GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

PIRAN

By on September 18, 2011

S turističnimi ikonami je križ. Vsaka kongresna in turistična destinacija jih potrebuje. Status ikone so si pridobile zaradi svoje edinstvenosti, ki je rezultat dela preteklih generacij. Ko se umaknejo poletne horde in ostanejo spomini na razglednicah je za take ikone dober tudi kongresni turizem. Da se nekako preživi do naslednjega poletja. Tu pa nastopi največja težava. Kongresniki svojim naročnikom in udeležencem prodajamo pristno izkušnjo. Za lepo izkušnjo je lepa kulisa prednost, ki pa še ne pomeni končnega zadovoljstva.

V Piranu smo ta teden organizirali kongres otroških nevrologov. Prvi vtis udeležencev ob vhodu v Teater Tartini je bil katastrofalen, saj je mandrač eno samo gradbišče, pred vhodom v Teater pa prostor za malico nič krivih gradbenih delavcev. Ropot bagerjev je tako cel dan motil potek konference. Gradbišče naj bi bilo ob sklepanju dogovora za najem zaključeno do poletne sezone. Upravljalcev dvoran zavoda Avditorij Portorož to prav nič ne moti in cena najema dvorana je višja od najema dvoran v Cankarjevem domu v Ljubljani. Edina skrb upravljalca je tehnokratski podpis pogodbe. Zadovoljstvo kongresnih udeležencev jih ne zanima. (Še dobro, da njihova tehnična služba svoje delo opravlja vrhunsko!) S cenami sledijo tudi gostinci v razvpitih ribjih restavracijah, katerih slavni časi so že zdavnaj minili.

Skupaj s Kongresnim uradom Slovenije zadnja leta promoviramo trajnostni turizem in ga poskušamo, čeprav z majhnimi koraki, uvesti v vsak dogodek, ki ga organiziramo. V tem smislu je poteza z garažno hišo ob vstopu v Piran in brezplačnim avtobusom do centra odlična za organizacijo srečanj po načelih trajnosti! Pri tem pa se v Piranu tudi konča.

Komunalna urejenost nekaterih stranskih ulic je izjemno slaba. Nikjer košev za ločevanje odpadkov!

Na svečano otvoritev ni župana, ker nima časa, čeprav so udeleženci v svojem okolju cenjeni in priznani pediatri in drugi strokovnjaki otroške nevrologije, župan pa je tudi zdravnik. Ste pomislili, koliko let strokovnega dela, profesionanih in osebnih znanstev je potrebno, da pripelješ v Piran 80 vrhunskih strokovnjakov iz 35 držav sveta? Ti so lahko ambasadorji Pirana in Slovenije v svojih državah ali pa prav nasprotno.

Naslednji večer se dogaja sprejem za znano tujo zavarovalnico, ki ga delajo kongresni kolegi na Tartinijevm trgu. Ujamem pogovor domačinov v stilu, kaj se pa grejo tile Ljubljančnani. Zvedavi pogledi domačinov na prizorišče in v krožnike gostov. Upam, da tuji gostje tega niso opazili.

Druga za drugo dežujejo pritožbe nad hoteloma. Predvsem v stilu, da si ne zaslužijo zvezdic, ki jih nosijo. Bo že držalo vse, kar ja zapisal nekdo na Trip Advisorju, da se vse skupaj ni dosti spremenilo od padca berlinskega zidu. Najbolje bi bilo, da bi organiztorji vse,  kar potrebujemo, prinesli s seboj v Piran in za prijazne domačine najeli igralce.

Če se želi Piran zares lotiti tudi kongresnega turizma, potem mora piranski župan na hiter tečaj k  svojemu kolegu v prestolnici. Mi pa se bomo držali svojih standardov in kongrese raje organizirali v najlepšem mestu na svetu.

KONGRESNI PLAKAT NA VHODU V DVORANO

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.