GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

UMAG

By on April 28, 2013

VRATA JADRANA 

Trikotni polotok Istra me je od nekdaj privlačil in buril domišljijo. Zdel se mi je kot nekakšna vrata v Jadran. Burna zgodovina, križanja številnih narodov, prizorišče mnogih vojn, multinacionalni značaj,… vse to se odraža na karakterju Istranov. Istra pa ima tudi izjemno privlačno fizično-geografsko strukturo. V spominu mi ostaja kot zelena notranja in rdeča obalna Istra.  Zemlja terra rosa je idealna za rast trte in gojenje oljk. Pokrajina je doživljajsko izjemno pestra. Turiste že od sredine 19. stoletja privablja relativno čisto morje, lahko dostopne plaže  in stara istrska mestna jedra. Hrvaška Toskana. 

Istra

Na račun zapisanega je Istra najboj razvita hrvaška turistična destinacija.Žal je razvoj omejen večinoma na ozek obalni pas, privlačna notranjost pa je še vedno precej neodkrita. Skriva pa številne kraje, ki dišijo po srednjem veku in boemski istrski biser Grožnjan. Razgibana istrska pokrajina ne pusti ravnodušnega prav nikogar.

Grožnjan panorama

Umag je s svojim naravnim zaledjem med naperspektivnejšimi turističnimi mesti v Istri. Načrtno se je razcvetel agroturizem, oljkarstvo, vinogradniška scena kroji vrh hrvaške enologije. V okolici je nekaj najbolj znanih vinskih cest Hrvaške.  Mesto v spomladanski sezoni lišpajo za poletni vrhunec, kaže pa prijazno in zelo urejeno podobo. Iz starega mestnega središča, ki sicer po teži zgodovinskih objektov težko tekmuje  z bolj znanim Rovinjem in Porečom, se v nekaj korakih znajdeš sredi urejenih turističnih parkov. Kako urejeno je mesto, priča lani podeljena nagrada Plavi cvijet, HTZ-ja ki je leta 2012 pripadel Umagu in Novigradu. V obeh mestih stalno zvišujejo kakovost komunalne in turistične infrastrukture. K temu prispeva tudi akcija “Neka moja Istra blista”, ki že od mladih nog vzgaja ekološko zavest, ki se danes tudi dejansko občuti.

Umag 1

Prometno je Severozahod Istre najbližje tradicionalnim srednjevropskim tržiščem s potencialnom preko 20 milijonov gostov. Večina gostov dostopa z avtomobili. Letalska dostopnost je že malce bolj zapletena in v kontekstu dostopnosti celotne regije.

Umag

Umag je danes predvsem turistično mesto z naselji Kanegra, Katoro, Stella Maris, Finida, Ladin gaj in Mareda. Pa z bližnjo Savudrijo z znamenitim svetilnikom, ki deluje že vse od leta 1818.  Novigrad je romantično ribiško naselje, ki je ohranil svojo sredjeveško dušo. Brtonigla je mesto vina v notranjosti, le streljaj oddaljena od Umaga. Buje pa so središče severozahodne Istre z arhitekturnim pečatom Benetk in so danes središče pridelave oljčnega olja v Istri. Intenzivna turistifikacija se je začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Vrhunec razvoja turizma pa so doživeli v obdobju od leta 1985 do 1991.  V Umagu je bil to predvsem za tiste čase tipični socialistični tip turizma s številnimi počitniškimi domovi. Turistični razvoj je temeljil na morju, klimi in mediteranski vegetaciji ter na bogastvu kulturno-zgodovinskih spomenikov. Skozi tranzicijo je Umag svoj turistični obraz popolnoma spremenil. Danes ga turisti iz osemedesetih let prejšnjega stoletja ne bi prepoznali.

Novigrad

Celotna regija je pravi športni raj, ki se bohoti s teniškim stadionom za legendarno ATP turnejo, urejenimi nogometnimi, rokometni in drugimi športnimi igrišči. Mesto je sinonim za sproščene športne počitnice, v zadnjem času pa postaja tudi pomembna incentive destinacija.  V času obiska Umaga so na novinarski konferenci predstavili novo pridobitev športni park Humagum. Gre za največjo športno cono na Hrvaškem ki bo mesto celodnevnih aktivnosti različnih generacij v okviru 30 športov. Med drugim načrtujejo nogometni kampus s stadionom in aquapark. V okviru centra pa načrtujejo še multifunkcijsko športno-kongresno dvorano.

Humagum

Istra je raj za aktivne sladokusce. Parenzana – nekdanja ozkotirna želežniška proga, ki je povezovala Trst in Poreč, je danes polna kolesarjev.  Kolesarjem je na voljo več kot 10 kolesarskih poti različne zahtevnosti, ob poteh pa že 70 ponudnikov kolesarjem prijaznih namestitev.

Parenzana 3

Veliko zaslug za takšno transformacijo destinacije ima hotelska hiša Istraturist, ki v 5 hotelih, 5 kampih in 4 apartmajskih naseljih ponuja 20.278 postelj. Glavni cilj te hotelske hiše je bil podaljšanje sezone skozi prenovo hotelov. Hoteli kategorije 4 zvezdice danes predstavljajo že 72 % celotne hotelske ponudbe.

melia-coral-umag

Poleg razvoja turistične infrastrukture je vrsto let vlagala tudi v kongresne kapacitete v hotelih Sol Umag, Sol Garden Istra in Melia Coral. S prihodom hotela Kempinski je bil severni del Istre bogatejši še za ekskluzivni kongresni center Marina. Skupaj z golf igriščem tvori zaključeno ekskluzivno celoto, ki jo lahko privatizirate zase. Z manjšimi kongresnimi dvoranami razpolaga še hotel Maestral v okviru družbe Laguna Novigrad. Za manjše skupine boste našli idealno namesitev v biserih kot je družinski butik hotel San Rocco v Brtonigli, ki premore le 14 sob in vrhunsko restavracijo ali pa kolesarski hotel Casa Romantica La Parenzana v Bujah.

Masline

V tem trenutku je hotelskih kapacitet več kot dovolj, omejitev predstavljajo le kongresne dvorane, ki omogočajo dogodke velikosti do 350 udeležencev. Z napovedano izgradnjo multifunkcijske dvorane v Umagu pa se bo tudi ta del ponudbe znatno spremenil. Dve marini v Novigradu in Umagu sta idealni za štart jadralnih regat ali druge teambuilding aktivnosti. Manj aktivni pa bodo svoje incetive programe lahko doživeli na ogledu in degustacijah v okviru tematskih poti oljčnega olja, istarske malvazije in terana, na poti divjih špargljev ali tartufov.

Šport

Severozahodna Istra ponuja pristno in zelo aktivno kongresno izkušnjo. Možnosti aktivnosti s katerimi boste napolnili urnik za vaše kongresne goste so neštete. V Umagu in okolici je v zraku prav poseben športni duh. Zanimiva in mikavna kongresna destinacija je tudi zaradi svoje bližine do glavnih kongresnih trgov v regiji. Morda ji v tem trenutku lahko očitamo le nekoliko slabšo prepoznavnost. Pri tem bi zelo pomagala ustanovitev kongresnega urada, ki bo kongresni produktu pomagal razvojno in promocijsko, ter popravil imidž na mednarodni kongresni sceni. Da destinacija zmore, dokazuje prav nekaj velikih dogodkov, ki so jih v zadnjem času prestavili v Umag iz mnogo bolj znanih hrvaških kongresnih krajev.

Parenzana

Ocena destinacije: 4,08 – KAKOVOSTNA KONGRESNA DESTINACIJA
Pomen ocen:
5  odlična kongresna destinacija
4  kakovostna kongresna destinacija
3  priporočljiva kongresna destinacija
2  povprečna kongresna destinacija
1  še kar 

Posamezne ocene:

A.    Naravni in kulturni dejavniki                               4,30
Zaledje Umaga je ohranilo nekaj svoje prvinskosti. Nasadi oljk se prepletajo z vinogradi in dajejo odlično vino in oljčno olje. Specifična klima, kulturna krajina in bogata zgodovina navdušujeta turiste, predvsem pa nadvušuje Istrani s svojo značilno pozitivno energijo.

B.    Splošna in prometna infrastruktura                  3,80
Vrata Istre dobesedno pomenijo, da je Umag najbližje nekaterih večjim kongresnim trgom v bližnji okolici.  Avtocesta Ypsilon je povezala Istro s celino in izboljšala k dostopnosti tudi za goste, ki prihajajo z letali. Umag je destinacija, ki je s treh letališč dostopna v manj kot dveh urah, kar ne bi smela biti ovira za organizatorje mendarodnih kongresov in dogodkov.

C.    Turistična infrastuktura                                       4,40
S povezavo z verigo Sol Melia je Istraturist dobil svež veter in višji standard hotelov. Kjer so bila prej počitniška naselja nižjih kategorij, so zdaj apartmaji in vile za najbolj zahtevne goste.  Spremembam največjega turističnega igralca severozahodne Istre sledi tudi Laguna Novigrad, kjer se je    ponudba namestitev v zadnjih letih prav tako izboljšala.  Športni objekti, od igrišč do pokritih bazenov dopolnjujejo ponudbo in Umag iz   poletne vedno bolj spreminjajo v destinacijo za vse letne čase.

D.    Kongresna infrastruktura                                     3,60
Za razliko od nekaterih destinacij, ki imajo kongresne centre, manjka pa jim dodatne ponudbe, je Umag načrtno razvijal sodelovanje s ponudniki v istrskem zaledju, kar je zagotovo dodaten motiv za organizatorje dogodkov.  Čeprav največja hotelska dvorana sprejme le 350 udeležencev, se ekipa Istraturista ne ustraši niti dogodka za 1.500 udeležencev, za katerega so pripravljeni preurediti tudi teniško dvorano.

E.    Subjektivna ocena                                                 4,30
Včasih nehote spregledamo destinacije, ki so nam ostale v spominu kot leisure. To, kar se je v zadnjih letih spremenilo v Umagu in severozahodni Istri, pa daje destinaciji povsem nove dimenzije. Umag je v prvi vrsti incentive destinacija, kjer so nas prepričali gostoljubni domačini in zaposleni v hotelih. Zagotavlja varnost, udobje in vrsto okolju prijaznih aktivnosti v naravi. Povezovanje lokalnih ponudnikov je v polnem teku in daje vtis, da celotna destinacija stremi k cilju vrhunske incentive, športne, kulinarične in doživljajske storitve.

Detajl

Primerjava z regijo:
V konkurenci kongresnih destinacij bi še kakšno leto nazaj Umag zlahka spregledali, danes pa že gosti najzahtevnejše dogodke kot je najpomembnejši dogodek Microsofta Windays. To dokazuje, da se je destinacija profilirala tudi kot kongresna in posebej incetive lokacija. K dobremu delovanju pripomore še odlično organiziran destinacijski management, ki se v obliki clusterja od leta 2010 promovira pod blagovno znamko “Colours of Istria”.

Tatrufi

Cool meetings:
Istrski tartufi so upravičeno imenujejo istrsko zlato in predstavljajo vrhunec gastronomske ponudbe največjega jadranskega polotoka. Najbolj je razširjen v dolini reke Mirne. Beli tartuf je najbolj cenjena vrsta, nabira pa se ga v času od začetka oktobra do konca decembra.  Tartufi veljajo za indikator neokrnjene narave. Priporočamo degustacijo v obliki fužov s tartufi.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.