GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

FUZBALSKA

By on June 29, 2014

Moška tema, saj smo vendarle Mundiala. Nogomet spremljam zadnjih nekaj let skozi nogomeno kariero mlajšega sina. Priznati moram, da sem se kot spremljevalec, gledalec in aktivni udeleženec veliko naučil. Pogosto razmišljam, kaj se iz nogometa lahko naučimo v kongresni industriji.

Nizki udarci so nekaj, kar se v nogometu strogo kaznuje. Poglejte Suareza, ki je domnevno ugriznil Chiellinija v ramo. Po ugrizu je teatralno simuliral udarec v zobe. Suarez pravi, da ni storil nič spornega in da ni bilo ugriza, samo športni kontakt. FIFA zanj ni imela milosti in ga je strogo kaznovala s štirimi meseci prepovedi ukvarjanja z nogometom.

Če se vrnem na izhodišče, se v nogometu kaznujejo grobi prekrški in nešportne poteze. Kar precej tega se dogaja tudi v regijski kongresni industriji, ki jo tepe kriza in huda borba za posle, za povrh pa še nelojalna konkurenca kvazi kongresnih organizatorjev iz javnega sektorja in raznih strokovnih društev. Nihče ne zmaga sam, ne v življenju in ne na igrišču. Zato pa je nujno potrebno spoštovanje soigralcev in nasprotnikov. Zdi se, da smo prav na tem področju najbolj zaružili. Žal brez pravične razsodbe, ki v športu vedno pride na vrsto. Pa ne razsodbe samooklicanih pravičnikov, temveč profesionalcev z izkušnjami in znanjem.

Nogomet je metafora življenja, v katerem se borimo, treniramo in si prizadevamo za velike cilje. Športni duh je gibalo vsake dejavnosti tudi kongresne. Temeljiti pa mora na fair playu celotnega tima in skupnosti. Da bi lahko sestavili dobro moštvo, je nujno najprej misliti na dobro ekipe in ne nase. Da zmagamo, moramo preseči sebičnost, individualnost, nestrpnost, strah in soliranje. Solisti v nogometu so velik problem. Pomislite, koliko časa je trajala socializacija legendarnega solista Cimeta. Poleg tega je po vsaki tekmi potrebno priznati napake in se usmeriti v prihodnost. To krasi dobre igralce in dobre time. Zmage in porazi, pozitivno in negativno. Če živiš v zmoti, da si nezmotljiv, te zmota čaka za prvim vogalom.

Pomembna lastnost, ki sem jo spoznal skozi nogomet je strast. Nogomet se igra s strastjo. Poglejte izpadle reprezentance, ki jih je nekoč krasila strast, danes pa so žalostno izpadle s Španci na čelu. Linija je tanka. Kaj ni podobno v kongresni industriji? Skoraj celo desetletje nas je krasila neverjena kongresna strast, zdi pa se, da nam prav tega trenutno najbolj manjka. Energijo brez potrebe trošimo za nesmiselna prerekanja. Zato je pomembna avtoriteta znanja, ki jo pooseblja trener. Dober trener pa zna prepoznati igralce, ki imajo v genih nogomet ali če hočete, kongresni turizem. Vendar ne gre brez discipline. Organizacija, sistemsko razmišljanje, taktika, disciplina so pogoj za kreativno svobodo.

Jožice Novak, upam, da tole mačistično moško kvantanje sprejemate z razumevanjem in tega ne razumete kot demagogijo moškega dela kongresne industrije. Zagotovo bo prišel čas za resnico. Do takrat pa bomo še naprej igrali lepo kombinatorno igro na vseh položajih in uživali v vrhunskih predstavah iz Brazilije. Ja, nogomet je metafora življenja in smrti in pomembno ga je igrati. Prej ali slej se bo tudi v Sloveniji zrno ločilo od plevela. Do 13. julija pa se ne pustimo motiti.

PS: V finalu pa bo po moji ocena Argentina in Brazilija, ki je čudežno preživela včerajšnjo srhljivko. Z zanimanjem pa bom spremljal tudi evropske reprezentance.

635344495968420981_brazilija_140305_r

TAGS

July 27, 2014

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.