GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

ARITMIJA

By on October 21, 2012

Kapitalistična mašina ima zelo enostaven ritem, ki tvori ponavljajoč vzorec. Zdi se, da je trenutno Evropa zašla v popolno aritmijo. Financial Times nas opozarja na nove prodajne strategije, ki so jih multinacionalke najprej uporabljale na azijskim trgih. Zaradi manjše kupne moči so začeli zmanjševati pakiranja potrošniških izdelkov, ki jih lahko kupite v miniaturnih izvedbah za nekaj dni. Na ta način se prilagajajo manjši kupni moči srednjega razreda. Hkrati so takšni trgi paradoksalno najboljši trgi za luksuzne proizvode in znane blagovne znamke. Podobno je v nekaterih evropskih PIGS državah.

Najbrž se sprašujete, kaj ima to skupnega s kongresno industrijo. Presenetljivo veliko. Vzorci potrošniške družbe se hitro in učinkovito selijo v našo industrijo. Strategija vsake korporacije je prodati storitev tistim, ki  trošijio in tistim, ki varčujejo oziroma poskrbeti za prodajo istih generičnih storitev zapakiranih v drugačno embalažo. Prispodoba so letalski prevozniki, ki na istem letu vsem potnikom ponujajo drugače zapakirano enako storitev leta od točke A do točke B. Večina razlik med poslovnim in ekonomskim razredom je fiktivnih, o čemer priča uspeh nizkocenovnih letalskih prevoznikov. V zadnjih mesecih se je tudi v naši industriji porušila paradigma sanjskega poslovnega razreda, v katerem smo leteli nekaj zadnjih let. Tudi če zatiskamo oči so hibridna srečanja dejstvo in mlada inovativna podjetja bruhajo nove rešitve za čim bolj enostavno komuniciranje in poceni srečanja. Industrijski guruji iščejo odgovore na vprašanja kam in kako naprej. Dejansko pa se dogaja nizkocenovna transformacija celotne industrije, v kateri se stari vzorci rušijo kot domine. Mednarodna združenja, borze, sejmi in inštitucije se še nekako upirajo stvarnosti s finančnimi vzvodi, razlika med ekonomskim in poslovnim kongresnim razredom pa postaja vse večja. Kljub drugačni iluziji nas večina v kongresni industriji živi od ekonomskega razreda, ki deli usodo vse bolj revnega evropskega srednjega razreda, prisiljenega v brutalno varčevanje, ki ga propagira Nemčija.

Zdi se, da smo pozabili, da smo na istem kongresnem letalu in padec utegne biti boleč. Najprej pa se moramo ugotoviti, v katerem razredu kongresnega  leta v svetlo prihodnost sedimo v naši regiji. Nenazadnje še nikoli nobeno ni ostalo v zraku.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.