GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

NESREČA-nja

DEVET KROGOV DANTEJEVEGA PEKLA

By on December 19, 2013

V KATERI KROG PEKLA SPADATE?

Na sredi našega življenja pota
sem gozdu črnemu zašel v globine,
ker me na stranpot je zavedla zmota.
Kako povem naj, kaj sem bolečine
prestal v tej hosti, mračni in zakleti,
ko strah me je, če se ozrem v spomine
Bolj bridko bo nekoč samo umreti!
A preden zveste, kdo me je ozdravil,
še čujte kaj sem moral v njej uzreti.

Dante Alighieri, Božanska komedija, Pekel

Ko morski psi zavohajo kri, sledi napad. Ko je nekdo šibak, ga je lažje zlorabljati. Zloraba pa je odrekanje pravic drugega in izdaja. To počnemo zaradi koristoljublja vsak dan na vseh ravneh in kongresna industrija ni prav nič imuna. Kadar pa se nekdo bori za preživetje, postanejo zadeve resne in se razmerja krvavo zaostrijo in prav to se zadnjih nekaj let dogaja Kongresnemu uradu Slovenije.

Izdajalci so po Danteju v najglobjem delu pekla v devetem krogu v dobri družbi z Luciferjem. Pred njimi so grešniki od prevarantov, nasilnežov, heretikov, lenuhov, pohlepnežev, pohotnežev do predkrščanskih pravičnikov.

Naivno sem verjel in mislil, da smo v kongresni industriji pred Dantejevim peklom imuni. Da bo naša kongresna zmaga čista in pravična entropijska zgodba. Vendar nas je namesto v elitno kongresno ligo pripeljalo v sistem, v katerem je izdaja in zahrbtnost več vredna od morale in etike in kjer razmišljamo le še, kje nas čaka naslednji luciferjev sopotnik v obliki mešetarskega hotelirja,  pogoltnega oštirja, potentnega avtobuserja ali samozadostnega upravljalca naravne in kulturne dediščine, dane od boga.  Žalostno postane, ko postanejo soodvisni in se začnejo obnašati kot krdelo, ki pleni po kreativnem delu industrije. Prav kreativni del pa je tisti, ki si ga želi prav vsaka prava kongresna destinacija, saj ustvarja dodano vrednost in destinacijo dviguje nad povprečje.

Vsi kongresni ponudniki bi se morali  danes vprašati, kje so bili in kaj so počeli zadnjih deset let, ko se je gradil in ustvarjal Kongresni urad Slovenije. Kaj so dobrega naredili za celotno industrijo in njeno današnjo prepoznavnost v svetu. Kje ste bili in kaj ste sami naredili za promocijo? Ste ob desetletnici Kongresnehga urada  kdaj pomislili, kako se ustvarja brand in koliko časa traja, da se prime na ekstremno konkurenčnem kongresnem trgu. Koliko pozitivne človeške energije je potrebno vložiti v razvoj branda kongresne destinacije.

Najlažje je zahtevati svoje, brez da bi se potrudili k zgodbi tudi sami kaj pozitivnega prispevati. Tako pa imamo najboljši kongresni brand, ki ga cenijo po celem svetu, doma pa se ob deseti obletnici Kongresnega urada Slovenije ne upamo pohvaliti niti tistih, ki so si izmislili vse kongresne zgodbe, ki so nas pripeljale v prvo kongresno ligo.

Zato Azra in Miha, čestitke ob desetletnici kongresnega urada in upam, da se bo našel še kdo, ki se vama bo zahvalil za odlično opravljeno delo.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.