GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

IMEX 2012 – BACK TO THE FUTURE

By on May 24, 2012

Letošnji IMEX je na videz podoben svojim predhodnikom . Podiranje rekordov na področju vabljenih gostov in razstavljalcev se nadaljuje. Jubilejne 10 izvedbe kongresne borze, se je po podatkih organizatorjev udeležilo 4.000 vabljenih kupcev iz 60 držav. Izpad nekaterih razstavljalcev so nadomestili z nekaj velikimi novimi, predvsem ameriškimi, ki so direktna posledica IMEXa America.  Izvedba borze, nekatere inovacije in celoten tehnični vidik uvršča borzo med vodilne tovrstne dodgodke, ki izstopa tudi po svoji izjemni informacijski skoncentiranosti in napovedovanju trendov industrije.
IMEXPowerof10
IMEXPowerof10ExecutiveSummaryReport

Pod gladino borznega glamourje pa se riše drugačna slika kongresne industrije. Letos je na borzi manjkalo precej starih znancev. Številne uveljavljene destinacije so pri svojih prezentacijah bolj skromne in racionalne. Večinoma so vsi zelo racionalni s porabo časa in skrbno odmerjajo svoj čas za osebno komunikacijo, druženje in zabavo. Zdi se kot da se je svet razdelil na optimistične in z energijo napolnjene sveže destinacije in utrujene in malce zaskrbljene tradicionalne evropske. Deli se tudi na resne od krize utrjene ponudnike, ki gradijo svojo prihodnost na zdravih temeljih in tiste, ki so ali bodo kmalu izginili iz kongresnega zemljevida.  V ospredju so igralci, ki morda niso največji so pa najbolj perspektivni in inovativni. Pred komaj nekaj leti ne bi pomislil na Gdansk, Nantes, Haugesund,……

IMEX je glede na zniževanje promocijskih sredstev STO-ju naša zadnja profesionalna kongresna borza v letošnjem letu. Borzo EIBTM so črtali iz programa zaradi rebalansa proračuna. Za uspešen nastop na borzi je ključna premišljena uporaba marketinških orodij. Pošteno moramo priznati, da so bili naši nastopi v zadnjih letih dobro zastavljeni in izpeljani. Poželi smo številne pohvale in tudi zavidljive poglede naših sosedov Hrvatov, ki nimajo prave sreče s svojo razstavno stojnico in konceptom predstavitve.

Če se kot razstavljalec želite soočiti s svetovno konkurenco in se izpostaviti kot zdrava in zaupanja vredna destinacija je sodelovanje na borzi obvezno. Tako pa nam ostane le še upanje, da bo turistično politiko srečala pamet in da se v prihodnosti ne bomo  predstavljali na podobni Octanorm stojnici, kot sicer simpatična Tanzanija.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.