GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

OSIJEK – Kongresni potopis

By on July 15, 2012

SPREGLEDANA KONGRESNA DESTINACIJA 

Ja, Osijek kot središče Baranje in Slavomije je spregledana kongresna in turistična destinacija. Hrvaška ni samo Mediteran kot je nekoč bil, so tudi baranjske ravnice, Kopački rit in Drava, ki simbolično povezuje pobrateni mesti Maribor in Osijek in daje mestu svojevrsten pečat in mehkobo. Pokrajina spominja na slovensko Prekmurje, kar potrjujejo vseprisotne štorklje, pravkar požeta polja pšenice in  romantične sončnice. Melanholična pokrajina, za katero lahko rečemo, da ima dušo. Podobno mehka je slavonska duša gostiteljev, ki turiste in kongresne goste sprejama odprto in velikodušno.


Zlata polja Baranje 

Vse poteka umirjeno in brez velemestne nervoze. Idealno za pobeg od rutine.  Zdi se, da je kvaliteta življenja na visoki stopnji. Ravnica je mestu omogočila neomejeno širitev in zelene površine s parki definirajo mestno veduto. Vse je presenetljivo čisto in lepo urejeno. Mestni promet obvladuje nostalgični in trajnostni tramvaj. Ravnica je glavni razlog za vseprisotne kolesarje. Modni trend sezone 2012 so retro kolesa.

Mesto je najbolj poznano kot regionalno središče Slavonije, najpomembnejše regijske žitnice, mnogim iz bivše Jugoslavije bo znano tudi ime vile Tikveš, v kateri je bival maršal Tito in obvezno geografsko osnovnošolsko poznavanje Kopačkega rita, ki je glavni element pokrajinske pestrosti.

Zimska luka na reki Dravi

Vseprisotna voda na sotočju Drave in Donave  je glavni element velike doživljajske vrednosti in privlačnosti. Obe reki sta krivi za tipične ravninske reliefne oblike kot so rečne terase, močvirja in vinska gričevja v zaledju Kopačkega rita. Kopački rit je kot notranja delta Drave in Donave edinstveno v Evropi in predstavlja največje močvirno in poplavno območje Evrope. Biološka raznovrstnost se kaže v preko 2000 bioloških vrstah, živečih v parku. Idealno za različne trajnostne incentive programe, enostavno dostopno s kolesi in v zelo naravnem stanju.  Pravi ekološki biser.


Retro kolesarski slog 2012

Zgodovinska delitev Baranje med Madžarsko in Jugoslavijo v času kraljevine Jugoslavije je v regijo privedla številne Madžare. Ti danes skupaj s Hrvati bivajo v sožitju, o čemer pričajo dvojezični napisi in imena gostiln.

Žal so tudi tu opazne posledice nedavne vojne ujme, saj je precej predelov še neočiščenih od min. Najlepši je obisk s kolesom. Kolesarske poti so dobro označene in ravninsko nezahtevne.

Občutek varnosti v mestu je izjemen. Sredi poletja mesto vrvi od kulturnih in drugih dogodkov z vrhuncem v času “Osiječkega leta”. Zdi se, da je mesto ustvarjeno po meri prebivalcev. Možnosti za rekreacijo je nešteto. Ob glavnem kongresnem hotelu Osijek je mala marina, s katere se lahko avanturistične duše podate raziskovati balkansko Amazonijo.  Z vidika letalske dostopnosti je mesto pozabljeno od boga. Trenutno lahko letite le na notranjem letu iz Splita enkrat tedensko. Ryanair je Osijek klavrno zapustil. Tako vam ostane priti do Osijeka po odlčno avtocesti, po kateri je do Zagreba približno tri ure. Na avtocesti se vam niti v največji prometni konici ni bati pretirane gneče. Dobra je tudi želežniška povezava, zelo pomembna pa je še dostopnost po obeh rekah Dravi in Donavi. Osijek je nekoč veljal za nekakšni hrvaški Manchaster in je bil industrijsko središče širše regje. Takšen razvoj je solidno podprla prometna infrastruktura.

Kontinentalni turizem se zdi na Hrvaškem zapostavljen. Dejstvo je, da je po videnem naravni, ekološki in kulturni potencial Osijeka za razvoj turizma izjemen. Delno je razvoj zaustavila vojna vihra, ki je poleti 1991 mesto skoraj popolnoma uničila, mesto pa se je velikosrbski agresiji uspešno uprlo in preprečilo Vukovarski scenarij.

Baranjske vinske gorce

Posledice vojne se danes vidijo le na redkih stavbah. Baranja z Osijekom je biser hrvaškega ruralnega turizma. Avtohtonost, ki jo lahko čutiš in otipaš. Žal je večina od cca. 50.000 turistov v mestu hrvaških in le malo je tujih gostov. Mesto razpolaga s 373 hotelskimi sobami, od tega jih je večina v hotelih primernih za kongresni turizem. Rečna promenada, ki poteka od hotela Osijek do srednjeveške trdnjave je polna lokalov in sredi poletja je promenada kljub neznosni vročini na vrhuncu.  Tam najdeš »kafiče« vseh vrst in okusov.

Osijek je primeren za manjše kongrese in incentive skupine do 200 udeležencev. Glavni kongresni ponudnik v mestu je Hotel Osijek. Razpolaga z multifunkcijsko deljivo dvorano, ki lahko sprejme do 200 udeležencev. Kakovost storitve hotela je na ravni evropskih kongresnih hotelov  z dodatno dozo prijaznosti osebja.

Osijek pa najbrž ne boste šli zaradi klasičnih kongresnih atributov dostopnosti in kapacitet. Gre za butično kongresno destinacijo, ki vas ne bo pustila hladne, če vam je masovni kongresni turizem tuj, premorete raziskovalni duh in iščete nekaj posebnega.  Če mestu manjka modernih kongresnih kapacitet  je prepolno različnih posebnih prizorišč, ki so posledica bogate zgodovine mesta. Baročna Tvrđa, ki je bila vojaško, administrativno in poslovno središče mesta iz 18. stoletja kliče po organizaciji dogodkov na glavnem trgu ali v enem od muzejev ali zgradbe univerze v okolici.

Pravi biseri pa  se skrivajo v okolici mesta. Zmajevaje eden izmed njih. V peščenjak so vklesane romantične vinske kleti, ki so od zunaj po velikosti skromne, znotraj pa prave galerije. Družina Josić je v svojem “surduku” uredila vrhunsko avtentično restavracijo, v kateri se prepletajo tradicionalne ribje jedi, paprikaši in divjad. Vrhunski prostor tudi za najzahtevnejše skupine. Okolica je epicenter gastronomadov. Priporočamo še restavracijo Kormoran, če ste ljubitelji fiš paprikaša ali Kovač čardo, kamor baje prihajajo na paprikaš celo Madžari. Dobro se obnese tudi restavracija Zimska luka v hotelu Osijek. Ponudbe za zahtevne korporativne skupine ne manjka. Žal je kongresna ponudba popolnoma nepovezana, raztresna in za kongresne naročnike neorganizirana.  Regija, ki kliče po incentive skupinah, ne premore resnih incentive agencij. Kongresni urad ne obstaja. Posledično boste pri kreiranu kongresnih programov prepuščeni sebi in redkim kongresnim profesionalcem.

Osijek je posebno mesto, v katerega se hitro zaljubite in vam zleze pod kožo. Nekoliko počasen ritem življenja sprošča in daje občutek ležernosti. Poleg tega je razmerje med avtohtonostjo, kakovostjo in ceno dostopno in precej bolj ugodno od mediteranske Hrvaške. Žal je mesto zaradi procesa tranzicije iz postindustrijskega mesta in vojne kongresno relativno nerazvito. Glede na zapisano in obstoj lastne Univerze s številnimi fakultetami in drugimi inštitucijami, ki premorejo kar nekaj potencialnih kongresnih ambasadorjev, je mesto eden od skritih kongresnih draguljev Hrvaške.

Ocena destinacije:     3,26 – PRIPOROČLJIVA KONGRESNA DESTINACIJA
Pomen ocen:
5  odlična kongresna destinacija
4  kakovostna kongresna destinacija
3  priporočljiva kongresna destinacija
2  povprečna kongresna destinacija
1  še kar

Posamezne ocene:
A.    Naravni in kulturni dejavniki                               4,0
Najznačilnejše hrvaško panonsko področje je med najbolj obdarjenimi hrvaškimi pokrajinami, ki je skupaj z lego na stičišči treh narodov oblikovalo izjemno pester in družbeno privlačen prostor. Za ilustracijo: rodovitne kmetijske površine, termalna voda, geografski položaj na stiku treh narodov, lega ob pomembni prometni poti in kultura sožitja ter doživljajska pestrost.

B.    Splošna in prometna infrastruktura                  3,1
Kljub dobri cestni in želežniški infrastrukturi večina mednarodnh kongresnih turistov prihaja v destinacijo z letali. Katastrofalna letalska dostopnost Osijeka navkljub prenovljenemu mednarodnemu letališču,  je največja ovira za resnejši razvoj. Drugi pogoj je izgradnja potniškega pristanišča za rečne križarke ob Donavi. Do takrat pa bo Osijek predvsem regionalno in lokalno kongresno središče.

C.    Turistična infrastuktura                                       3,5
Osnovna namestitvena infrastruktura je solidno razvita in kakovostna. Izstopajo restavracije z nadpovprečno kulinarično ponudbo. Solidna  je ponudba barov in kavarn in nasploh enogastronomska ponudba. Najslabši del ponudbe pa je pomanjkanje receptivnih DMC agencij in bolj proaktiven destinacijski management.

D.    Kongresna infrastruktura                                     2,2
Si trenutnio zasluži največ kritike. Destinacija premore praktično samo en pravi kongresni hotel. Lokalnih specializiranih DMC agencij ni. Incentive ponudniki praktično ne obstajajo. Manjka kongresni urad Osijeka ali bolj cele regije. Posledično je razvitost in pestrost kongresnih produktov majhna. Vse zapisano pa je hkrati tudi velika priložnost za razvoj.

E.    Subjektivna ocena                                                   3,5
Zdi se, da Osijek živi in deluje na nostalgičen pogon. Njegovo identiteto so       oblikovale naravne danosti in burni družbeni procesi. Za resen razvoj   kongresnega turizma je to premalo. Mesto ima izjemno strateško pozicijo s številnimi priložnostmi za razvoj kongresne industrije, vendar pa lahko prav hitro postane slepo kongresno črevo. Največ pa se bi dalo prav  gotovo narediti na imagu destinacije, ki je poleg prometne nedostopnosti glavni razlog za trenutno nekonkurenčnost destinacije.

Dogodek na trgu sredi Tvrđe

Primerjava z regijo:
Skrajni severovzhodni del Hrvaške je za večino obrobno, obmejno, večversko, večkulturno in bolj slabo slabo poznano območje Hrvaške. Značaj mu dajeta reki Drava in Donava s svojo simbolno, funkcionalno in estetsko vrednostjo. Spletla se je samopodoba izoliranosti in občutek življenja na samotnem kongresnem otoku, ki zanimajo le redke kongresne organizatorje. Ker je zaradi svoje geografske lege gospodarsko in politično oddaljen od hrvaške prestolnice je posledično nerazvit tudi na kongresnem področju. Težišče problema je v občutku steroetipne zapostavljenosti. Če odmislimo ta del, je Osijek ena najbolj svežih in trajnostnih hrvaških kongresnih destinacij brez prave konkurence v regiji.

Cool meetings:
BARANJSKI KULEN je začinjena nekoliko pikantna klobasa, značilne rdečkaste barve.

TAGS
RELATED POSTS
BAKU – MTLG

December 30, 2019

SAALFELDEN – LEOGANG MTLG

December 29, 2019

AZORSKI OTOKI

August 8, 2018

UMAG

April 28, 2013

CELOVEC IN VRBSKO JEZERO

August 16, 2012

BLED

August 8, 2012

PODGORICA

July 18, 2012

SOFIJA Kongresni vtisi iz Sofije

October 5, 2011

SKOPJE – KONGRESNI POTOPIS

September 21, 2011

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.