GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

SLOVENSKI TURISTIČNI REALITY SHOW

By on June 3, 2015

Srede so v osrednjih slovenskih časnikih običajno posvečene turizmu. Navada, ki je ostala še iz časov, ko so bili mali oglasi v turističnih prilogah osrednji del marketinškega sklopa turističnih ponudnikov. Oglasi so se bolj ali manj preselili v digitalni kozmos, priloge pa ostajajo.

Prejšnji teden ni manjkalo zanimivih člankov, ki v veliki meri spominjajo na reality show, v katerem nastopajo posamezniki, ki v življenju v Slovenijo še niso pripeljali niti enega turista, se pa očitno na temo dobro spoznajo. Nova medijska realnost ponuja medijsko zvezdništvo vsakomur, ki je pripravljen sodelovati v tedenskem šovu. Pri tem prednjačijo akademiki, k sreči pa zna stvari postaviti na pravo mesto minister Počivalšek, ki edini opozarja na prave izzive. In to ni strah pred tujimi hotelskimi lastniki, temveč marketing in ustvarjanje dodane vrednosti v turizmu. V istem časniku preberem misel ekonomista Janeza Damjana: “Če je izdelek izjemen in ga podpira dober marketing, potem uspeh ne izostane”, pri čemer je mislil na Donat MG, ki mu je hrvaški prevzemnik Atlantic Grupa dal trženjska krila.

Ne morem se bolj strinjati s to trditvijo tudi v prenesenem smislu v povezavi s slovenskim turizmom. Turizem je zrela industrija na visokih marketinških obratih in na tem področju se lomijo hrbti destinacij.

V mesecu marcu smo v Zagrebu organizirali že 5. Travel Zoom (konferenco o strateškem in kreativnem marketingu v turizmu), ki se je iz Bleda preselil v hrvaško prestolnico. Dogodka so se udeležili ključni turistični ponudniki iz Hrvaške, predvsem pa celotna turistična smetana Zagreba. Navdušenje nad vsebinami je bilo izjemno, saj smo v hrvaško prestolnico pripeljali najboljše strokovnjake s področja destinacijskega in digitalnega marketinga, ter veliko praktičnega usposabljanja na delavnicah. Lokalni slovenski turistični guruji, prodajniki, destinacijski, vsebinski in zeleni menedžerji za udeležbo niso imeli časa. Kljub vrhunski vsebini so bili zasedeni s pripravami ponudb in nove turistične sezone. Ko sem jih spraševal o udeležbi, je bil odgovor skoraj vedno približno enak :”totalno smo zasedeni, pripravljamo se na EXPO, sejem turizma v Bakuju, borzo v Kazahstanu, workshop v Jonkopingu,….” Sejmi so cool, učenje od najboljših pa očitno izguba časa. Travel Zoom bo verjetno ostal v Zagrebu, ki se je izkazal kot izjemno profesionalen in prijazen gostitelj. Predvsem pa si je lokalna scena vzela za novo znanje čas in spoštovanje.

Na lestvici konkurenčnosti WEF padamo po mojem mnenju predvsem zaradi pomanjkanja marketinških znanj. Pri tem izgovarjanje na klasične ovire ne šteje. Dostopnost ni tako katostrofalna kot jo radi prikazujemo, hotelska ponudba se počasi izboljšuje, prepoznavnost pa je v direktni koleraciji s stanjem duha v našem turističnem trženju. Glavni izzivi so pomankanje znanje in veščin, merjenje učinkovitosti in postavljanje jasnih in merljivih ciljev. Ob tem pa nam je zadnja analiza slovenskih turističnih podjetij na socialnih omrežjih pokazala peecej klavrno stanje, kjer tempo drži le še Ljubljana in nekaj največjih slovenskih zdravilišč. Za ostale socialna omrežja niso pomembna kljub dejstvu, da je konverzija na socialnih omrežjih po mnenju strokovnjakov 25 %, skozi klasično digitalno oglaševanje pa 5 %.

Naši sosedje Hrvatje so prejšni teden sprejeli doslej najbolj ambiciozen načrt promocije svoje države za leto 2016. Marketinški budget za projekte javno-zasebnega partnerstva promocije za podaljšanje sezone je težak 5.7 milijona EUR (poseben marketinški plan je namenjen splošni promociji države). Glavni cilj je podaljšanje sezone, projekt pa je v celoti usklajen na nacionalnem nivoju s celotnim turističnim sektorjem. Program temelji na analizah in seriji delavnic na vseh hrvaških destinacijah.

Potem pa udari črni petek, ki sesuje še zadnjo rešilno bilko, ki je začela kazati pozitivne marketinške rezultate. Če se uresniči plan pohlepnih bankirjev z DUTB-ja nam ni pomoči, saj še nisem slišal za turistično destinacijo, ki bi jo uspešno upravljali bankirji. Poznam pa nešteto zgodb o razprodajah premoženja, kar je najbrž končni cilj DUTB revolucionarjev. Torbjörn Mansson je očitno čarovnik, saj bo vrednost sredstev združenih hotelov povečal za 60%. Težko si predstavljam potentene bankirje kot marketinške strokovnjake na področju turizma, dober marketing pa je, kakorkoli obračamo, ključ do obljubljene DUTB čarovnije.  Minister Gregor pa nič!

Več o tem pa v posebni kolumni ……..

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.