GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

PAZLJIVO PRI PLAČEVANJU GOSTOVANJ ZA SPLETNE STRANI KONGRESOV

By on September 9, 2012

Najbrž se v svojem dnevnem delovanju niti ne zavedate, koliko denarja plačujete vsak mesec za gostovanje spletnih strani vaših dogodkov na serverjih. Ker zneski niso astronomski, jih pogosto spregledamo. Hudič pa je vedno v podrobnostih in ko seštejemo vse stroške, narastejo na resne zneske in postanejo velik nateg.

V zadnjem letu so posebej popularni visokozveneči paketi ponudnikov, ki v okviru spletnega gostovanja ponujajo različno število domen, poštnih predalov in prostora na strežniku. Priporočam vam, da temeljito preverite račune, ki jih prejemate od svojih providerjev. Razlika med cenami objavljenih paketov, ki ponujajo nebesa na zemlji in vašimi računi je lahko astronomska. Vse skupaj pa je najmanj nepoštena poslovna praksa, ki kliče po urgenci inšpekcijskih služb in Zveze potrošnikov. Poleg tega gre za zavajajoče oglaševanje, ki je prepovedano (to je vsako oglaševanje izdelkov ali storitev, ki vsebuje nejasnosti, čezmerna pretiravanja ali druge zavajajoče vsebine). Vse pa temelji na izkoriščanju potrošnikov brez ustreznih izkušenj in znanja.

V džungli ponudnikov izberite ponudnika, ki ima serverje v Sloveniji in ki vam bo jasno predstavil svoje pakete. Tudi pri tistih, ki trdijo, da so strežniki njihovi, to ni nujno, saj so lahko samo posredniki a se o tem ne govori na glas. Ker vsi poslovni modeli ponudnikov temeljijo na sistemu mikroplačil, je potrebno zelo pozorno proučiti tudi razna doplačila in brezplačne storitve, ki se kasneje spremenijo v drage in plačljive. Največkrat za tehnično podporo v slovenskem jeziku z nerazumno visokimi cenami primerljivmi z urnimi postavkami doktorjev znanosti.

Upam, da se bo kmalu zganila Evropska komisija in uredila tole področje po modelu tarif za mobilne telefone, kjer je vladala podobna anarhija. Vsekakor še eno področje, ki je nepregledno in slabo regulirano.

Na lastnih napakah smo se res precej naučili in pošteno znižali stroške. So pač takšni časi, da se je treba lotiti tudi malih problemov.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.