GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

PLANIŠKA KANDIDATURA 2017

By on June 3, 2012

Ob neuspehu planiške kandidature za Svetovno prvenstvo 2017, sem se spomnil vprašanja mojega stanovskega kolega pred nekaj dnevi, koliko naših kongresnih kandidatur je uspešnih. Odgovor je bil, da približno 80 %, saj si kot podjetje  zaradi stroškov težko privoščimo neuspeh. Zelo mi je žal, da srčni ekipi Planice 2017 kandidatura ni uspela. Težko komentiram rumena ozadja in namigovanja o krivcih,  ki so jih te dni polni vsi mediji. Lahko pa komentiram, kaj so na osnovi mojih izkušenj ključni pogoji za uspeh kandidatur. Pri tem se kongresne in športne prav v ničemer ne razlikujejo.

1. TEHNIČNI POGOJI so osnova in če katerikoli člen zgodbe šepa, je to lahko že signal za težave.
2.  VEČKRATNE PREDHODNE KANDIDATURE konkurenčnih destinacij dišijo po zakulisnih dogovorih, kompenzacijah za večkrat vložene kandidature in so znak za alarm ali intenzivno lobiranje.
3. RAZISKAVE predhodnih kandidatur lahko veliko pomagajo pri določanju strategije in taktikte. Planica svetovnega prvenstva v zgodovini še ni gostila. Lahti je bil gostitelj že šeskrat.
4. POŠTENA ANALIZA možnosti destinacije skozi prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti da vedno zelo jasne odgovore na številna odprta vprašanja. Za začetek si poglejte spletne strani vseh kandidatk:
LAHTI 2017
PLANICA 2017
OBERSTDORF 2017
ZAKOPANE 2017
5. PROFESIONALNOST je pri pripravi kandidature pomembnejša od srčnosti ali osebne želje posameznikov ali celo polovičarstva.
6. OSEBA ali AMBASADOR, ki je nosilec kandidature, je izjemno pomembna, še posebej pa je pomembna njegova mednarodna kredibilnost in karizma.
7. GEOPOLITIKA je v posamezni panogi vedno igrala ključno vlogo. Običajno zelo podobno evrosong kuhinji.
8. SRCE je ključno za uspeh. Vlagatelji kandidature morajo imeti veliko mero čustvene inteligence.
9. EGO posameznikov in interesnih skupin sodi v času vlaganja kandidature v hladilnik.
10. SOLIRANJE se negativno obrestuje. Če se ne stopi skupaj v strokovnem smislu je kandidatura že vnaprej izgubljena.

Organizatorjem priporočam, da namesto pranja umazanega perila natančno analizirajo razloge za neuspeh in se posvetijo naslednji kandidaturi. Profesionalnost vložene kandidature ni nikoli premosorazmerna z vloženim denarjem. Meri se zgolj po profesionalnosti in učinkovitosti.

Slovenija po ponovnem flopu izgublja kredibilnost na mednarodnem parketu za športne dogodke in bojim se, da postajamo vedno bolj rizična država. Bumerang Univerzijade pa nas že tolče v glavo. Srčno upam, da se športna praksa ne bo odražala na kongresnem področju.

Prepričan sem, da bo Planici uspela kandidatura 2019 in da energija ni bila izgubljena.

Ker pa slika velikokrat pove več kot beseda si poglejte posamezne predstavitve kandidatur:

1. LAHTI

2. PLANICA

3. OBERSTDORF
 

4. ZAKOPANE

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.