GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

LONDONSKA LETALIŠČA

By on February 10, 2012

Prijeten občutek je bil včeraj sedeti na Easyjetovem letalu, polnem angleških smučarjev na poti v Slovenijo. Večina je bila zadovoljna z znano formulo uspeha nizkocenovnikov, ki jo je nekoč zapisal legendarni ustanovitelj Ryanaira Michael O’Leary. Potniki si zares želijo treh stvari: poceni vozovnice, točnosti in neizgubljene prtljage. Londonska letališča so pravi odsev različnih poslovnih filozofij nizkocenovnih prevoznikov in “resnih” igralcev. 27 let stalne rasti prvega med nizkocenovniki je dodobra spremenilo zemljevid londonskih letališč. Socialni razredi se v kraljevini poznajo bolj kot kjerkoli.

First ClassLondon city airport na vrhu hirerhije je namenjen poslovnežem iz londonskega City-ja in privatni aviaciji. Z lokacijo blizu londonskega Excela odlično služi tudi kongresnim gostom.

Bussiness Class – Heatrow (66 miljonov potnikov, 99 letalskih družb, 190 destinacij) je londonski flagship, na katerem pristajajo velike letalske družbe in glavni britanski hub za prekoceanske lete (75 % čezoceanskih letov vzleti iz Heathrowa). Letališče ima številne okoljske nasprotnike in se že sooča z resnimi omejitvami poletov v nočnem času. Z mestom je odlično povezan z metrojem in časov, ko je tja letela Adria se spominjam z nostalgijo.

Economy – Gatwick (33 miljonov potnikov, 90 družb, 213 destinacij) je po številu potnikov drugo največje londonsko letališče. Njegova značilnost je, da na njem prevladujejo turisti in poslovneži, ki prihajajo v London in Veliko Britanijo. Do lanskega leta ga je za svoje lete uporabljala Adria.

Lowcost – Stansted (18,3 miljone potnikov, 13 družb, 150 destinacij) je bil temeljito prenovljen leta 1991. Krasi ga stekleni terminal legendarnega arhitekta Normana Fosterja. Do prihoda nizkocenovnega Ryanaira je letališče v glavnem samevalo. Letališče se vsaj delno lahko za ponovni vzpon zahvali nizkocenovnim prevoznikom, ki danes prevladujejo.

Charter – Luton (9,5 miljone potnikov, 15 družb, 95 destinacij) nekdanje vojaško letališče iz drige svetovne vojne je od svojih začetkov uporabljal Easy jet kot bazo. Vrsto let pa je bil znan kot turistično letališče, iz katerega so vzletali čarterski leti družb ThomsonFly in Thomas Cook, je danes med najhitreje rastočimi letališči v Veliki Britaniji.

London naj bi v prihodnosti dobil tudi čisto novo mega letališče. Za projektom stoji kontroverzni župan Boris Johnson, ki skupaj z mega arhitektom Normanom Fosterjem pripravlja projekt mega letališča v estuarju reke Temze. To je edini način, da metropola ostane dolgoročno konkurenčna. Ob dejstvu, da so možnosti za širitev Heatrowa omejene se ta možnost zdi realna.

Adrija je najavila, da bo s poletnim voznim redom obnovila letenje med Ljubljano in Londonom. Letališče Luton naj bi potnikom ponujalo številne prednosti. Med drugim tudi najhitrejšo povezavo z vlakom do centralnega dela Londona. Pozabijo pa dodati, da se je do vlaka potrebno najprej pripeljati z avtobusom, ki sicer vozi vsakih 10 minut. Adrijina obnovitev leta v London je v olimpijskem letu vredna pohvale. Žal pa izbira letališča Luton po mnenju angleških poznavalcev ne bo pripeljala trum turistov v Slovenijo. Vajeni so enostavnih in hitrih rešitev, ki jih ponujajo druga londonska letališča. Luton velja med domačini za katastrofalno urejeno letališče, ki se ga je potrebno izogibati. Kdor mi ne verjame, naj prebere ocene na www.airlinequality.com/Airports

Edina rešitev, da bodo leti zares rentabilni je noro dobra marketinška kampanja in trdo delo turističnih agencij. Pogled na socialno strukturo londonskih letališč kaže na žalostno drsenje našega nacionalnega prevoznika po hirearhiji londonskih letališč do najslabše možne izbire.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.