GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

SAALFELDEN – LEOGANG MTLG

By on December 29, 2019

DESTINACIJA PREMORE VSE

Mestece Saalfelden in vasica Leogang, ki sta del regije Salzburg, sta si tako blizu, da ju lahko razumemo kot celoto, in podjetni Avstrijci ju tako tudi promovirajo. Širše smučarsko območje Saalbach-Hinterglemm-Leogang spada med najbolj znana in raznovrstna letovišča v avstrijskih Alpah. V zimskem času lahko smučarji uživajo na 200 kilometrih smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj. V poletnem času pa je regija znana kot srce pohodništva in kolesarstva. Manj znano dejstvo pa je, da je to tudi odlična kongresna in zlasti incentive destinacija, ki navduši v vseh letnih časih. Nas je prevzela ob koncu poletja, ko je v regiji potekala vrsta dogodkov, ki so nas nepričakovano zapeljali.

Harmonija narave in človeka

Alpski raj je bil dolgo rezerviran samo za domačine, ki so ga živeli in ohranjali. Trmasto so se zavedali, da je vse odvisno zgolj od njih samih. Zato se je turizem po drugi svetovni vojni razvijal trajnostno. Celotna hotelska infrastruktura temelji na malih družinskih hotelih in ponudbi, ki organsko sledi naravnim razmeram ter spoštuje naravne meje. Gre za zavest o harmoniji med naravo in človekom. Tudi zato je kulturna identiteta krajev ostala tako pristna in privlačna za organizatorje dogodkov.

Bogastvo lesa

Regijo močno zaznamuje bogastvo gozdov. V Avstriji je les razumljen kot strateška surovina. Zaradi teh naravnih danosti so se v tej regiji razvili številni obrati z obrtjo, ki se ukvarjajo s predelavo in obdelavo lesa. Bogastvu lesa se ne moreš načuditi v arhitekturi, umetnosti in vsepovsod. Vrhunsko obdelan les te spremlja v hotelskih sobah, restavracijah in kongresnih centrih. Zdi se, da je to središče avstrijske lesarske tradicije in toplina ter vonj naravnega materiala vas bosta še dolgo spremljala. Priporočamo ogled vasice Bergdorf Priesteregg, v kateri je 16 koč (challets) rustikalnega videza, zgrajenih iz 200 let starega lesa.

Rudarska tradicija in začetki turizma

Mesto je nastalo na tradiciji rudarjenja. Potem ko so se rudniki srebra, železa in svinca izčrpali, so se preusmerili v trgovino s soljo, pozneje pa v turizem. Danes si kongresni gostje lahko ogledajo zgodovinski rudnik in se seznanijo s kulturo rudarjenja. The Mining and Gothic Museum (nemško: Bergbau- & Gotikmuseum) in Leogang, Austria hrani izjemno zanimive gotske skulpture svetnikov rudarjev. To je izjemna zbirka tudi v evropskem smislu.

Mega smučišče

Z gradnjo novih smučarskih žičnic in smučišč so v regiji že uspešno povezali smučarski središči Saalbach-Hinterglemm/Leogang in Zell am See ter tako ustvarili največje povezano smučarsko območje v Avstriji. Z več kot 30 tisoč turističnimi posteljami je to že danes eno najbolj celovitih turističnih območij v Avstriji. Nova dimenzija pomeni 270 kilometrov prog, 70 žičniških naprav in 115 prog, za kar potrebujete vsaj dobra dva dneva.

Raj za avtomobilske navdušence

Alpske ceste z legendarnim prelazom Grossglockner niso edini razlog za obisk regije. Še bolj pomemben se zdi OAMTC-ov center varne vožnje, umeščen tik ob izjemnem hotelu Gut Brandlhof. Vozniki in voznice že desetletje množično zahajajo v center, kjer se učijo varne vožnje in preizkušajo skrajne zmogljivosti svojih vozil. Gre za enega najsodobnejših centrov v Evropi, posebnost pa je, da omogoča preizkušanje vozil v zimskih razmerah. To je v regijo kmalu pritegnilo številne avtomobilske dogodke in incentive. Celotna ponudba je izjemno dodelana in celovita, zato bi regijo lahko označili kot pravi epicenter te vrste dogodkov.

Mati vseh cest

Zavitih cest v regiji res ne manjka, kljub temu pa jih veliko prihaja samo zaradi ene. Znamenita cesta na Grossglockner je dolga 48 kilometrov in povezuje Salzburško in Tirolsko. To je najvišja panoramska cesta v Alpah, ki vas pripelje blizu najvišje gore v Avstriji, ki je visoka 3798 metrov. Nagrajeni boste z izjemnim razgledom na Grossglockner in ledenik Pastirze. Ob cesti ne manjka bogate gostinske ponudbe, priporočamo pa tudi obisk muzeja Alpine Naturschau. Cesta je odprta od maja do začetka novembra.

Jazz legende

Sprehod skozi 40 let zgodovine Saalfelden Jazz Festivala je sprehod skozi zgodovino te glasbene zvrsti. Legendarni festival je eden najstarejših in najbolj uveljavljenih v Evropi. Zadnji avgustovski teden potekajo koncerti, predavanja in performansi, ki do zadnjega napolnijo mesto. Jedro festivala je v Congress Centu Saalfelden, odprejo pa se tudi številna manjša prizorišča. Za domačine je festival izjemen zato, ker je »njihov« kraj v času festivala živahnejši, ker na ulicah in v gostilnah srečujejo tujce in ne nazadnje ker kraju zagotovi medijsko prepoznavnost.

Vrh Salzburga

Kitzsteinhorn je ikoničen vrh, ki je na višini 3029 metrov najvišji vrh, dostopen z gondolo. Želja po obisku ledenika je privlačna tudi za kongresne udeležence, ki se na vrhu lahko sprehajajo po spektakularni razgledni ploščadi ali sredi vročega poletja uživajo v snežnih radosti sredi ledeniške Ice Arene. Razgled sega do Grossglocknerja. Devetnajst najsodobnejših žičnic pa je zagotovilo za odlično smuko.

UCI Mountain Bike Downhill 2020

V Leogangu bo leta 2020 potekalo svetovno prvenstvo v spustu z gorskimi kolesi. Ta velja za formulo ena kolesarjenja. Organizacija takšne prireditve, ki dnevno privabi do 10 tisoč obiskovalcev, udeleži pa se je okoli 700 tekmovalcev s člani svojih ekip, so sanje vsakega evropskega in svetovnega gorskokolesarskega centra. Tekma svetovnega pokala je zaradi izjemnega zanimanja iz vsega sveta zanimiva tudi po turistični plati. Mednarodni prenos tekmovanja poteka na platformi Red Bull Live TV, ki je nosilec pravic mednarodnega neposrednega prenosa.

Kongresni center Saalfelden

Najbolj znan kot srce groova in funka ob vsakoletnem jazz festivalu je odlično kongresno prizorišče. Umeščen je v že skoraj kičasto naravno idilo in z vseh strani ga obkrožajo gore in mestne vedute. Multifunkcionalni kongresni center je bil zgrajen pred leti in se s svojo zasnovo odlično spopada s časom. 14 dvoran omogoča tudi najzahtevnejše kongresne produkcije. Največja dvorana sprejme do 900 udeležencev. Najbolj nor prostor je prostorna terasa, s katere se lahko obiskovalci razgledujejo po bližnjem gorskem masivu. Dopolnjuje ga dizajn hotel Hindenburg.

Kongresna scena

V obeh krajih je poleg kongresnega centra Saalfelden še veliko vrhunskih kongresnih hotelov. Na prvem mestu je treba omeniti hotel Gut Brandlhof. Ustanovila sta ga Birgit in Alexander Strobl. Iz malega družinskega hotela je na obrobju gorskega masiva Steinerne Meer nastal eden največjih regijskih hotelov, ki so popolnoma specializirani za dogodke. Posestvo se razteza na razkošnih 450 hektarjih, kar je omogočilo neomejen razvoj ponudbe cenjen pri organizatorjih dogodkov, še posebno avtomobilskih.

Ob slikovitem jezeru na obrobju Saalfeldna je Hotel & Spa Ritzenhof z manjšim kongresnim centrom in čudovitimi zunanjimi površinami ob jezeru Ritzensee.

V Leogangu je za kongresni turizem specializiranih več hotelov. Hotel Krallerhof je institucija, ki slovi po izjemnem wellnessu in je znana tudi kot svojevrstna umetniška galerija. Zato je tudi kongresni center izjemno atraktiven. Blizu je moderni in minimalistično urejen hotel Puradies, z manjšim kongresnim centrom in številnimi zunanjimi površinami za dogodke.

Najbolj odbit hotel v dolini pa je brez dvoma Mama Trehsl. Hotel je izjemen v marsičem in je kmalu postal srce ponudbe Leoganga. Izraža in živi sodoben življenjski slog in brez dvoma nosi avtorski podpis ter je izjemen v vseh ozirih. Razburljiv in zabaven je idealen za incentive skupine. Težko je našteti vse, saj je v obeh krajih še vsaj 20 manjših družinskih hotelov, ki premorejo tudi kongresno ponudbo.

Poleg tega ne manjka posebnih prizorišč . Težko si je zamisliti dogodek brez obiska alpske koče. Priporočamo, da se z gondolo odpeljete do gore Asitz, kjer vas čaka najbolj odbita koča Alte Schmiede in Asiztzbrau. Koča je muzej, restavracija, bar, pivnica in izjemno posebno prizorišče, ki mu je dušo vdihnil lastnik Sepp Altenberger. Zbiratelj starin je ustvaril pravljično vzdušje. Priporočamo, da se na poti v gore ustavite na srednji postaji gondole, kjer vas čaka izjemno zanimiv park Senses, ki omogoča točno to, kar obljublja ime, dopolnjuje pa ga izjemen zeliščni park.

Zanimiv del ponudbe v dolini je tudi kulturni center Arthouse Nexus. V njem se nenehno kaj dogaja, multifunkcijski center lahko sprejme različne dogodke od koncertov do kongresov.

Tako bi lahko še naštevali. Ponudba je na tako majhnem prostoru res izjemna in neverjetno raznolika. Poleg tega je treba zlasti izpostaviti povezanost ponudnikov, ki se povezujejo prek organizacije Saalfelden Leogang Touristik. Mladostna ekipa je zagnana in dejavno vključena v aktivnosti Salzburg Convention Bureuaja. Po obisku lahko zatrdimo, da ima Saalfelden – Leogang resnično vse.

ALI STE VEDELI?

V neposredni bližini Saalfeldna je posebna kapelica, ki so jo zgradili pred 350 leti ob vznožju gorovja Steinernes Meer. Kapelica je posvečena svetemu Juriju. Župnija iz Salzburga omogoča, da se v kapelici naseli puščavnik. Ponuja mu borno prebivališče v skali, kjer mora živeti brez vodovoda, elektrike in ne nazadnje brez družbe. Imeti pa mora odprto srce za popotnike. Za službo ni plačila, ženske se zanjo ne morejo prijaviti. V tem bivališču je mogoče bivati od sredine aprila do novembra, pozimi je namreč premrzlo.

SAALFELDEN LEOGANG POSAMEZNE OCENE 2019

A. Naravni in kulturni dejavniki: 4,91

Kadar je Saalfelden obsijan s soncem, je pogled na gorovje Steineren Meer nepozaben. Alpska kulisa je izjemna in pogled na tradicionalne avstrijske kmetije vas ne more pustiti ravnodušne. Gre za eno najbolj slikovitih alpskih dolin z izjemnim doživljajskim indeksom. Pika na i pa je dobro ohranjeno okolje, kar kongresne goste posebej navduši.

B. Splošna in prometna infrastruktura: 4,87

Do Saalfeldna vodijo zavite, vendar odlično urejene ceste. Salzburg je oddaljen dobro uro, alternativa je tudi letališče v Münchnu. Tudi lokalno infrastrukturo lahko ocenimo kot odlično, zlasti navdušuje trajnostna usmeritev. Do Saalfeldna namreč lahko pridete z okolju prijazno železnico, vsepovsod so polnilnice za električna vozila, javni prevoz z avtobusi deluje kot namazan. Kakovost bivanja je na izjemno visoki ravni.

C. Turistična infrastruktura: 4,80

Turistična ponudba je razvejena in primerna za vse žepe in okuse. Namestitev se najde za vse debeline denarnic; od udobnih planinskih koč do wellness hotelov in apartmajev. Nekoč prevladujoča zimska sezona se je že uravnala s poletno, kar po svoje govori o raznolikosti ponudbe. Za naštevanje vseh možnosti je prostora premalo, izpostaviti je treba usmeritev v kolesarki turizem, v dolini pa sta tudi dve vrhunski golfišči Golf Club Brandlhof in Golf Club Urslautal.

D. Kongresna infrastruktura: 4,95

Kongresna ponudba je v tako majhni destinaciji izjemno bogata in neverjetno raznolika. Kot takšna se lahko meri tudi s precej bolj razvpitimi destinacijami. Ne manjka niti zares dobrih kongresnih agencij vseh tipov. Kot piko na i pa je treba izpostaviti OAMTC Road Safety Training Center, ki je že do zdaj v kraj pripeljal veliko avtomobilskih podjetij.

E. Subjektivna ocena: 4,83

Zdi se, da v dolini res iskreno upoštevajo načela varstva narave in ohranjanja krajine. Cela vrsta projektov to potrjuje v praksi, najbolj opazno pa je spodbujanje sonaravne gradnje. Zato je krajina ostala tako pristna in avtentična in zaradi tega prihajajo sem turisti iz vsega sveta. Za odgovor, kako lahko sobivata neokrnjena narava in butični turizem, ki sestavljata izjemen incentive produkt, je torej treba na južno Salzburško.

F. Marketinški buzz: 4,65

Kraji, ki so bili do pred kratkim še povsem neopazni in znani predvsem med smučarji, se v zadnjem desetletju prebijajo v prvo kongresno ligo. Na tem področju je sicer še veliko prostora za izboljšave, vendar zelo pomaga tudi vključenost v aktivnosti Salzburg Convention Bureauja.

MTLG INDEX/2019 VERZIJA

M  KONGRESNA DESTINACIJA

M-KONGRESNE DESTINACIJE: so destinacije, ki lahko naenkrat gostijo do 1200 kongresnih udeležencev.

KAPACITETE DESTINACIJE

  • Število hotelskih sob kategorij 4 in 5 zvezdic: 1,500
  • Število hotelov kategorije 4 in 5 zvezdic: 19
  • Največje število udeležencev v banketni postavitvi: 700
  • Največja dvorana v mestu (v m2): 800 m2
  • Število prebivalcev: 19,785
  • Največje število udeležencev v kino postavitvi: 900

SAALFELDEN LEOGANG SKUPNA OCENA

Naravni in kulturni dejavniki 4,91
Splošna in prometna infrastruktura 4,87
Turistična infrastruktura 4,80
Kongresna infrastruktura 4,95
Subjektivna ocena 4,83
Marketinški buzz 4,65
Indeks ICCA 1,25
Indeks Numbeo Quality of Life 3.74
Indeks Numbeo Safety 4,72
Indeks ACI Airport Connectivity 2,93

SKUPNA OCENA: 4.17

PRIMERJAVA Z REGIJO

Včasih je tisto, kar je očem skrito, veliko bolj zanimivo. Tako bi lahko razmišljali tudi o destinaciji Saalfelden – Leogang. Destinacija je zavezana trajnostnemu razvoju, kar vključuje sodelovanje med turizmom, kmetijstvom, gozdarstvom in obrtjo. Po videnem jim to odlično uspeva. Veliko hotelov ima lasten vodni vir, bazeni so ogrevani s sončno energijo, hotele pa ogrevajo z lastno ogrevalno postajo, v kateri prevladujejo sekanci, ki jih pridobijo iz okoliških gozdov. Številne destinacije bi se lahko iz prakse Saalfeldna veliko naučile. Vse namreč deluje brezhibno, hrana je praviloma lokalna in za dobro počutje kongresnih centrov je zanesljivo poskrbljeno.

KUL SREČANJA

Eisenhut ‒ poseben fondie v obliki kape je družaben kulinarični dogodek, ki ga boste v najbolj pristni obliki doživeli v eni od gorskih koč. Posebej priporočamo kočo Huwi’s Alm & Garten v Priestereggu. Marinirano goveje in svinjsko meso se zapeče na grelcu v obliki klobuka, v kombinaciji z govejo juho pa je božansko. Posebnost so še izjemne omake in krompir, pečen v lupini.

VROČE V 2019/2020

Večje konference, kongresi in dogodki 2019:

HONKY TONK FESTIVAL / 5. oktober 2019
www.honky-tonk.info

UCI 2020 MOUNTAIN BIKE WORLD CHAMPIONSHIP / 4.‒6. september 2019
www.saalfeden-leogang.com

JAZZ SAALFELDEN
/ 22.‒25. avgust 2019
www.jazzsaalfelden.com

3 DAYS OF JAZZ IN WINTER
/ 17.‒19. januar 2020
www.jazzsaalfelden.com

INCENTIVES ALPE ADRIA 2020 / 24. ‒26. maj 2020
www.incentives-alpe-adria.eu

2020 MOUNTAINBIKE WORLD DOWNHILL CHAMPIONSHIP / 4. ‒6. september 2020
www.uci.org/mountain-bike

NAJBOLJŠE INCENTIVE IDEJE

Flying Fox XXL
Z dolžino preko 1600 m, višino do 143 metrov in hitrostmi, ki dosegajo preko 130 km/h, spada Flying Fox XXL v eno izmed najhitrejših in najdaljših jeklenih žičnic na svetu. Občutek ob spustu je podoben prostemu padu.www.flying-fox-xxl.at

Action Day at OAMTC Road Safety Training Centre
Strokovnjaki OAMTC Centra vas bodo popeljali na steze, ki se raztezajo preko strmin. Izkusili boste spektakularne naklone pobočja, za konec pa boste dokazali vaše vozniške sposobnosti na vodnem poligonu.
www.oeamtc.at/fahrtechnik

KOGA KONTAKTIRATI

Saalfelden Leogang Touristik
Mittergasse 21a
5760 Saalfelden, Austria
T: +43 6582 70660
E: info@saalfelden-leogang.at
www.saalfelden-leogang.com

TAGS
RELATED POSTS
BAKU – MTLG

December 30, 2019

AZORSKI OTOKI

August 8, 2018

UMAG

April 28, 2013

CELOVEC IN VRBSKO JEZERO

August 16, 2012

BLED

August 8, 2012

PODGORICA

July 18, 2012

OSIJEK – Kongresni potopis

July 15, 2012

SOFIJA Kongresni vtisi iz Sofije

October 5, 2011

SKOPJE – KONGRESNI POTOPIS

September 21, 2011

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.