GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

KONGRESNI POTOPISI

BAKU – MTLG

By on December 30, 2019

PROTI VZHODU IN ZAHODU

Do srca destinacije najlažje in najhitreje prideš skozi glasbo in kulinariko. Rast se dotakne srca in izraža ljubezen do glasbe in miroljubnost, ki jo zlahka pripišemo tudi Azerbajdžancem. Rast je kombinacija jazza in mughama, tradicionalne glasbe, ki pripoveduje zgodbe. Obe zvrsti temeljita na improvizaciji in nenehni reinvenciji. Težko bi našel boljšo prispodobo za neverjetno srčen in topel narod, ki se v zadnjih letih močno usmerja tudi na področje kongresnega turizma. Ta je del preobrazbe države, ki postaja most med Azijo in Evropo, zaradi česar v Bakuju potekajo številni dogodki.


Na Svilni poti

Baku je bil nekoč zelo pomembna postojanka na trgovski Svilni poti proti vzhodu, vmes so ga zamenjali trgovci z nafto, danes pa so vedno bolj pogosti kongresni udeleženci. Strateška lega ob Kaspijskem jezeru je ena glavnih prednosti destinacije. Strateško pomemben projekt je bilo odprtje železnice od Bakuja do gruzijske prestolnice Tbilisi in naprej do Karsa v Turčiji. To je najkrajša povezava med Evropo in Azijo. Najbolj pomembna pa je tradicija gostoljubja, ki je znana po vsem svetu. Vsak popotnik bo v mestu našel zatočišče in ta starodavna kultura je skupaj s povabilom na čaj še vedno zelo živa.

Kavkaški Dubaj

Prestolnica Baku doživlja izjemen razvoj. V mestu kot gobe po dežju rastejo velike, sijoče poslovne in stanovanjske stavbe, evropski poslovneži si v bogato opremljenih pisarnah podajajo kljuke. Dvomilijonsko mesto potrebuje sodobno infrastrukturo in del tega je tudi metro, ki zloščen prevaža potnike skozi mesto. V mesto so se preselila številna podjetja, največ je seveda tistih, povezanih z naftno industrijo. Povsem na mestu je primerjava z Dubajem, le da je Bakuju uspelo dobro ohraniti tudi stari del mest in številne kulturne ter zgodovinske spomenike, kar ga dela še bolj privlačnega.

Kongresna renesansa

Kongresni turizem se je z velikimi koraki začel razvijati po gradnji novega Baku Convention Centra, ki je bil dograjen leta 2015. Sosednji Heydar Alijev Center je bil dokončan tri leta prej. Obe ikonični zgradbi sta simbol kongresnega preporoda in temelj nadaljnjega razvoja destinacije. K preporodu veliko prispeva Azerbaijan Convention Bureau, ki je začel delovati leta 2013, zadnji dve leti pa deluje kot del Azerbaijan Tourism Boarda. Mladostna ekipa pod vodstvom Sevde Aliyeve si je zadal ambiciozne cilje in po videnem jih bodo zagotovo hitro dosegli. Navduši velika povezanost na destinaciji in urad dejansko deluje kot one stop shop za kongresne organizatorje.

Ženski in moški princip arhitekture

Zanimiv arhitekturni dialog se je vzpostavil med dvema izjemnima stavbama Bakuja. Moški Baku Convention Center, ki spominja na vesoljsko ladjo, se spogleduje z veličastnim ženskim centrom Heydarja Aliyeva. Številni obiščejo Baku zgolj zaradi ogleda teh dveh stavb. Oba objekta pa sta brez dvoma vznemirljiva in ekstravagantna in sta postala arhitekturni ikoni mesta.

Svetovna arhitekturna zvezda Zaha Hadid je v mestu pustila velik pečat s futurističnim centrom Heydarja Aliyeva. Ta predstavlja njeno najbolj izjemno in veličastno delo. V centru se razprostirajo knjižnica, muzej, kongresni center, razstavne galerije in muzej starodobnih avtomobilov. Valovita zgradba brez ravnih delov deluje organsko, kar poudarijo beli valovi, ki prehajajo v zunanji park mehko in prefinjeno. Njena arhitektura nas na vsakem koraku in v vsakem trenutku fascinira. Objekt je pravzaprav ogromna skulptura in takšna je tudi kongresna dvorana, ki z masivnimi hrastovimi lesenimi oboki objame udeleženca. Izjemna akustika in vzdušje spominja na najboljše avditorije, ki jih je ustvarila narava.

Sosednji Baku Convention Center je zasnoval avstrijski arhitekt Wolf D. Prix s svojim dunajskim birojem Coop Himmelblau. Zunanjost spominja na vesoljsko ladjo, v notranjosti pa namesto ekstravagance prevladuje prefinjena estetika, ki teži k učinkovitosti in novemu funkcionalizmu. Inovativnost in raziskovanje zdaj vodi predvsem želja po energetski učinkovitosti, trajnosti in uporabi novih tehnologij. Tehnološko podprta osrednja dvorana sprejme 3500 udeležencev in je verjetno ena najnaprednejših dvoran na svetu. V celoti jo je možno spreminjati iz avditorija v različne postavitve s pomočjo hidravličnih lamelnih sistemov.

Obe zgradbi sta poleg hitrega razvoja hotelskega sektorja temelj nove kongresne prihodnosti mesta.

Veliki dogodki kot del strategije

V Bakuju so prepričani, da veliki dogodki pozitivno vplivajo na podobo v javnosti in utrjujejo blagovno znamko mesta. Zato se je v zadnjih letih zvrstilo nekaj megadogodkov, ki so odmevali po vsem svetu. Brez dvoma so uvrstili Baku na seznam pomembnih svetovnih metropol. Evrosong 2012 sta Bakuju zmagovalno prinesla duet Eldar & Nigar. Dogodek v Kristalni dvorani v Bakuju si bomo zapomnili po sloganu Light your fire in po tehnični izvedbi. Ta je navdušila 20 tisoč gledalcev spektakla.

Prve evropske igre 2015 so bile športni eksperiment, ki pa so ga v Bakuju izpeljali na ravni olimpijskih iger. Otvoritev je režiral James Hadley, znan po čarobnih spektaklih Cirque de Soleil.

Formula 1
poteka v Bakuju od leta 2016. Ozka in zahtevna mestna steza je zaradi svoje atraktivnosti in dolžine kmalu postala izjemno priljubljena. Fotografije Bakuja so obkrožile svet in navdušile ljubitelje športa.

Takšni dogodki brez vsakega dvoma prispevajo ogromno k promociji Bakuja, marketinški učinki pa so takšni, da bi jih prek običajnih marketinških kanalov težko izpeljali. Zato ni presenetljivo, da je Baku kandidiral tudi za gostiteljstvo olimpijskih iger leta 2020. Zmagal je sicer Tokio, zagotovo pa bomo v tem kontekstu za Baku še slišali.

Posebna prizorišča znotraj kamnitega obzidja

Mogočno kamnito obzidje s stražnimi stolpi je postalo znamenito ob prvi dirki formule 1 v Bakuju. Ob obzidju je namreč eden najbolj slikovitih zavojev dirke. Slika je šla v svet in v srca ljubiteljev formule. Sredi labirinta ozkih ulic in starih mestnih hiš se skrivajo številna posebna prizorišča s palačo Şirvanşahov na čelu. Zgraditi jo je dal eden od šahov iz dinastije Širvan v 15. stoletju. Po mnenju Unesca gre za biser azerbajdžanske arhitekture. Zanimivo prizorišče je Muzej literature in palače, ki so nastale v času prvega naftnega booma konec 19. stoletja. Zanimivo prizorišče je Buta palace in pa center tradicionalne glasbe Mugham Palace. Posebnih prizorišč je veliko, več informacij o možnostih najema pa najdete na spletnih straneh Azerbaijan Convention Bureua.

Kongresna scena

Jedro ultramoderne kongresne ponudbe sta Baku Convention Centre in Heydar Aliyev Centre. Baku Convention center ima 16 dvoran različnih velikosti in kar 73 manjših dvoran in sejnih sob za sekcije. To omogoča Bakuju, da gosti večje kongresne dogodke in ga po naši metodologiji uvrščamo med XL-destinacije, ki lahko sprejmejo dogodke z več kot 2000 udeleženci. Optimalni kongresi za Baku so trenutno do 3500 udeležencev.

Za megadogodke je primerna dvorana Baku Crystal Hall, ki je bila zgrajena za finale Evrovizije 2012. Dvorana ima prostora za 27 tisoč gledalcev, preseneča pa z fasado iz LED-elementov, ki omogoča različne barvne animacije.

Ponudbo lepo zaokrožujejo številni hoteli, specializirani za kongresni turizem. Med njimi je največji hotel Boulevard, ki je del Marriotove kolekcije Autograph in razpolaga z 800 sobami in vrhunskim kongresnim centrom. Hrbtenico ponudbe predstavljajo hoteli, ki so vsi po vrsti ob osrednji aveniji. Four Seasons, JW Marriott Absheron in Hilton, vsi z dodelano kongresno ponudbo. V ikoničnih Ognjenih stolpih se nahaja hotel Fairmont Baku Flame Towers, ki razpolaga z prostornim kongresnim centrom. Ponudbe v hotelih je veliko in za naštevanje vsega ni prostora. Baku pa ima dobro razvito tudi sejemsko dejavnost, ki večinoma poteka v Baku Expo Centru. Ta razpolaga s 26 tisoč kvadratnimi metri razstavnih površin v treh velikih sejemskih dvoranah.

Namesto zaključka

Azerbajdžan je na kongresni turizem odlično pripravljen. Mednarodni znanstveni kongresi se lahko organizirajo v novem Baku Convention Centru, za organizatorje incentive programov pa vrhunske ponudbe v hotelih zlepa ne bo zmanjkalo. Dobro razvita je tudi agencijska ponudba, ki vključuje vse od PCO-jev do DMC-jev. Pri evropskih kongresnih organizatorjih je Baku spregledana destinacija, ki si zasluži več pozornosti. Menimo, da zaradi celotnega kongresnega paketa ne boste razočarani. Celoten paket pa je tudi cenovno zelo dobro umerjen. Razmerje med kakovostjo ponudbe ter ceno je vrhunsko in tudi to je eden od razlogov, da se vam vaš naslednji dogodek splača organizirati v Bakuju.

ALI STE VEDELI?
Azerbajdžan je bila prva država v muslimanskem svetu, v kateri so ženske dobile volilno pravico, in to veliko prej kot v številnih evropskih državah.

BAKU POSAMEZNE OCENE 2019

A. Naravni in kulturni dejavniki: 4,81

Gorovje Kavkaz, ki se razteza med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom, je stičišče celin in kultur. Na svojo zgodovino in kulturo so Azerbajdžanci upravičeno ponosni in jo z veseljem pokažejo svojim gostom. Kljub pospešenemu razvoju je ohranjenih izjemno število zgodovinskih spomenikov in staro mestno središče je prava paša za oči. O tem, kako očarljivo je in kakšna je njegova pomembnost, je leta 1977 zgovorno presodil Unesco. Pariz Kavkaza vas z vidika naravnih in kulturnih dejavnikov ne bo razočaral.

B. Splošna in prometna infrastruktura: 4,81

Naftni boom je videz mesta popolnoma spremenil in dvomilijonsko mesto je v arhitekturnem razcvetu. Na obrobju mesta je še precej socrealistične arhitekture, obalna promenada pa je vzorno urejena. Zelo solidna je tudi letalska povezanost mesta prek modernega letališča. Baku je direktno povezan s 53 destinacijami. K dobremu počutju kongresnih udeležencev prispeva dober občutek varnosti in pa učinkovit ter moderen javni prevoz.

C. Turistična infrastruktura: 4,91

Po uradnih statističnih podatkih je skupna zmogljivost hotelskih postelj 14.800. Velik del odpade na hotele višjih kategorij, ki so nadstandardno opremljeni za kongresno dejavnost. Novi sistem e-vizuma močno olajša potovanje in preizkušeno deluje hitro in učinkovito. Zelo pestra je tudi ponudba restavracij in zabave. Šoping pa je povsem primerljiv s tistim v Dubaju in ljubitelji luksuznih znamk ne boste razočarani.

D. Kongresna infrastruktura: 4,88

Celotno kongresno infrastrukturo lahko ocenimo kot odlično in Baku je sposoben gostiti najzahtevnejše mednarodne dogodke. Veliko vlogo bo v prihodnosti odigral Kongresni urad Azerbajdžana, ki nam je predstavil ambiciozne načrte, in prepričani smo, da jih bodo v celoti uresničili. Po beseda predstavnikov urada se bodo usmerili v gostiteljstvo velikih dogodkov, kongrese združenj in razvoj incentive programov.

E. Subjektivna ocena: 4,85

Ob obisku Bakuja se težko izognemo primerjavi z Dubajem. Največja razlika je kulturna. Država je sekularna in izrazito multikulturna. Tudi zaradi tega je mesto več kot primerno za kongresni turizem. Vse skupaj je začinjeno s pristno gostoljubnostjo in odprt, vesel in prijazen značaj Azerbajdžancev naredi velik vtis. Ob obisku je razbit tudi mit, da destinaciji manjka avtentičnosti. Prav ta je po našem mnenju eden glavnih adutov Bakuja.

F. Marketinški buzz: 4,69

Azerbaijan Convention Bureau je sredi zagona številnih marketinških projektov, ki bodo dodobra spremenili razumevanje in imidž destinacije. Trenutno je ocena na tem področju nekoliko nižja, saj se čisto vseh informacij o destinaciji ne da najti na enem mestu. Po informacijah na terenu so k temu intenzivno pristopili, vsekakor pa bi bil zelo koristen tudi bolj poglobljen vsebinski marketing in digitalni marketing, ki bi močno izboljšal imidž Bakuja.

MTLG INDEKS / 2019 VERZIJA

XL  KONGRESNA DESTINACIJA

Destinacije, ki lahko hkrati gostijo več kot 2000 kongresnih udeležencev.

ZMOGLJIVOST DESTINACIJE

  • Število hotelskih sob kategorij 4 in 5 zvezdic: 7.000
  • Število hotelov kategorije 4 in 5 zvezdic: 80
  • Največje število udeležencev v banketni postavitvi: 900
  • Največja dvorana v mestu (v m2): 5.019 m2
  • Število prebivalcev: 3.202.300
  • Največje število udeležencev v kino postavitvi: 3.500

BAKU SKUPNA OCENA

Naravni in kulturni dejavniki 4,81
Splošna in prometna infrastruktura 4,81
Turistična infrastruktura 4,91
Kongresna infrastruktura 4,88
Subjektivna ocena 4,85
Marketinški buzz 4,69
Indeks ICCA 2,20
Indeks Numbeo Quality of Life 1,98
Indeks Numbeo Safety 3,82
Indeks ACI Airport Connectivity 5,00

SKUPNA OCENA: 4.20

PRIMERJAVA Z REGIJO

Baku je kongresni prvak regije in v kavkaški regiji nima večje konkurence. Sosednja Gruzija se sicer na tem področju trudi, vendar v infrastrukturnem smislu ni tako razvita. Konkurenca so v najširšem smislu destinacije, ki stavijo na povezavo med Azijo in Evropo. V tem smislu Baku tekmuje z Istanbulom, Dubajem in drugimi emirati. Ne smemo pa pozabiti na povezanost s postsovjetskim prostorom. V času obiska je v mestu potekala prodajna konferenca ruskega avtomobilskega proizvajalca Vaz. Ruskih korporativnih dogodkov je v mestu vsako leto več. Eden od razlogov je tudi dejstvo, da ruščino še vedno govori večina prebivalstva. Svetla, izvirna, gostoljubna in moderna država je odlična osnova za nadaljnji razvoj. Ne bom presenečen, če bo meka energetske industrije kmalu tudi meka kongresne.

VREDNO OGLEDA

Baku Carpet Musuem ‒ muzej preprog v obliki zvite preproge je edini takšen na svetu. V njem so zbrane izjemne preproge, ki so del kulturne dediščine Azerbajdžana. Obisk muzeja je lahko tudi sestavni del incentive programov.

KUL SREČANJA

Plov (pilav) ‒ v Azerbajdžanu si je skoraj nemogoče predstavljati druženje brez pilava. To je posebna vrsta riža, ki se pripravlja po posebnem postopku, na koncu pa mu kot prilogo dodajo zelenjavo, sadje in meso, kar da rižu še slajši okus. Vse skupaj izjemno lepo dekorirajo in postrežejo. Še posebej cenijo shah plov ali kraljevski pilav, ki spominja na krono vladarjev.

VROČE V 2019

Večje konference in kongresi 2019:

FORMULA 1 Azerbaijan Grand Prix / 26. ‒28. april 2019

UEFA Europe League Final / 29. maj 2019

Caspian International Oil & Gas Exhibition
/ 29. maj‒1. junij 2019

Fintex Summit 2019 / 16. ‒17. maj 2019

European Championships in Aerobic Gymnastics Baku 2019 / april 2019

International Banking Forum / 6. november 2019

NAJBOLJŠA INCENTIVE IDEJA

Dežela ognja: Janar Dah, večni ogenj ‒ plin, ki uhaja iz zemlje in gori 24 ur na dan, 365 dni v letu, je takšna posebnost, da jo velja obiskati.

KOGA KONTAKTIRATI

Azerbaijan Convention Bureau
Azerbaijan Tourism Board
96E Nizami Street, Landmark I
Baku, AZ1010, Azerbaijan
+994 12 505 87 04 ext. 2102
+994 51 229 60 44
+994 55 470 02 20
tourismboard.az

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.