GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NEUVRŠČENI

MARIBOR

By on July 17, 2012

Kongresni vtisi iz Evropske prestolnice kulture 

Kot nekdanji študent v štajerski prestolnici lahko potrdim: Štajerci so vedno pripravljeni pomagati in premorejo večjo srčnost in pozitivizem kot prebivalci ostalih delov Slovenije. Druga plat te medalje je velik občutek pripadnosti rodnemu mestu, ki je letos Evropska prestolnica kulture, sicer pa simpatično in za bivanje prijazno mesto. Na roko jim gre tudi večletna prevlada mariborskih nogometašov nad žabarji, ki jim dodatno krepi lokalno samozavest. Pa še nekaj takole na prvo žogo, Štajerke so izjemno simpatične in prave lepotice.


Univerzitetno mesto Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in predstavlja poslovno, znanstveno, izobraževalno, kulturno ter političnosredišče vzhodne Slovenije. Nekje sem prebral, da je Maribor pravzaprav svojevrstna mešanica urbanosti in ruralnosti. To bo držalo, saj na to napeljuje sama geografija mesta. Najbrž od tu izvira nenehno iskanje identitete mesta, ki jo je po splošno sprejetem mnenju Maribr izgubil trikrat – po prvi svetovni vojni z odhodom Nemcev, po drugi svetovni vojni s propadom meščanstva in po osamosvojitvi s propadom industrije. Kakorkoli že, Maribor je edino slovensko mesto primerljivo z Ljubljano, kar naredi celotno folkloro odnosov še toliko bolj zanimivo.

Geografsko definira mesto porečje reke Drave in zeleno Pohorje, ki je eno največjih strnjenjih gozdnih območijh v Sloveniji. Nepropustne pohorske kamnine so krive za meni zelo ljubo gosto mrežo površinskih potočkov, jezer in barij, ki dajejo Pohorju poseben značaj. Ugodna je tudi klima, čeprav so zime vedno bolj neprijazne s snegom in lokalnim turističnim ponudnikom povzročajo občasne težave. Kontrast med ravninskim Dravskim poljem in gozdnatim Pohorjem ustvarja  veliko pokrajinsko in doživljajsko pestrost. Če k temu dodamo še bogato kulturno zgodovino in mehke vinske griče gre za eno izmed turistično najbolj prepoznavnih slovenskih destinacij. Še posebej ob dejstvu, da se v prečudovito naravo zaletiš kar na koncu kakšne od mariborskih ulic.

Za Štajersko z Mariborom velja, da je ena izmed najbolj osončenih slovenskih regij. Če je v Ljubljani megla, bo v Mariboru sijalo sonce. V preteklosti je bil Maribor pomembno industrijsko središče bivše Jugoslavije,ki pa se v prehodu v postindustrijsko družbi ni najbolje znašel. Številne tovarne so propadle in mesto je bilo prostorsko in duhovno devastirano. Nekakšni jugoslavanski Manchaster. Tega sicer na sprehodu po starem delu mesta ne boste opazili. Mesto daje vtis varnosti in urejenosti. Dostop do mesta je izredno preprost, saj leži ob avtocestnem križišču 5. in 10. panevropskega prometnega koridorja. V neposredni bližini mesta (od 50 do 130 km stran) pa so tudi tri mednarodna letališča. Maribor je majhno in prijazno mesto, predvsem pa za kongresne goste izjemno gostoljubno in  preprosto za uporabo.

Izven megadogodkov kot je Lent in Evropska prestolnica kulture je nočno življenje umirjeno in bolj podobno mestu duhov. EPK naj bi prinesel preporod mesta.  In res se je letos utrip mesta precej spremenil. Na bolje. Turizem je v obdobju po propadu industrije med najbolj perspektivnimi panogami. To kaže tudi razmah številnih turističnih kapacitet. Velik zagon turizmu je poleg samega mesta dalo Pohorje s smučarijo in vsakoletnim vrhuncem na prireditvi Zlata lisica. Maribor je verjetno najbolj razvita slovenska destinacija kulturnega turizma. Festival Lent je legendaren, vrhunec kulturnega turizma pa je letošnji EPK. Nepogrešljiv del mariborske turistične ponudbe je bogastvo in raznolikost kulinarike ter kakovost vin. Turiste v mestu pritegnejo številne znamenitosti. V središču mesta je Mariborski grad v gotskem stilu, posebnost je židovska četrt s sinagogo. Na Lentu se nahaja verjetno največja mestna znamenitost, najstarejša trta na svetu. Zelo razvit je segment športnega turizma. Ponudba se nenehno razvija in v zadnjih letih je bil razvit produkt kolesarjenja in pohodništva. V mestu je več hotelov z nad 1000 ležišči. Predvladuje poslovni in tranzitni turizem. Razveseljivo je, da se je po podatkih Trip Advisorja letos zanimanje za Maribor izjemno povečalo zaradi projekta EPK.

V Mariboru so generator kongresnega turizma Terme Maribor, ki vsako leto povečujejo število dogodkov za 20 – 30 odstotkov. Verjetno največja pomanjkljivost kongresne ponudbe mesta je neobstoj specializiranih kongresnih agencij.
V zadnjem desetletju je hotel Habakuk (5*) zagotovo postal sinonim za kongresni turizem v Mariboru. Hotel Habakuk pod vznožjem Pohorja odlikuje kongresni center, ki še vedno deluje sveže in svetlo. V največji dvorani sprejme do 500 udeležencev, ima nekaj fleksibilnih dvoran, ki se lahko odprejo in uporabijo tudi kot dodaten prostor za sprejeme in razstave. Kongresne goste lahko namestijo v 101 hotelski sobi s 5*, za konference, kjer je potreba po sobah različnih kategorij, pa je na prvi pogled nenavadna, a preizkušena kombinacija s hotelom Bellevue (4*) na nadmorski višini 1.050 m, kjer lahko ponudijo dodatnih 42 sob.  S prenovljeno gondolo je Bellevue še bolj elegantno dostopen, jutranji pogled na Maribor pa zagotovo odtehta oddaljenost od doline. Ponudbo pod Pohorjem dopolnjuje hotel Arena, vzorno prenovljen, z detajli tako v opremi kot kulinariki, ki dajejo občutek domačnosti.  Hotel Arena ima tudi lastne seminarske sobe za skupine do 60 udeležencev. V okolici hotela Habakuk je na voljo še nekaj manjših privatnih hotelčkov in penzionov, ki se v primeru večjih dogodkov lepo zapolnijo.  Eden večjih je športno usmerjen hotel Draš, ki ponuja tudi konferenčne prostore.

Druga plat kongresnega Maribora so mestni hoteli. Piramida, mestni hotel s tradicijo, ponuja nekaj konferenčnih dvoran, največja sprejme do 95 udeležencev. S prenovljenimi sobami postaja ponovno zanimiv za manjša mednarodna srečanja.  Novost na hotelski sceni je Hotel City, ki bo zagotovo spodbudil mestno konkurenco k izboljšanju storitev. Moderen dizajn, lastna garažna hiša, 66 sob, kongresni center z največjo dvorano do 300 udeležencev in poudarkom na kulinarični ponudbi.  Središče mesta vsekakor ponuja več možnosti za večerne družabne in kulturne aktivnosti ter kulinarična doživetja izven hotelov.

Mariboru ne manjka posebnih prizorišč za dogodke. Lent, bivši dravski pristan je z razkošjem barov odlična izbira za » wine&dine around«. Izjemen dogodek lahko organizirate v Vinagovi kleti v središču mesta. Pod mestom se vijejo tuneli v skupni dolžini preko dva kilometra, ki pokrivajo območje 20.000 m2.  Vaše goste bo zagotovo navdušil Mariborski grad, kjer so prostori Pokrajinskega muzeja Maribor. Najamete lahko Viteško dvorano za stoječi sprejem do 100 oseb ali Arkade za stoječi sprejem do 150 oseb.  Ko boste razkrili že prav vsa posebna prizorišča, priporočamo še Ptujski grad z idiličnim grajskim dvoriščem, ki kar kliče po romantičnem sprejemu v soju sveč…

Maribor ima vse, kar imajo veliki.  V primerjavi z drugimi slovenskimi kongresnimi destinacijami kot so Ljubljana, Portorož in Bled ima morda manj »kilometrine« na področju kongresnega turizma, ki pa jo zlahka nadomesti s prijaznim pristopom ponudnikov, ki dajo naročniku občutek, da je zaželjen.

Ocena destinacije:     3,74 – KAKOVOSTNA KONGRESNA DESTINACIJA
Pomen ocen:

5  odlična kongresna destinacija
4  kakovostna kongresna destinacija
3  priporočljiva kongresna destinacija
2  povprečna kongresna destinacija
1  še kar

Posamezne ocene:
A.    Naravni in kulturni dejavniki                               4,1
Maribor je središče Štajerske z zelo razgibano zgodovino, ki se odraža na bogati kulturni dediščini. Pokrajinska pestrost z rodovitno zemljo, neokrnjeno naravo, gozdovi, čistimi potoki, zelenim Pohorje so osnova za vse oblike kongresnega turizma. Maribor je tudi kulturno središče države.

B.    Splošna in prometna infrastruktura                  3,2
Prometna infrastruktura je predvsem na račun nedelujočega letališča slabši del kongresne ponudbe. Maribor je sicer varno in za bivanje kakovostno mesto. Posebnost je izjemen dostop do zelenja.

C.    Turistična infrastuktura                                       4,1
V Mariboru in okolici je preko 109 turističnih namestitvenih objektov s skoraj 1500 sobami. Dobra polovica jih je v hotelih, ki so večinoma srednje in višje kategorije primerne za kongresni turizem. Dobro je razvita dodatna turistična ponudba, zlasti športna in rekreacijska.

D.    Kongresna infrastruktura                                     3,4
Kongresna ponudba Maribora je skoncentrirana v podjetju Terme Maribor ter njihovih hotelih Habakuk, Piramida in Bellevue. To podjetje in delno Športni center Pohorje in novi hotel City so nosilci ponudbe in kongresnega razvoja. Mesto je zelo bogato z dodatnimi kongresnimi programi primernimi za incentive,  žal pa je celovita ponudba Pohorja in mesta slabo izkoriščena in promovorina, kongresni urad dejansko ne deluje, kronično primanjkuje specializiranih agencij.

E.    Subjektivna ocena                                                   3,9
Maribor je odlična kongresna destinacija, ki pa ima problem v največji meri s svojo kongresno identiteto in neprepoznavnostjo ter nepovezanostjo ponudbe. V Mariboru ne boste našli specializirane DMC agencije z lokalnim znanjem.

Primerjava z regijo:
Maribor je ena najbolj perspektivnih kongresnih destinacij v Sloveniji. Mesto je zgodovinsko, etnološko in kulturno izjemno zanimivo. Daje vtis domačnosti in topline.  Žal na področju kongresnega turizma manjka privlačna zgodba, ki bi poleg domačinov v mesto pritegnila tuje kongresne organizatorje. Glavni razlog je neobstoj in nedelovanje kongresnega urada. Občutek imam, da je premalo znanja s področja kongresnega turizma, zaradi prevelikega vpliva preteklosti in industrijske miselnosti. Maribor ima čisto vse potrebno za razvoj le ljudje s preprosto premalo zavedajo kaj jim kongresni turizem lahko prinese. Upamo, da bo projekt EPK za svoj zagon izkoristil tudi kongresni turizem.

Cool meetings:
Preden zvrnete “pohorske borovničke”,  poskusite Pohorski lonec. Jed je  tradicionalna, našli jo boste v kočah po Pohorju, na posebno željo pa jo za vaše goste pripravijo tudi v hotelu Habakuk!

FOTOGRAFIJE:  Arhiv Slovenske turistične organizacije. 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.