GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

PODGORICA

By on July 18, 2012

Kongresni vtisi iz najtoplejšega mesta regije

Podgorica običajno ni na seznamu najbolj seksi destinacij Črne gore. Največkrat je v senci Lovčena, Kotora, Budve in drugih mest polnih zgodovine, kulture, šarma. Zdi se, da je bolj slučajno postala glavno mesto male države in tako prevzela primat kraljevski prestolnici Cetinje. Manj znano je dejstvo, da gre za enega najstarejših mest Črne gore, kar se s sedanjo podobo mesta nekako ne sklada. Za današnjo moderno podobo mesta je namreč krivo bombardiranje med drugo svetovno vojno, v katerem je bilo mesto praktično popolnoma porušeno. Po osvoboditvi je mesto nosilo Titovo ime in se je vse do leta 1992 imenovalo Titograd. V  mestu danes živi skoraj tretjina vseh prebivalcev Črne gore, točneje 186.000 od 620.000 veh prebivalcev države. Mesto torej že zdavnaj ni več samo privesek bolj razvite črnogorske obale.

Mesto leži na plodni Zetski ravnini, kar je omogočilo hitro rast in skoraj neomejeno širitev mesta. Poleg tega je mesto presekano z rekami, ki mu dajejo šarm in nekaj malega hladu v vročih poletnih mesecih. Mesto je namreč poznano po topli klimi in velja za enega najbolj vročih mest v JV Evropi.

Med mojimi preteklimi potovanji sem bil bolj tranzitni gost in običajno sem kar hitro odrinil na obalo ali proti hriboviti notranjosti. V tem obodbju pa sem bil priča hitri transformaciji mesta. Mesto je dejansko v središču divje lepote, ki je dostopna na vsakem koraku in poskrbi za veliko doživljajsko pestrost pokrajine. Na eni strani Durmitor s kanjoni Pive in Tare, na drugi črnogorsko primorje in Skadarsko jezero, vse dostopno v zelo kratkem času in v precej divjem stanju, ki ga Črnogorci razumejo kot ekološko. Dejansko je odnos do trajnostnega razvoja še najslabši del ponudbe s smetmi in drugimi pojavi na vsakem koraku.  Narodni parki zavzemajo 7 % površin države. Najbolj znani so Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero in Lovčen. Zanimivo je, da je Črna gora postala že leta 1991 prva ekološka država na svetu. V praksi sem dobil občutek, da so to teme, o katerih se veliko govori, pa bolj malo zares dela. Dodaten občutek k temu prispevajo tudi številni reklamni panoji,  katerih številčnost in kričeča podobe so svojevrsto smetenje.

Današnja podoba mesta ne govori o bogati zgodovini. Blizu današnjega središča je nastalo mesto Duklja, ki je bila v rimskem obdobju center regije, kasneje je nastalo mesto Ribnica, ki se v srednjem veku spremeni v Podgorico. Leta 1484 mestu zavladajo Turki, ki vladajo dobrih 400 let do prehoda mesta pod Črno goro 1878. Zgodovine je v mestu ostalo malo, saj je v socialistični obnovi dobilo socrealističen izgled, ki pa je danes tudi precej obledel in v nekaterih delih mesta v katastrofalnem stanju. Se pa nekaj ostankov preteklosti da poiskati.  V Stari Varoši je turško kopališče, danes spremenjeno v knjigarno, Sahat kula še vedno šteje čas in z malce volje boste našli še veliko drugih zanimivosti.

Prihod v glavno mesto po cesti zahteva kar nekaj živcev in potrpljenja in spominja na dobro staro popotovanje iz otroštva. Avtoceste bodo še dolgo le pobožne želje in za pot po magistralnih cestah si je preprosto potrebno vzeti čas. Vozniki vozijo po črnogorsko in neredko se zgodi, da kakšen avtobus prehiteva osebni avto.  Vozni park v Podgorici je nadpovprečno mlad in nemški avtomobilski proizvajalci imajo v Črni gori hvaležne odjemalce. Na sprehodu po mestu se boste morali dobro znajti, saj manjkajo jasne oznake atrakcij. Druga alternativa je železnica, ki po slikoviti progi povezuje Beograd in Bar, po frekventnosti in porabi časa pa se je tudi tu čas popolnoma ustavil in spominja na čase, ko je po progi vozil Čiro (vlak, ki je vozil po ozkotirni železnici). Vse poti se križajo v Podgorici. Edina alternativa je prihod z letalom na letališče Podgorica ali 41 km oddaljen Tivat. Obe letališči sta  dobro opremljeni in vztrajno povečujeta število letov, kar pa je z vidika kongresnega turizma še vedno premalo. Dodatno letališče so Čilipi v Dubrovniku.  Nacionalni letalski prevoznik Montenegro airlines je v zadnjih letih znatno povečal število letal v floti in povezuje državo s šestnajstimi mednarodnimi destinacijami. Pompozni napoevedan prihod nizkocenovnega Ryanaira pa je žal klavrno propadel in z njim napovedanih 50.000 novih turistov letno. Taksi službe in rent a cari so dobro organizirani, kot povsod na Balkanu pa se za ceno prevoza dogovorite vnaprej.

 

Destinacija je sicer varna, čeprav deluje na prvi pogled rahko kaotično, raztreseno in divje. Telekomunikacije delujejo ne glede na goratost in težavnost terena povsod, le na ceno klicev je potrebno popaziti, saj je najvišja v Evropi. Invazija Rusov, o katerih govorijo mediji, pa je bolj mit kot resnica, saj danes v Črni gori prevladujejo drugi investitorji z Rotschildi na čelu, ki vlagajo v luksuzno marino za megajahte Porto Montenegro. So pa Rusi pogosti gostje predvsem zaradi sproščenega viznega sistema in tradicionalne povezanosti narodov Črnogorci prisegajo na promenado. Ulice oživijo pozno popoldne in zvečer. Številni lokali se prepolni. Nekateri lastniki pri urejanju mejijo na kič, lahko pa najdete čisto spodobno ponudbo. Kralj na področju turizma je neprekosljiva balkanska gostoljubnost. V srce se usidra tudi črnogorska kulinarika s pridihom Mediterana.

V mestu sicer prevladujejo tranzitni turisti, ki se tam zadržijo le krajši čas.  Mesto je po številu nočitev zaradi tega na šestem mestu, pred njo pa so popularna obmorska letovišča. Hotel Hilton bo nova zvezda v mestu, ki sicer ne velja za izrazito turističnega, njegova sestra pa ravnokar odprti hotel Ramada. Večino hotelskih sob v mestu obvladuje hotelska družba Utip, ki ima poleg Hiltona v lasti še hotel Podgorica in City. Prenova hotela Črna gora v Hilton bo dala turističnemu razvoju mesta nov zagon. Gre za drugi Hiltonov hotel v regiji, ki je za resen nastop na kongresnem trgu nujno potreben.

Da razvoj kongresnega turizma ni samo povezan s tradicijo, dokazujejo v Podgorici, kjer verjamejo, da je prihodnost prav v tej dejavnosti in kjer nekaj kongresnih dogodkov že organizirajo. Center kongresnega dogajanja bo v prihodnosti hotel Hilton s kongresnim centrom za 300 udeležencev. Že danes pa lahko kongrese organizirate v hotelu Podgorica, Ramada, City hotelu ali Best Westernu. Verjamemo, da bo za razvoj kongresnega turizma vstop mednarodnih brandov zelo pomemben. Prav tako pa je za nadaljnji razvoj potrebna ustanovitev lokalnega kongresnega urada in razvoj palete kongresnih ponudnikov, ki jih danes lahko naštejete na prste ene roke. Paralelno se bo razvila ponudba incentive programov, ki se danes naslanja na ponudbo obalnih delov države, kljub izjemnim pogojem v okolici mesta. Izjemen a neizkoriščen potencial, ki ga poleg tega tudi niso uspeli zapakirati v primerno blagovno znamko.

Ko sem prvič obiskal Črno goro, me je fascinirala kombinacija prečudovite pokrajine, biodiverziteta in prijetna klima. Izjemni naravi viri pa so bili upravljani površno in so posledica netrajnostnega razvoja v preteklosti. Podobno velja za kongresni potencial Podgorice, ki je izjemen, vendar zaenkrat bolj slabo izkoriščen. Poleg tega gre za državo, ki je majhna a z izjemno zgodovino in posledično veliko koncentracijo turističnih atrakcij, ki lahko postanejo sestavni del kongresne ponudbe ali preprosto pomenijo ohladitev od neznosnih poletnih vročin. Tako pa je mesto v senci večjih turističnih krajev in na žalost tudi turistično precej dolgočasno. Črna gora je verjetno ena redkih držav z dvema prestolnicama, formalno v Podgorici in tisto srčno v Cetinju. Če želite poiskati srce države, se boste morali podati na pot.

Ocena destinacije:     3,36 – PRIPOROČLJIVA KONGRESNA DESTINACIJA
Pomen ocen:
5  odlična kongresna destinacija
4  kakovostna kongresna destinacija
3  priporočljiva kongresna destinacija
2  povprečna kongresna destinacija
1  še kar

Posamezne ocene:
A.    Naravni in kulturni dejavniki                               3,9
Podgorica leži na kulturnem in prometne križišču sredi Zetske ravnine, le streljaj od raznolike črnogorske pokrajine. Črnogorci so upravičeno ponosen narod, ki se kaže v zavedanju izjemne naravne in kulturne dediščine, ki je trenutno glavni atribut turistično-kongresne ponudbe.

B.    Splošna in prometna infrastruktura                  3,1
Slabši del kongresne ponudbe, ki v veliki meri temelji na letalski dostopnosti, saj so ceste železnice in ostala prometna infrastruktura slabo razviti. Slaba je tudi turistična informacijska infrastruktura z oznakami in usmerjanjem po mestu.  Odnos do okolja ni sorazmeren z okoljskimi izjavami, saj je komunala infrastuktura urejena po domače in je najšibkejši člen turistične ponudbe.

C.    Turistična infrastuktura                                       3,4
Podgorica ima po statističnih podatkih 31 hotelov, 580 sob, 156 apartmajev in skupno 1600 ležišč. Približno polovica hotelskih sob je primerna za kongresne goste (11 hotelov kategorije štiri zvezdice), manjka pa hotel s petimi zvezdicami. Glede na velikost je v mestu največja koncentracija gostinskih lokalov, ki jih je preko 700.

D.    Kongresna infrastruktura                                     2,7
Kongresne dvorane so trenutno večinoma v hotelih. Trenutno je najboljša izbira hotel Ramada z manjšim kongresnim centrom za 200 udeležencev, vsi pa čakajo na večji multifunkcijski center po otvoritvi hotela Hilton. Največja slabost je nerazvita kongresna znamka Podgorica in neobstoj kongresnega urada ter razvitost mreže kongresnih ponudnikov.

E.    Subjektivna ocena                                                   3,7
Podgorica je zaenkrat bolj tranzitna turistična destinacija, ki čaka, da se predstavi kongresnim gostom.

Primerjava z regijo: Podgorico trenutno bolj redko najdemo na kongresnem zemljevidu. Glede na izjemen potencial bo počasi imela vse potrebno za pravo kongresno destinacijo. Med prednosti sodi na prvem mestu geostrateška lega, ki omogoča preprost dostop do najbolj atraktivnih incentive delov Črne gore. Kot slabost pa je potrebno izpostaviti trenutno stanje kongresne infrastrukture in prometno izoliranost. Kot avio destinacija je tudi zelo odvisna od števila letalskih povezav vključno z nizkocenovnimi. Kongresni urad mesta bi zelo pomagal pri poziciniranju destinacije, ki si ga kot prestolnica zasluži. Mesto se hitro razvija in išče pravo podobo, razpeta med klasične turistične tokove in idejo o razvoju v kongresno destinacijo.

Cool meetings:
Vranac
– aromatično in opojno vino, pravi eliksir življenja, ki te odnese v dobro razpoloženje. Najbolj znan je Vranac iz vinogradov Plantaže, kjer pridelujejo najboljši Vranac pro corde in lozo (žganje iz grozdja).

TAGS

July 17, 2012

August 8, 2012

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.