza medijske industrije je kriza množičnega  komuniciranja. Pokazalo se je, da je izhod iz krize izključno v poslušanju interesov bralcev in ne oglaševalcev in kapitala.

6. ZARES ZELENA SREČANJA
Vsi, ki zares želijo delovati v smeri nizkogljičnih dogodkov, so morali v letu 2011 to začeti izvajati na izvedbeni in merljivi ravni in ne več deklarativni. Pri tem so različni standardi in uredbe v preteklem letu postale bolj jasne in definirane (britanski standard BS8901, osnutek standarda ISO20121, APEX standard zelenih srečanj – dodatek o dogodkih in GRI standard). Kako bodo prešli v uporabo, bomo zares videli že v letu 2012.

7. LETO MOBILNIH APLIKACIJ
Tudi na kongresni sceni so na pohodu pametni telefoni, pri katerih se bije bitke med operacijskima sistemoma Android in Applovim iOS. Kongresnim organizatorjem je na voljo cela serija pametnih rešitev, ki bodo olajšale organizacijo, udeležencem pa komunikacijo. Od plačevanja registracij do povsem novih dimenzij mobilnega komuniciranja na konferencah.

8. ŽENSKE PREVLADUJEJO V KONGRESNI INDUSTRIJI
Pogled na industrijo na sejmih, borzah ali pri konkretnih ponudnikih pokaže, da so kongresno inudstrijo prevzele ženske. Veliko jih zavzema visoke položaje in dobro plačana delovna mesta industrije. Zagotovo je moški prispevek k razvoju industrije velik, dobro pa je vedeti, da ženske niso le opazovalke, ampak pomemben del razvoja kongresne industrije.

9. SOCIALNI MARKETING
Masovno trženje v letu 2011 ni več delovalo. Leto je preneslo trženje na socialna omrežja in ciljno in segmentirano trženje. Leto 2011 nam je prineslo google+, poskuse monetarizacije twitterja, skupinskega nakupovanja, globalne odvisnosti od Facebooka in nove molitve vseh tržnikov SEO optimizacije.

10. USPEŠNE BORZE IMEX IN EIBTM
Učinki krize se na uspehih obeh največjih svetovnih borz ne odražajo. Obe vodilni borzi sta lani zabeležili rekorden obisk in se razširili na ameriško tržišče. Industrija je trdoživa in pozitivni signali z dogodkov zbujajo veliko optimizma za prihodnost.

STEVE JOBS
Leto je zaznamovala smrt Applovega ustanovitelja, vizionarskega Steva Jobsa. Njegovi izumi, karizma, smernice in novi temelji informacijske tehnologije so korenito vplivali tudi na svet kongresne industrije, ki temelji na komunikaciji.

NAJBOLJŠI DOGODKI LETA 2011 PO IZBORU »EUROPEAN BEST EVENT AWARDS 2011«

PRVA NAGRADA
Projekt:                       SURPRISE CATWALK
Agencija:                     Fieldwork
Država:                       Norveška

DRUGA NAGRADA
Projekt:                       EDP 35th BIRTHDAY
Agencija:                     Desafio Global Ativism SA
Država:                       Portugalska

TRETJA  NAGRADA
Projekt:                       ŠKODA WORLD DEALER CONFERENCE
Agencija:                     VokDams
Država:                       Nemčija

več na http://www.besteventawards.com/

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.