GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

ENLARGE YOUR………..

By on September 7, 2011

Najbrž se nas je večina že znašla v situaciji, ko so nas vsaj malo zamikale privlačne a vendarle neverjetne ponudbe, ki obljubljajo zmanjšanje telesne teže v dveh dneh, povečanje vseh vrst organov in vsesplošno zadovoljstvo in srečo. Nekoliko starejšim je prav gotovo ostal v spominu prvak tega modela gospod Džirlo.

Turizem načeloma štejemo za resno industrijo, ki je del  vsakokratnih političnih in drugih strategij. Pa vendar se zgodi tudi najboljšim. Danes me je na mailu pričakalo prijazno sporočilo, da bo Ljubljana gostila turistično borzo New Europe Travel Mart. Precej pompozno najavljen dogodek obljublja zemeljski raj vsem tukaj živečim turističnim delavcem. Še toliko bolj, saj sta platinasta sponzorja Zavod za turizem Ljubljana in Slovenska turistična organizacija. Tu pa je konec šale. Obe inštituciji sta javni in morata v največji krizi zelo pazljivo ravnati z javnimi sredstvi in pazljivo preveriti, kam vlagata denar. Da se razumemo, prav nič ni narobe z organizatorjem, ki je svoj poslovni model uspel prodati našim javnim marketinškim strategom. Hudič je vedno le v drobnih podrobnostih. V tem primeru je organizator specialist za latinsko Ameriko, Peru, Mehiko, Jordanijo in Ekvador. Takšni gostje so prevladovali tudi na prvi borzi v Dubrovniku. Sliši se dobro, vendar se gostov iz latinske Amerike ne spomnim iz uradne turistične statistike. Kot da ne bi še nikoli slišali za enega od turističnih aksiomov, da je za razvoj trga ključa dostopnost in še enkrat dostopnost. Ni mi čisto jasno, kako bodo prispeli v našo lepo državo, saj še našega letalskega prevoznika ne znamo ohraniti pri življenju. Nenazadnje pa bo tudi vsa dodana vrednost organizacije takšnega dogodka končala na Floridi.  Kot da kaj podobnega in marketinško bolj konciznega ne bi znali organizirati v Sloveniji. Od javnih inštitucij pričakujem, da se bodo odločale racionalno in na osnovi podatkov in resne ter poglobljene tržne analize – če se gremo resno industrijo. Tole pa bolj spominja na intuitivno nakupno odločitev, ki jo je sprožil ameriški mr. Džirlo.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.