GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NEUVRŠČENI

DIVJI ZAHOD SOCIALNIH OMREŽIJ

By on June 28, 2012

PECHA KUCHA NIGHT, Portorož, 27. junij 2012 

Formula za uspešno marketinško kampanjo preko družabnih omrežij je preprosta. Iskrenost, odkritost in zaupanje. Poleg tega moramo zelo natančno nameriti, katero ciljno skupino nagovarjamo, da se nam ne zgodi, da nagovarjamo tiste, ki jih naša storitev sploh ne zanima. Zadene samo osebno. Nenehno moramo spremljati kaj se o našem podjetju govori tudi tam, kjer nismo direktno prisotni. Na tem temelji socialni kapital divjega zahoda družabnih omrežij in vaša kongresna zgodba  se bo kot virus razširila po spletu.

Na našem zadnjem Pecha Kucha večeru se je vnela debata na temo socialnih omrežij in njihove uporabe v turizmu. Na eni strani ekipa slovenskih hackerjev in bloggerjev s Svizcem, Gandalfarjem, Petrom in ekipo iz hekovnika, na drugi predstavniki največjih slovenskih turističnih podjetij. Za prve so socialna omrežja orodje za spreminjanje sveta na boljše. Brezplačen wi-fi je kot zrak, brez katerega ne morejo živeti, demokratičnost spleta za njih brezmejna. Na drugi strani so socialna omrežja orodje za doseganje brezkompromisnega profita in včasih ilegalno pridobivanje podatkov o potencialnih kupcih.

Nedvomno pa je prevladalo mnenje, da se je prerazporejanje marketinške moči preneslo v kibernetski prostor, kjer nastajajo nove skupnosti, ki so enako realne kot klasični trženjski segmenti v turizmu. Razprava je pokazala, da na žalost v kongresnem turizmu ne razumemo vedno kibernetske subkulture  in etike s specifičnimi pravili komuniciranja. Temeljni namen virtualnih skupnosti je komuniciranje, o čemer je prepričljivo govoril filozof Filip. In to še vedno poteka na medosebni ravni in z veliko večjo možnostjo premagovanja razdalj. S tem pa na koncu znižujemo svoj karbonski odtis. Pri tem se kongresniki običajno ne izkažemo najbolje.

Arogantno poseganje družbenih elit in korporacij in želja po reguliranju prostora preprosto ne deluje. Socialna omrežja se namreč vsak dan »samočistijo« in postajajo prostor nove demokracije z neomejenim dostopom do znanja in informacij ter zabave. Ključno za uspešno delovanje v socialnih omrežjih je osnovna internetna dostopnost kongresnih ponudnikov. O tem danes nima smisla izgubljati besed. Sledi pismenost v socialnih omrežjih, ki jih poganja iskrenost, avtentičnost in dobre zgodbe. Geografske meje so že presežene, obstajajo samo še v sivih glavah. Kongresna prihodnost bo zagotovo hibiridna, včasih pa tudi povsem virtualna. Današnji najstniški kiberanavti so vaši prihodnji kongresni naročniki. Naučite se jih razumeti in poslušati njihove potrebe, dokler ne bo prepozno.

Follow @gorazdcad

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.