GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

hotel_kempinski_palace_portoroz
OCENJUJEMO

NAJBOLJŠI SLOVENSKI KONGRESNI HOTELI 2019

By on December 27, 2019

Pogledali smo, kako so se na letošnjem ocenjevanju za KONGRESNO ZVEZDO odrezali slovenski hoteli. Razen nekaj izjem spadajo v zlato sredino in nestrpno čakamo na trenutek, ko bo prvi slovenski kongresni hotel tudi zares zmagal v eni od kategorij.

Bolj kot tekmovanje pa je pomembno izhodišče, da skozi razglasitev najboljših prispevamo k zagotavljanju visoke kakovosti ponudbe in storitev. Takšna so tudi pričakovanja kongresnih organizatorjev. Veseli nas, da nam številni organizatorji potrjujejo, da so prejemniki certifikatov v vrhu ponudbe in da gre za dejanski odraz stanja na trgu.

Skupaj smo ocenili že 51 slovenskih kongresnih hotelov, v nadaljevanju pa si lahko pogledate najboljših 15 v naslednjih kategorijah:

kategorija A ‒ mestni kongresni hoteli
kategorija B ‒ resort kongresni hoteli
kategorija C ‒ spa kongresni hoteli
kategorija D ‒ butični kongresni hoteli

1. HOTEL KEMPINSKI PALACE, Portorož

Končna ocena: 4,90
Kategorija: resort kongresni hotel

Hotel Kempinski je preprosto povedano odličen kongresni hotel. Z izkušnjami, ki so si jih pridobili na področju incentive programov, konferenc in zahtevnih korporativnih dogodkov so postavili nove standarde in pristali v regijski špici. Hotel je od našega zadnjega ocenjevanja močno napredoval na področju kakovosti storitve, prijaznosti osebja in kulinarike. Poleg vrhunske storitve po standardih Kempinski boste v paketu dobili tudi samosvoj videz hotela in slog, ki poudarja njegov legendarni značaj in habsburško eleganco. Pri tem ne gre spregledati razkošnega parka, ki se razteza na 5000 kvadratnih metrih in kar kliče po organizaciji dogodkov na prostem. Zaradi tega je hotel Kempinski Palace v tem trenutku v vrhu luksuzne ponudbe v Sloveniji.

hotel_kempinski_palace_portoroz

2. HOTEL PLESNIK, Logarska dolina

Končna ocena: 4,86
Kategorija: butični kongresni hotel

Hotelirstvo je že skoraj stoletje družinska tradicija v družini Plesnik. Težko bi našli kraj v Sloveniji, ki je tako tesno povezan z družinami, ki živijo tam. Individualni odnos do gostov je vpisan v genski zapis družine Plesnik. Zaradi individualnega prilagajanja gostom, pestre ponudb, visoke kakovosti storitev in ‒ kar je najpomembnejše ‒ občutka, da je vse možno, se kongresni gostje v dolino radi vračajo. Med njimi tudi državni protokol, ki jim pogosto zaupa najzahtevnejše dogodke. Je lep primer družinskega hotela, ki z osebnim pristopom in pestro ponudbo predstavlja eno uspešnih formul sodobnega turizma.

plesnik

3. WELNESS HOTEL SOTELIA, Podčetrtek

Končna ocena: 4,84
Kategorija: spa kongresni hotel

Hotel Sotelia nikoli ni skrival ambicije, da v kongresni turizem vnese pristno wellness izkušnjo, kakršne drugi tekmeci še ne poznajo. Poleg tega ima izrazita arhitekturna zasnova številne občudovalce, drobni detajli pa pritegnejo pogled. V vseh pogledih je to zelo dober hotel s konferenčnimi zmogljivostmi za manjše dogodke. Skupaj z bogato turistično in športno ponudbo Podčetrtka pa je idealen tudi za izvajanje različnih motivacijskih in drugih incentive programov. Hotel sicer ni več najnovejši na trgu, vendar je še vedno dovolj svež in drugačen od preostale ponudbe v Sloveniji ter širši regiji, da v svoji kategoriji ostaja v vrhu.

sotelia

3. ATLANTIDA BOUTIQUE HOTEL, Rogaška Slatina

Končna ocena: 4,84
Kategorija: butični kongresni hotel

Edini butični hotel v Rogaški Slatini se je hitro uveljavil na trgu in obogatil ponudbo. Pomembno je, da ne prepriča le z obliko, ampak celovito zgodbo, v kateri so najmočnejši člen zaposleni. S tem so prinesli v kraj svež veter in privabili tudi organizatorje dogodkov. Notranja ureditev hotela je namreč odlična in pisana na kožo vsem, ki se ukvarjamo z dogodki. Prostora je veliko in udeleženci vam bodo hvaležni tudi za bogato dodatno ponudbo. Razkošna kongresna dvorana omogoča različne kongresne postavitve in sprejme največ 120 udeležencev. Navdušuje njena višina, orjaški zaslon in izjemno kakovosten projektor.

atlantida_boutique_hotel

3. HOTEL CUBO, Ljubljana

Končna ocena: 4,84
Kategorija: butični kongresni hotel

Nobeno presenečenje ni, da je prav ljubljanski hotel Cubo najbolje ocenjen hotel na Tripadviserju v kategoriji 4 zvezdic. K temu v veliki meri pripomore oseben pristop izjemno prijaznega osebja. Hotel svoje prepoznavnosti in ugleda med sodobnimi nomadi ne gradi zgolj na udobju, ki ga ponuja, osredotoča se na odličnost storitev ter pozornost do vsakega posameznega gosta. Manjši butični konferenčni center je lepa dopolnitev minimalistične celote. Solidna mešanica sodobnega dizajna, inovativnosti in gostoljubja v tradicionalni ljubljanski hiši vas ne bo pustila ravnodušnih.

hotel_cubo

4. HOTEL INTERCONTINENTAL, Ljubljana

Končna ocena: 4,82
Kategorija: mestni kongresni hotel

Nova ljubljanska hotelska pridobitev je trenutni edini hotel v Ljubljani, ki se lahko pohvali s petimi zvezdicami. Ljubljana je bogatejša za vrhunski hotel, pa tudi za odličen kongresni center, ki ga dopolnjuje izvirna kulinarika. Jedilnik je namreč sestavil Alfred Russo, kuharski mojster z Michelinovo zvezdico. Najbolj navduši B-restaurant, restavracija v 20. nadstropju hotela s spektakularnim razgledom. Takšen prostor, posebno prizorišče, je v Ljubljana res krvavo potrebovala. Težko pričakovani hotel je velika obogatitev ljubljanske hotelske ponudbe in dokaz, da Intercontinetal dobro razume potrebe trga.

5. GRAND HOTEL UNION

Končna ocena: 4,80
Kategorija: mestni kongresni hotel

Glavna hotelska kongresna točka v Ljubljani navdušuje kongresne organizatorje že vrsto let. Okus kongresnih organizatorjev je nepredvidljiv in mu je težko slediti, vendar je izbor Grand hotela Union zagotovo zadetek v polno. Zaradi odlične kongresne dvorane, fleksibilnosti in prijaznega osebja, seveda. V ljubljanski kongresni ponudbi tudi zaradi izjemne kulinarike, kjer ne sklepajo kompromisov, kraljuje Grand Hotel Union. Vrhunski hotel za kongresne gurmane in pravi zastavonoša ljubljanske hotelske kongresne ponudbe že vse od leta 1905. Lepo, praktično, zanesljivo in vedno prepričljivo.

Union

6. LIFECLASS MIND HOTEL SLOVENIJA, Portorož

Končna ocena: 4,76
Kategorija: resort kongresni hotel

S prenovo hotela Slovenija je Portorož dobil še svoj tretji petzvezdični hotel. Najmodernejši hotel od šestih hotelov verige Lifeclass je del sodobnega zimskega termalnega resorta, kar je tudi za kongresne goste velika dodana vrednost. Veliko kongresnih organizatorjev se odloči organizirati dogodek v hotelu tudi zaradi bogate dodatne ponudbe. Izpostaviti moramo tudi hotelsko plažo Meduža Exclusive. Ta se je že večkrat izkazala kot idealna za organizacijo dogodkov. S prenovo je Portorož pridobil eno najbolj atraktivnih posebnih prizorišč. Lifeclassov kongresni center Portus lahko sprejme srednje velike dogodke do 520 udeležencev in je lepo umeščen v kongresno ponudbo Portoroža.

6. HOTEL VANDER, Ljubljana

Končna ocena: 4,76
Kategorija: butični kongresni hotel

Urbana oaza, spokoj sredi ljubljanskega staromestnega utripa. Hotel, ki znotraj svojih gabaritov ponuja bogat program in natančno skrbi za standarde. Hotel je odraz mesta in popolnoma nova hotelska izkušnja, kakršnih v Ljubljani še ni bilo. Za kakšen hotel gre, priča priznanje in uvrstitev hotela na prestižni seznam 154 najboljših hotelov sveta po izboru revije Conde Nast Traveler. Dizajn, vrhunska arhitektura in kultura so navdih za vrhunsko doživetje v enem najboljših ljubljanskih hotelov. Prostor za prirejanje dogodkov vključuje konferenčno dvoranico na strehi hotela ter veliko teraso. Zaradi tega je hotel privlačna lokacija za koktalj sprejeme al fresco ter druge podobne dogodke.

vander

7. RIKLI BALANCE HOTEL, Bled

Končna ocena: 4,72
Kategorija: resort kongresni hotel

V Sloveniji je le malo hotelov s tako dolgoletno tradicijo in stalnimi gosti, ki se radi vračajo na Bled. Hotel Rikli Balance tudi po prenovi hotelska klasika, ki ti zleze pod kožo. Spremembe po zadnji prenovi so bile dobrodošle, vendar hotelu niso odvzele duše. To je pravi hotel za zaprisežene ljubitelje stila in kraj, kjer se čas upočasni in skoraj ustavi, kar je idealno za zbrano in poglobljeno delo na vašem naslednjem dogodku. Kongresni center hotela Golf je srce kongresne ponudbe Bleda. V njem so se zvrstila pomembna srečanja, med drugim tudi vsakoletni Blejski strateški forum.

rikli

8. HOTEL TRIGLAV, Bled

Končna ocena: 4,69
Kategorija: butični kongresni hotel

Hotel Triglav je znan kot eden najlepših butičnih hotelov v Sloveniji, ki je primeren za manjše incentive ali kongresne skupine. Sprejme lahko največ 20 udeležencev, ki bodo uživali v prav posebnem družinskem vzdušju. Hotelski barček s kaminom, na katerega so igrali na prvem blejskem Jazz festivalu, je izjemno prijeten prostor za organizacijo after partyja. Oseben pristop z vrhunsko kulinariko je formula za uspeh, ki vedno znova prijetno preseneti.

triglav

8. HOTEL KENDOV DVOREC, Idrija

Končna ocena: 4,69
Kategorija: butični kongresni hotel

Kendov dvorec je ponosni član svetovnega združenja vrhunskih hotelov Relais & Chateaux. Kot butični hotel je najbolj primeren za manjše incentive skupine in poslovna srečanja. Dvorec namreč razpolaga z 11 skrbno urejenimi sobam. Navdušilo vas bo staro stilno pohištvo, izjemen občutek za detajle in izjemna kulinarika na najvišji ravni. Vse je vrhunsko in brezhibno, in če boste v Idriji v toplejših mesecih, priporočamo dogodek na rajskem vrtu. Pristno petzvezdično doživetje.

kendov_dvorec

9. HOTEL JAMA, Postojna

Končna ocena: 4,68
Kategorija: resort kongresni hotel

Kljub dejstvu, da v hotelu pogosto bivajo turistične skupine, hotel zlahka umestimo med odlične poslovne ali kongresne hotele. Najmočnejši del zgodbe pa sta kongresni dvorani, ki sta zračni, z velikim preddverjem, teraso za odmore s kavo in razgledom na Park Postojnska jama. Skupaj z Jamskim dvorcem in atraktivnostjo Postojnske jame gre za vrhunsko kongresno zgodbo, ki jo kljub prepoznavnosti Postojnske jame še ne poznajo vsi kongresni organizatorji. Gre namreč za enega najnaprednejših kongresnih centrov, kjer lahko organizatorji poslovnih sestankov in konferenc za svoje udeležence zlahka sestavijo atraktiven program. Želimo si le, da bodo lastniki nadaljevali prenovo drugega krila hotela in število sob približali zmogljivosti dvorane. Hkrati pa bodo za uspeh kongresne dejavnosti dobrodošle tudi prenove drugih hotelov v mestu Postojna.

hotel_jama

10. HOTEL BALNEA SUPERIOR, Dolenjske Toplice

Končna ocena: 4,67
Kategorija: spa kongresni hotel

Polnokrvna wellness izkušnja, ki ne razočara vaših kongresnih gostov. Notranjost in arhitektura hotela je prepričljiva v vseh pogledih. Kakovostna izdelava in uporabljeni materiali prepričajo že na videz. Edina pomanjkljivost je, da je hotel večinoma zelo dobro zaseden in se bodo vaši kongresni gostje mešali s klasičnimi zdraviliškimi. Sicer pa so to terme, kjer boste malce odmaknjeni od sveta uživali v miru in intimi svojega dogodka. Zelo avtentična in zelo pristna butična kongresna izkušnja. Novi hotel sredi zgodovinskega jedra Dolenjskih Toplic je kakovostno umeščen v obstoječi ambient in se je nekako organsko povezal z drugimi objekti.

11. BOHINJ EKO PARK, Bohinj

Končna ocena: 4,67
Kategorija: resort kongresni hotel

Hotel je opravil pionirsko delo na področju zelenega turizma in tudi danes velja na tem področju za vodilnega. Kljub kategorizaciji štirih zvezdic lahko potrdimo, da je storitev na višji ravni in se približuje standardu petih. Hotel je odlična baza za različne programe in je uspešno umestil Bohinj na karto kongresnih destinacij ter opravil pionirsko delo na področju incentivov. Tudi zaradi razkošno odmerjenega parkirišča in logističnih prostorov, kar so najprej prepoznali organizatorji avtomobilskih dogodkov. Odličen, če ne kar vrhunski butični hotel, ki bo vas in vaše kongresne goste navdušil.

15. THERMANA CONGRESS CENTRE, Laško

Končna ocena: 4,59
Kategorija: spa kongresni hotel

Presenetljivo je tudi, kako veliko lahko Laško ponudi kongresnim gostom poleg tradicionalnega piva. Vse od ene najboljših slovenskih avtorskih kuhinj do izjemne kulturne in zgodovinske dediščine skupaj z možnostjo organizacije zelenih srečanj. Zaradi zapisanega je Thermanina kongresna ponudba postala uspešnica in je na slovenskem kongresnem trgu naredila pravi potres. Organizacija dogodki z možnostjo dodatnega wellness razvajanja je zelo všečna in o novi kongresni ponudbi lahko za zdaj govorimo s spoštovanjem. Poleg tega ponuja Thermana veliko za zmeren znesek, kar je danes še kako pomembno.

11. GRAND HOTEL BERNARDIN, Portorož

Končna ocena: 4,67
Kategorija: resort kongresni hotel

Lokacija ob morju na zelenem rtu med Piranom in Portorožem je ena glavnih konkurenčnih prednosti hotela Bernardin. Danes velja za hotel, ki ne prebudi evforije zaradi arhitekture, bolj zaradi funkcionalnosti, ki jo ponuja. Hkrati tudi ne razočara, saj gre za kombinacijo modernizma in funkcionalnosti, zaradi katere imajo vse sobe pogled na Piranski zaliv. Prenova hotelskih sob je bila v Bernardinu že nujna. S tem je največji regijski kongresni hotel ponovno ujel veter v jadra. Najmočnejši del, ki vseskozi privlači kongresne organizatorje, pa ostaja kongresna dvorana Evropa, ki sprejme do 1100 udeležencev. Skupaj s številnimi manjšimi dvoranami in zunanjimi površinami je to še vedno ena najboljših izbir na slovenski obali.

12. RADISSON BLU PLAZA, Ljubljana

Končna ocena: 4,65
Kategorija: mestni kongresni hotel

Hotel Radisson je v Ljubljano prinesel svež veter in ponudbo, ki je pisana na kožo poslovnim gostom. Hotel sicer ne ponuja wellness centra, fitnesa in drugih dodatkov, je pa vse na dosegu roke v BTC-ju, kjer se nahaja. Kot kongresnega gosta vas hotel ne bo razočaral, saj ponuja odličen kompromis med lokacijo in zelo dobro hotelsko storitvijo, ki temelji na udobju in sodobni opremi. Bolj kot z zunanjostjo prepriča z notranjostjo, ki privlači poslovne goste. Ob tem velja poudariti prijaznost osebja in drobna presenečenja. Gledano v celoti, je Radisson Blu Plaza Ljubljana odličen hotel za organizacijo dogodkov, ki ga lahko uvrstimo v vrh med konkurenti na obrobju mesta. K temu veliko prispeva tudi ugodno razmerje med ceno in kakovostjo storitve.

13. HOTEL LEV, Ljubljana

Končna ocena: 4,64
Kategorija: mestni kongresni hotel

Hotel Lev je bila prva ambicioznejša povojna hotelska stavba v Ljubljani, zgrajena v takratnem modernističnem stilu. Prenova hotela leta 2002 za verigo Intercontinental ni bila revolucionarna, pravzaprav zelo klasična in v maniri standardov Intercontinental. Kar ni slabo, saj je zasnova dobra, funkcionalna in omogoča izkoriščenost prostora. Podobni logiki so v skupini Union hotelov sledili tudi ob zadnji prenovi leta 2018. Po prenovi je hotel oblikovno prepoznaven, eleganten, preseneča pa z uporabo nadstandardnih materialov. Zelo uporaben je tudi multifunkcijski kongresni center, ki omogoča zelo različne postavitve in ureditve. Lev je ljubezen na drugi pogled, ki pa nikoli ne razočara. Navsezadnje nismo vsi gostje enaki in nekaterim so bolj kot videz hotela pomembnejši počutje in udobje ter prijaznost osebja, ki naredi razliko.

14. TERME VIVAT, Moravske Toplice

Končna ocena: 4,62
Kategorija: spa kongresni hotel

Če ste naveličani velikih resortov in hotelskih kompleksov, je najboljša izbira Hotel Terme Vivat, ki se kljub solidni velikosti trudi ohranjati občutek manjšega družinskega hotela. Velika prednost hotela je kombinacija wellness ponudbe, številnih dodatnih vsebin in izkušnje s timbildingi in incentive. Hotel Vivat Superior je lahko baza za odkrivanje čarov Prekmurja. Kar šest konferenčnih dvoran je prilagodljivih in dobro opremljenih. Kot celota so Terme Vivat odlična izbira za organizatorje incentivov v tem delu Slovenije.

terme_vivat

15. BEST WESTERN PREMIER HOTEL SLON, Ljubljana

Končna ocena: 4,59
Kategorija: mestni kongresni hotel

Menimo, da spada Hotel Slon Best Western v vrh ljubljanske kongresne ponudbe. O tem smo prepričani tako zaradi koncepta hotela kot zaradi izjemno profesionalnega osebja. Zaščitni znak hotela je vrhunska kulinarična ponudba. Kot celota je hotel dobra zgodba, ki v temeljih spreminja hotelsko ponudbo mesta. To pa je skriti dragulj, ki čaka, da njegove zgodbe odkrijejo tudi mednarodni organizatorji dogodkov. Dolga zgodovina hotela ima svoje prednosti, storitev je preizkušena in zanesljiva, gost pa za svoj denar dobi veliko.

KDO JE SKRITI KONGRESNI GOST

Podatki se zberejo s pomočjo skritega hotelskega gosta, ki na strukturiran način opazuje in zapiše, kaj se dejansko dogaja v kongresnem hotelu in kje so priložnosti za izboljšave. Strokovnjak kot anonimni gost preverja in ocenjuje kakovost izvajanja gostinskih, hotelskih in drugih storitev.

Skriti gost je strokovna oseba, ki ima večletne izkušnje na področju kongresnega turizma ter poseduje znanje iz hotelskega in gostinskega poslovanja. Zahtevano znanje in kompetence za zagotavljanje objektivnosti je:
• najmanj 15 let mednarodnih izkušenj na področju hotelskega poslovanja;
• poznavanje slovenskih in mednarodnih standardov s specifičnim znanjem kontrole standardov (Deutsche Industrie Norm, Deutsche Wellness Verband, DEHOGA in drugi);
• poznavanje trendov kongresne industrije na domačem in mednarodnem trgu;
• prepoznavanje specifičnih potreb in želja kupcev;
• poznavanje vseh elementov, potrebnih za zadovoljstvo gostov (tehnične zahteve, gostinske storitve, dodatna ponudba, varnost in tako dalje).

Poleg tega imajo naši ocenjevalci preverjene reference na področju zagotavljanja kakovosti lastnega dela v hotelski industriji, kar omogoča nepristranski pristop v imenu naročnika in maksimalno zanesljivost metode. Naši skriti gosti so objektivni, pošteni, natančni in zanesljivi, dobro organizirani in imajo občutek za podrobnosti.

Ocenjevalna matrika vsebuje več kot 500 merljivih ocenjevalnih kriterijev. Vsaka kategorija se ocenjuje z deležem izpolnjevanja pogojev in povprečno oceno, kar omogoča izboljšanje kakovosti posameznih kriterijev.

Poleg tega vam v okviru ocenjevalne matrike ponujamo tudi subjektivno oceno na naslednjih področjih: arhitektura in estetika, ugled in verodostojnost, komuniciranje, cena, dodatna ponudba, lokacija, FLOP negativna presenečenja in top presežki.

Hoteli so pri ocenjevanju razporejeni v štiri kategorije:

  • mestni kongresni hoteli (City)
  • resort kongresni hoteli (Resort)
  • spa & wellness kongresni hoteli (Spa)
  • butični kongresni hoteli (Boutique)
TAGS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.