GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

BLED

By on August 8, 2012

DANAŠNJA PODOBA RAJA 

Bled je med najmočnejšimi slovenskimi turističnimi ikonami. Jezero z otokom, Blejski grad, kremšnite, pletne, alpska kulisa so sestavni del najbolj resnično lepega in mondenega slovenskega turističnega kraja. Ocenjevanje ikon je med težjimi, saj je včasih težko ločiti med miti in resnico, sploh če se je nekaj starega sijaja izgubilo. Poglejmo, kako blizu je Bled danes romantičnim fotografijam in nostalgičnim spominom.


Blejski grad  

Bled je eden najstarejših slovenskih turističnih krajev. Blejski grad je lani praznoval 1000-letnico. Na področju turizma je prehodil pot od romarskega preko zdraviliškega do letoviškega turističnega kraja. Uradno štejemo za začetnika organiziranega blejskega turizma Arnolda Riklija, ki je leta 1855 začel s svojimi terapijami in je v dolgoletnem delovanju pripeljal Bled do svetovne slave. Letoviški turizem in romanja na otoško cerkev pa so obstajala že pred Riklijem. Svetovljansko obdobje med obema vojnama, ko je postal letna rezidenca Karađorđevičev je za kratko obdobje prekinila vojna, že kmalu po vojni pa je Bled postal protokolarna destinacija in mesto, kamor je Tito rad in pogosto zahajal v svojo novo rezidenco. Iz zlate dobe blejskega turizma je še en biser in sicer klasično golfsko igrišče, ki je eno najstarejših v Evropi.

Blejski turizem se je začel zaradi neokrnjene  narave, blagodejne subalpske klime in naravnih termalnih vrelcev, ki omogočajo pristno alpsko doživtje. Naravne danosti lepo zaokroža izjemna kulturna in arhitekturna dediščina. Slikovito gozdnato hribovje Jelovice, Pokljuke, Mežaklje in Triglav zaokrožujejo izjemno doživljajsko vrednost in lepoto Bleda. K turistični slavi je veliko prispevalo jezero, ki velja za enega toplejših. Da vse ni rožnato, pričajo rezultati analiz vode v blejskem jezeru, ki so resno opozorilo, da je potrebno za okolje skrbeti načrtno in pozorno in jezero turistično manj obremenjevati. Sploh ob aktualni zavezi in usmeritvi v sonaravni turizem in legi na pragu Triglavskega narodnega parka. Kar 36 % površine občine Bled je v varstvenem režimu Natura 2000, Bled pa je simbolično sedež Triglavskega narodnega parka kot simbol in najprepoznavnejša alpska turistična destinacija.

 

Bled je relativno dobro dostopen. Relativno zaradi slabših letalskih povezav, kjer si deli usodo z ostalo Slovenijo. Letališče Brnik je od Bleda oddaljeno zgolj 36 kilometrov. Trajnostni turisti lahko prispejo na Bled z železnico preko postaj Lesce in Bled. Železnica je nekoč že dala pospešek razvoju blejskega turizma. Dobra je tudi povezanost Bleda z rednimi avtobusnimi linijami. Med težavami je največja prometna zgoščenost v visoki sezoni, ki bi jo lahko rešila že dolgo načrtovana obvoznica. Hrup in onesnaženje nikakor ne sodita v turistični kraj. Občasno ob večjih dogodkih kraj pesti pomanjkanje parkiršč, problem je izrazit poleti. Veliko dela bo na področju urejanja komunalne infrasturkture, če želi kraj zares po poti odgovornega turizma. Bled je sicer prometno in logistično enostavno obvladljiv in zelo prijazen do kongresnih udeležencev. Prednost je tudi varnost Bleda, ki omogoča enostavno izvedbo najzahtevnejših protokolarnih dogodkov.


Turizem je glavna gospodarska panoga na Bledu. Kljub številnim vlaganjem v wellness centre in dodatno ponudbo je njegov značaj še vedno sezonski. Bled razpolaga z zadostnimi hotelskimi kapacitetami za kongresni turizem. 45 % vseh namestitvenih kapacitet  – postelj je v hotelih, od tega 1389 v hotelih kategorije 4 in 5 zvezdic. Podrobnejši pogled v strukturo namestitvenih kapacitet sicer pokaže, da je trenutno dobra polovica kapacitet prilagojena srednjim in nizkocenovnim turistom.

Chef Bine Volčič

Restavracijska scena se je v zadnjem času močno popravila. Bled je postal mesto z vsaj tremi vodilnimi mladimi slovenskimi chefi, ki skrbijo za vrhunsko kulinariko. Mladi Bine Volčič z diplomo Cordon Blue skrbi za odlično kulinariko v restavraciji Promenada in v Savinih hotelih. Igor Jagodic je vodja kuhinje v Vili Bled in je član slovenske kuharske reprezentance. Inovativni Uroš Štefelin pa vodi kulinariko v hotelu Triglav, kjer lahko vaše kongresne goste tudi nauči kuhanja. Trije zvezdniški chefi so poskrbeli, da je obisk hotelskih restavracij postala obvezna postaja gurmanov. Ostala ponudba je zadovoljiva, čeprav v veliki meri prilagojena trenutni strukturi turistov. Manjka avtentičnih gorenjskih gostilen, pri čemer bi se lahko gostinci zgledovali pri projektu Gostilna Slovenija. Za takšno izkušnjo je potrebno do Radovljice k Lectarju ali Avseniku v Begunje.

Uroš Šteflin in action 

Nočno življenje na Bledu lahko označimo za zaspano. Legendarni casino se bori s težavami in je daleč od svojega nekdanjega sijaja. Po deseti je sicer odprtih nekaj lokalov, kaj več od pijače s prijatelji pa si je težko privoščiti. Najbolj pogrešamo resno klubsko sceno prilagojeno različnim starostnim skupinam z glasbo v živo in izdelanim programom. Za bolj izbirčne kongresne goste, ki si po konferenci zaželijo druženja si je after party preprosto potrebno izmisliti. Še ena črna turistična točka pa je trgovska ponudba, ki je prilagojena nezahtevnim turistom in izletnikom. Manjka butičnih trgovin in ponudbe visokega kakovostnega razreda. Močnejši del obstoječe turistične infrasturkture so številne prireditve in mednarodne razstave na Pristavi, ki privabljajo na Bled veliko obiskovalcev in lepo zaokrožajo turistično ponudbo.


Kongresni turizem je od nekdaj pomenil ključno strategijo za omilitev izrazite poletne sezonske narave blejskega turizma. O tem priča bogata kongresna zgodovina. Ob enem od večjih dogodkov, šahovski olimpijadi, je Bled leta 1961 dobil Festivalno dvorano, s čimer je blejski kongresni turizem dobil pospešek. Dvorana je vrsto let gostila pomembne slovenske  dogodke in kongrese. Čeprav je bila zgrajena v rekordnem času in ne najbolj premišljeno, je vrsto let predstavljala okostje kongresne ponudbe Bleda. Večjo prenovo je doživela leta 1989, od takrat naprej pa je sicer dobro vzdrževano dvorana postajala zastarela in vse bolj neprilagojena novim časom. Glavna dvorana sprejme 512 udeležencev, poleg nje pa so še tri manjše dvorane in razstavni prostor v preddverju.  S Festivalno dvorano upravlja občinski Zavod za kulturo Bled. Dvorana je svoj vrhunec dosegla konec osemedestih let.

Na Bledu se je v zadnjem obdobju po vstopu družb Sava in Sportina v blejski turizem zgodila velika koncentracija dodatnih hotelskih kongresnih kapacitet. Najbolj kongresni Savin hotel Golf razpolaga z dvorano Jupiter, ki je primerljive velikosti kot Festivalna dvorana in sprejme 350 udeležencev. Prednost hotela je dodatna wellness ponudba in trenutno velja med organizatorji za najboljši kongresni hotel na Bledu.


Karizmatični blejski hotel Toplice je lani praznoval 80. letnico. Temeljito je bil prenovljen leta 2002. Gostil je vrsto znanih osebnosti in dogodkov, za katere ima na razpolago pet manjših dvoran s pogledom na jezero. Hotel je običajno lokacija za kakšnega od kongresnih družabnih dogodkov in protkolarna srečanja.

Grand Hotel Toplice 

Hotel Park je najnižje v Savini hirearhiji in ponuja osem manjših multifunkcijskih kongresnih dvoran. Sava razpolaga s preko 600 sobami in je v kongresnem smislu že danes praktično samoskrbna.

Best Western has two hotels in Bled – the Hotel Best Western Kompas mostly hosts business events, which take place in its five halls, the largest of which can seat up to 150 delegates. The Best Western Premier Hotel Lovec, the most recent addition to Bled’s hotel scene, has two hall with nice view on lake.

Best Western ima na Bledu dva hotela, Kompas in Lovec. Hotel Best Western Kompas je usmerjen v poslovne dogodke, ki potekajo v petih dvoranah, največja pa sprejme do 150 udeležencev. Zadnja hotelska pridobitev Bleda je hotel Best Westeren Lovec z eno dvorano.


Vila Bled 

Zastavonoša Sportine Bled je hotel Vila Bled, nekdanja rezidenca maršala Tita, ki je vključen v prestično verigo Relais Chateux. Hotel razpolaga z dvema zelo posebnima kongresnima dvoranama, ki sta primerne za protokolarne sprejeme, še posebej pa je atraktiven bližnji Belvedere s pogledom na otok.

Manjše kongresne kapacitete so še v hotelih Jelovica, Astoria, Krim in Ribno.

Struktura celotne ponudbe jasno kaže, da bi kraj nujno potreboval boljši kongresni center s fleksibilno ureditvijo, trajnostnim upravljanjem, ki bi bil motor novega kongresnega razvoja. Pozitivno je resno razmišljanje o posodobitvi dvorane, ki bi jo nujno moralo spremljati še preimenovanje. Naravno okolje nudi številne možnosti za zanimive in izvirne incentive programe. Med prvimi v Sloveniji so razvili trajnostne incentive programe. Na voljo so številni športni objekti, adrenalinska ponudba in lani odprt doživljajski park Koren. Seznam možnosti za aktivno nadgradnjo dogodkov je zelo dolg. Od vožnje s pletno, trekingov po okolici, spoznavanja čebelarske tradicije, raftinga do organizacije golf turnirja. Od lani se lahko sprehodite skozi blejski labirint – zabavno poučni park sestavljen iz koruznega, gozdnega in travniškega labirinta pod blejskim gradom. Ogromno ponudbe, ki pa je komunikacijsko nepovezana in pogosto spregledana s strani kongresnih odločevalcev.


 

Kraj je poln posebnih prizorišč za dogodke. Med njimi kraljuje Blejski grad, ki je enkratno prizorišče za sprejeme, še posebej v toplejših mesecih. Program Kulinarično popotovanje po grajskih kotičkih ponudi celovito občutenje vsebine, lokacije, edinstvenosti in je osnovan na ideji t.i. »gibljive večerje«, ko na določenih postojankah gostom ponudijo posamezen hod jedilnika, medtem pa ti spoznavajo bogato kulturno dediščino in znamenitosti Slovenije.

Z malce sreče se lahko s cerkvijo, ki upravlja z romantičnim otokom, dogovorite za najem. Na legendarnem golfskem igrišču skupaj s Kraljevo golfsko hišo lahko organizirate golf turnir. Paviljon Belvedere s čudovitim razgledom na jezero je primeren za sprejeme manjših skupin. Čudovito prizorišče je prenovljen veslaški center.

Ustanovitev kongresnega urada Bled v letu 2011 je zelo pomemben korak, ki bo omogočil lažje in boljše trženja blejskega kongresnega turizma v prihodnosti. Predvsem pa bo zagotovil usklajeno in urejeno ter sistematično komuniciranje, ki je trenutno najšibkejša točka v kraju polnem atraktivnih kongresnih zgodb.

Osebna izkušnja na Bledu je razen občutka zaspanosti kraja v nizki turistični sezoni pozitivna. Razmerje med kakovostjo in ceno je v glavnem zadovoljivo. Na slabšo konkurenčnost destinacije še najbolj vpliva nepovezanost ponudnikov in dosedanje neusmerjeno kongresno trženje. Različno razumevanje kakovosti kongresnih ponudnikov in njihovo neusklajeno delovanje je glavni razlog za slabši image destinacije Bled. Rešitev je v odličnosti kongresnega produkta, k čemer poziva že sam slogan destinacije »Podoba raja«. Bled namreč predstavlja enega izmed najbolj atraktivnih in svetovno znanih slovenskih kongresnih krajev z znano blagovno znamko, ki samo po sebi narekuje usmeritev v kvaliteto. V preteklosti je gostil številne pomembne kongresne prireditve in druge dogodke. Na osnovi tradicije in profiliranja ponudbe se lahko postavi ob bok pomembnih svetovnim alpskim kongresnim destinacijam. Pomembno pa je, da bo sledil politiki uravnoteženega razvoja, kar je potrebno upoštevati tudi pri razmišljanjih o prenovljenem kongresnem centru in konkretnih trženjskih aktivnostih kongresnega urada. Naravna zmogljivost destinacije sama po sebi kliče po sonaravnem razvoju, ki je lahko ena od bodočih konkurenčnih prednosti Bleda. Prepričan sem, da bo Bled ob zapisanem hitro ujel korak s konkurenco in si povrnil svojo nekdanjo slavno kongresno identiteto.

Ocena destinacije:                 3.88 – KAKOVOSTNA KONGRESNA DESTINACIJA 

Pomen ocen:
5  odlična kongresna destinacija
4  kakovostna kongresna destinacija
3  priporočljiva kongresna destinacija
2  povprečna kongresna destinacija
1  še kar


Dogodek na Blejskem gradu  

Posamezne ocene:

A.    Naravni in kulturni dejavniki                               4,4
Bled se lahko za svoj razvoj zahvali izjemnemu naravnemu okolju in bogati zgodovinski in kulturni dediščini. Kraj je neposredno povezan s svojim zelenim zaledjem, kar zagotavlja veliko pestrost dodatne aktivne kongresne ponudbe z visoko doživljajsko vrednostjo in avtentičnostjo.

B.    Splošna in prometna infrastruktura                  4,0
Bled ima ugodno prometno lego, blizu osrednjega slovenskega letališča in z dobrimi cestnimi in želežniškimi povezavami do glavnih kongresnih emitivnih trgov. To kraju poleg varnosti in urejenosti zagotavlja pomembno geostrateško prednost.

C.    Turistična infrastuktura                                       3,6
Hotelska infrastuktura Bleda je sicer zadovoljiva, vendar pa premalo prilagojena zahtevnim kongresnim gostom. Celotna turistična ponudba je slabo diferencirana po kakovosti in imidžu. Najšibkejši del ponudbe je nočno življenje in zabava ter nakupi. Kulinarično Bled postaja nova prestolnica Slovenije. Dobro so razvite aktivnosti v naravi in rekreativna ponudba. Turistična infrastuktura potrebuje nekaj poliranja in razvijanja mehkega dela ponudbe. 

D.    Kongresna infrastruktura                                     3,6
Bled razpolaga s številnimi kongresnimi dvoranami in prizorišči za manjše kongresne dogodke. Najšibkejši člen ponudbe je trenutno zastarela in nefunkcionalna Festivalna dvorana.  Dolgoletna kongresna tradicija se odraža v celoviti paleti kongresnih ponudnikov in podpornih storitev.

E.    Subjektivna ocena                                                   3,8
Bled se nesporno uvršča med vodilne slovenske kongresne destinacije. Urejeno okolje, čudovita narava in celotna infrastuktura so idealni za razvoj. Žal je Bled v zadnjih letih izgubil nekaj zaupanja in zvestih naročnikov. Novo obdobje nakazuje lani ustanovljeni kongresni urad, ki vzbuja upanje, da je Bled spet na poti stare kongresne slave.

Primerjava z regijo:
Bled se kot prepoznavna blagovna znamka in simbol Slovenije razlikuje od ostalih kongresnih destinacij v regiji. Po prepoznavnosti je še najbližje Dubrovniku, ki je v zelo kratkem času s pravimi koraki ujel predvojni kongresni tempo. Največja trenutna pomanjkljivost je pomanjkanje jasne usmeritve za kakovostni turizem namesto množičnega. To se najprej vidno opazi na ponudbi restavracij, nočnega življenja in ponudbi trgovin. Posledično je trenutna percepcija kakovosti nižja od največjih konkurentov. Če kje, naj na Bledu velja geslo “Manj je več.” Potencial kraja za kongresni turizem je izjemen, le izkoristiti ga je potrebno na pravi način in ob sodelovanju vseh deležnikov.

Na domačem trgu je Bled največ izgubil v primerjavi s Portorožom, ki v povprečju gosti več in večje dogodke z višjo dodano vrednostjo. Svojo prednost je tradicionalno gradil na kongresih in konferencah mednarodnih strokovnih združenj, ki so laho tudi v prihodnje pomemben motor razvoja. Le hitreje se bo potrebno prilagajati spremembam.


Blejska kremšnita 

Cool meetings:
Legendarna blejska kremšnita je simbol blejske kulinarike. Kremna rezina iz listnatega testa, polnjena z vanilijevo kremo in sladko smetano je nastala podrugi svetovni vojni. Do danes so jih na Bledu prodali že enajst miljonov.

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Reply

  Силвана

  August 8, 2012

  Baš Vam hvala što mi podstakli sećanje na prelepi Bled 🙂

 2. Reply

  Anonymous

  January 11, 2013

  Glede klubske scene … Vsaj en klub pa vendarle deluje od junija 2012: Kult klub Bled. In to z živo glasbo vsaj ob vikendih. Sicer bolj za ljubitelje trših ritmov in alternativne glasbe, pa tudi bluesa in elektronike. Program vedno na FB: http://www.facebook.com/KultBled

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.