GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

KATASTROFALNA LETALSKA DOSTOPNOST SLOVENIJE

By on January 16, 2012

V celoti objavljam dopis kolega Tomaža Krušiča iz agencije INTOURS, ki smo ga danes prejeli v uredništvo revije Kongres. Dodaten komentar ni potreben.

Spoštovani!

V vednost vam pošiljam sporočilo gospe Sylvie Bordeloup, ki je bila več let naša predstavnica na francoskem tržišču. Odpirala je vrata pri agencijah in končnih klientih, s srcem, iskreno in z veliko zagnanostjo je predstavljala Slovenijo. Naše sodelovanje z njo je bilo vzorno, skupine in korporativni klienti so bili z samo izvedbo zelo zadovoljni.

S skupnimi močmi smo v Slovenijo pripeljali veliko incentive skupin, lansko leto je bilo celo najuspešnejše. To pomeni, da je bilo njeno zastopanje Slovenije še lansko leto za njo tudi poslovno dobro. Vendar je kaj hitro ocenila, da Slovenija kot destinacija predvsem zaradi nikakršnih letalskih povezav, pa tudi zaradi nikakršne promocije Slovenije na francoskem tržišču in s tem povezanimi omejitvami za njo ni več zanimiva. Zdi se ji enostavno izguba časa in energije zastopati nedostopno destinacijo, kajti svoj čas raje izkoristi za zastopanje bolj »prijaznih« destinacij.

Ko omenjam skupne moči to pomeni predvsem naša vlaganja v promocijo (oglasi, sejmi, salles calls, fam tripi,….) in njene aktivnosti v zvezi s promocijo Slovenije kot potencialne incentive in kongresne destinacije (obiski agencij, predstavitve destinacije, lobiranja pri corporate klientih, sejmi,…). Samo finančno gledano je to skozi leta nekaj 10.000 eur, koliko je pa šlo za vse skupaj časa, energije in dobre volje pa niti ni možno ovrednotiti.

S to njeno odločitvijo je šlo v nič zadnjih nekaj let naših aktivnosti in vlaganj v francosko tržišče, ki definitivno ima potencial. To pomeni, da se bomo verjetno morali posloviti tudi od dveh francosko govorečih sodelavcev, katere smo s hudo muko našli in pripravili na to delo, kajti povpraševanj in s tem povezanih priprav ponudb je bilo mnogo.

In še ena malenkost: tudi za naše podjetje ta njena odločitev pomeni veliko izgubo prihodkov in bolj negotovo prihodnost. Novega agenta bomo težko našli, kajti ti ljudje so zelo profesionalni in vedo zakaj in kdaj sprejmejo zastopanje posamezne destinacije.

Naše podjetje je verjetno samo eno od številnih iz segmenta turizma, ki imajo podobne težave. Da zaradi izpada skupin ne omenjamo oportunitetne izgube hotelov, restavracij, prevoznikov,…, kajti vsi ti so imeli zaradi prihodov teh skupin lepe prihodke. In nenazadnje, država je od prihodkov iz naslova prihodov teh skupin pobrala kar lepe zneske davkov.  

Ta odpoved sodelovanja bo imela na image Slovenije gotovo precejšen vpliv, kajti gospa Bordeluop je v Franciji zelo spoštovana oseba med MICE agenti in corporate klienti.

Tudi če se bo nekoč s strani dostopnosti (in večje prepoznavnosti) na francoskem tržišču ponovno vzpostavilo neko normalno stanje, bo potrebnih nekaj let, da si bo Slovenija povrnila svoj image. S preteklimi dejanji smo si v Franciji za nekaj časa žal zabetonirali nikakršen image.

Slovenija na določenih tržiščih žal postaja vse manj zanimiva. Mi se tega še kako zavedamo. Hotelirji tudi. Ostale incoming agencije tudi. Se pa sprašujemo, v kakšno smer razmišljajo tisti, ki morajo na neki krovni ravni skrbeti za to, da se takšne stvari ne bi dogajale in da bi imela Slovenija kot destinacija svetlejšo prihodnost.  

Lep pozdrav !

Tomaž Krušič

INTOURS DMC
Demaco d.o.o.

Dalmatinova 3
1000 Ljubljana
Slovenia
t: 00386 59 210 301
www.intours-mice.si

From: Sylvie BORDELOUP [mailto:sylvie.bordeloup@sbmice.com
Sent: Monday, January 16, 2012 9:08 AM
To: ‘Tomaž Krušič’; ‘Miro Hribar’
Subject: RE: Intours

Dear Tomaz and Miro,

Further to our call on Friday, and all our mails, I confirm that I have not change my mind and that I will stop my contract as announced, from Mar 1st.

 All has been explained in my mails, and the problem of flight access is without any issue for the moment. Air France is also in a bad financial situation, and they speak about stopping some lines which are not profitable. There is no Adria office in Paris anymore, no message on the phone, no answer to requests from clients… we can’t work like this. You see that the clients are not able to wait (Destination Conseil has cancelled the confirmed file in march). There is still no tourist office, no promotion on the destination, Slovenia were only working thanks to representative’s job, and representative can’t act as substitute for airline and tourist board.

Best regards 

Sylvie BORDELOUP / SB MICE CONSULTING / Bureau de représentation Membre du MICE REP’S CLUB
TEL. +33 (1) 30 31 36 24 – GSM +33 (6) 24 52 00 95 / E. sylvie.bordeloup@sbmice.com – W. www.sbmice.com
Consultez notre page Facebook et cliquez sur j’aime pour suivre nos actualités :
http://www.facebook.com/pages/SB-Mice-Consulting/254229714590901?sk=wall

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.