GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI ROCK’N’ ROLL

AKORD

By on March 31, 2012

KONGRESNA GLASBENA ŠOLA GORAZDA ČADA

Znano je, da je glasba velja za univerzalni jezik.  Sveta brez glasbe si ne znam predstavljati. Podobno je z dogodki, pri obeh pa je potrebno akorde zelo dobro poznati, da nastane harmonična kombinacija. Tako kot veljajo določena pravila v glasbi, je podobno tudi s kongresnimi dogodki. Lastna glasbena izkušnja je potrdila dejstvo, da so potrebna leta vaje in ogromno obrtniškega znanja, ki se ga moraš priučiti. Šele takrat si lahko privoščiš tudi nekaj sproščene jazzovske improvizacije na svojem dogodku.

Za vsak dogodek potrebujemo vsaj tri elemente: idejo, prostor in publiko. Ko jih povežemo skupaj, dobimo kongresni akord, podobno kot morajo za glasbeni akord skupaj ubrano zazveneti vsaj trije toni. Kombinacij je nešteto, stuktura pa lahko ohlapna ali pa zelo  formalna. Z menjavo akordov lahko povsem spremenimo značaj dogodka. Iz molovskega otožnega akorda do  bolj veselega glasnega durovskega.

Vedno se začne z vsebino. Pogosto je osnovna ideja ali koncept dogodka že zastavljen. Nova IDEJA ali  izvirna zamisel daje osnovni ton dobremu dogodku. Zares pomembna pa je le v povezavi z ustvarjalnostjo, ki idejo pripelje do realizacije. Dogodek, ki ga poganja zgodba, se lažje dotakne srca. Zato je potrebno viharjenje srca, ki je nadgradnja viharjenja možganov. Do dobre ideje pridemo s čustvi, strastjo, ljubeznijo. Takne ideje sprožajo dialog s publiko in preskok iskrice, ki pripelje do presežka.

Ideja je orodje komuniciranja s poslušalci. Skoraj vsak glasbenik rad poudari, da je energija na odru kot droga. Če je frekvenca med idejo in publiko dobro nastavljena, je dogodek zagotovo uspešen. Zato pa mora najprej obstajati energija med glasbeniki ali timom, ki organizrira dogodek in iskrica bo hitro preskočila na publiko.

Kar je za glasbenika glasbilo, je za kongresnega organizatorja prostor, lokacija. Izbrana lokacija je prevajalec lastnih čustev in idej organizatorja. Bistveno je, da je izbrani prostor primeren ideji in da ugaja udeležencem. Izbira lokacije veliko pove o organizatorju.

Zanimiva je površna percepcija neglasbenikov, ki poenostavljeno in zmotno gledajo na glasbo kot na nekakšno zajebancijo. Če si v karkšnemkoli ansamblu, veljajo pravila in zapovedani odnosi. Ego je potrebno zamrzniti v hladilnik.

Na silo se dogodkov ne da delati. Vsi udeleženci morajo postati del zvoka ali dogodka. Najbolj pa navdušuje trenutek, ko ti kot kongresnemu organizatorju uspe imeti svoj zvok, svoja glasbila in svoj stil dogodkov. Preračunljivost in manipulacija je smrt. Zapomnite si, ko si na odru ali ko pridejo prvi udeleženci skozi vrata kongresnega centra napoči trenutek resnice. Vaša publika vse vidi in čuti. Kontakt, ki ga vzpostaviš s publiko, je bistven. Mnogi organizatorji se skrivajo za maskami, treba pa je biti pošten do samega sebe in udeležencev.

Glasba je edini hrup, za katerega mora človek plačati. Alexandre Dumas (1802–1870)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.