KULINARIKA

CRAFT KULINARIKA

By on April 9, 2017

Ljubljana postaje vroče craft kulinarično središče

Tuji kongresni organizatorji se na nas pogosto obračajo z nekdaj precej nenavadnim vprašanjem, kje v Ljubljani so najboljši burgerji in craft scena. Pred leti si v nekoč zelo elitni industriji kaj takšnega niti zamisliti nismo upali. Da bi cenjenim kongresnim gostom stregli burek in pleskavice s »štaciona«, je bilo naravnost bogokletno in večini skregano z logiko povprečnih udeležencev in organizatorjev.

Danes pa je »hipsterski« koncept ulične kulinarike postal prevladujoči trend. Kar pogosto ga srečamo na lokalni kongresni sceni in tudi najbolj elitnih dogodkih. Ponudba se je dvignila na raven solidnega cateringa, kjer ješ kakovostno hrano za dostopno ceno. Na razvoj koncepta so vplivali trije ključni dogodki, zaradi katerih se boste z ulično kulinariko v prihodnje srečevali še pogosteje.

ODPRTA KUHNA

Zaslugo za razcvet ulične kulinarike lahko zagotovo pripišemo Odprti kuhni, ki je leta 2014 prejela priznanje Sejalec za najbolj inovativni slovenski turistični produkt zadnjih dveh let. Nekoč precej pust Pogačarjev trg je postal priljubljen prostor za petkovo druženje. Koncept sam po sebi ni nov, saj ga v svetovnih metropolah poznajo že vrsto let. Za Ljubljano pa je bila to prava revolucija, ki je presegla vsa pričakovanja in navdihnila tudi različne kongresne organizatorje. Koncept visoke kakovosti, ustvarjalnost in edinstvenost, ki ga zagovarja ustanovitelj zgodbe Lior Kochavy, je popoln za kongresne dogodke. Raznolikost stojnic, ki zadovoljijo različne okuse, pa je pisana na kožo tudi kongresnim udeležencem iz različnih držav.

PIVOVARSKA REVOLUCIJA

Druga pomembna prelomnica je bila pivovarska revolucija. Lokalna mikropivovarska scena je svoj razcvet doživela v zadnjih dveh letih. Na butično pivo prisega vse več ljubiteljev, naveličanih uniformnega okusa piva, ki ga varijo multinacionalke. Nenadoma se je začela dvigovati kultura pitja piva, ki drugod obstaja že lep čas. Mikropivovarne so pravi hit, ki mu na svoj način sledijo tudi veliki pivovarji. Avtorsko pivo je možno poskusiti v kar nekaj lokalih, lahko pa se ga naučite tudi proizvajati na enem od timskih tečajev, ki jih izvaja na primer Pivolog. V Sloveniji ne manjka specializiranih pivotek in različnih lokalov. Premikanju mej sledimo tudi kongresni organizatorji in nekaj tega duha boste lahko začutili na letošnji Conventi.

BURGER REVOLUCIJA

Po žarih in pleskavicah pa smo končno tudi pri nas dočakali gurmansko revolucijo burgerjev. Ta že meji na epidemijo in je postala poligon za razkazovanje kuharskih mojstrovin. Med ljubitelji poteka vroča debata, kateri je najboljši. Za nekatere je sinonim za kakovost Hood Burger, drugi prisegajo na Lars & Sven, tretji na Pop’s Place, četrti na Tabay Brothers, retro »hipsterji« pa še vedno na Hot Horse. Odgovorom in različnim mnenjem ni konca, bolj pa velja zaupati glasu ljudstva kot reklamnim sloganom in retuširanim podobam. Izbira je pestra in v vseh cenovnih okvirih, večinoma z lokalnimi sestavinami in močno odstopa od starih mikrovalovnih praks.

Zeitgeist
Slovenija je nekakšen kulinarični talilni lonec in nič ne bo narobe, če boste na svojem dogodku razmišljali v tej smeri. Če toliko posameznikov prisega na takšno kulinarično izkušnjo, je vredno razmišljati v bolj »hipsterski« smeri. Velika izbira stilov in okusov je pogoj za zanimivo kulinarično doživetje. Kombiniranje treh revolucionarnih konceptov bo zagotovo navdušilo vaše kongresne udeležence.

5 NASVETOV

Priporočamo pa vam, da takšno kulinarično izkušnjo ozavestite in poskrbite za naslednje ključne elemente:

1. Poskrbite za lokalno inspiracijo in v izvedbo vključite ključne izbrane lokalne ponudnike.

2. V ponudbo lahko vključite katerega od mestnih ponudnikov mednarodnih kuhinj. Udeleženci dogodkov iz teh dežel vam bodo za gesto neverjetno hvaležni.

3. Ureditev prostora mora slediti vaši ideji dogodka. Industrijski dizajn ni obvezen, ga pa »hipsterski« kongresni udeleženci obožujejo.

4. Lokalna sledljivost živil je več kot nujna in brez tega kmalu ne bo šlo. Pristne sestavine malih pridelovalcev, ki so neposredno vključeni v izvedbo dogodka, so formula za uspeh.

5. Udeleženci naj se vključijo v vašo zgodbo, sodelujejo pri izbiri živil, pripravi in deljenju receptov ter ocenjevanju rokodelskih piv. Pri tem si pomagajte z eno od neštetih aplikacij, s čimer bodo spomini hitro na družabnih omrežjih.
Verjamemo, da boste z malce domišljije prišli do kulinaričnega doživetja z več raznolikosti, pristnimi okusi in v duhu časa. Sladokusci vam bodo za takšno izkušnjo hvaležni.

PRIMER IZ PRAKSE

Dogodek ob 35-letnici podjetja Jezeršek Catering
Verjetno najbolj odmevni dogodek leta je bila postavitev sprejema v industrijsko okolje garaže LPP na Celovški cesti v Ljubljani. Na osmih kulinaričnih postajah so kuharji v živo kuhali pred gosti, vse skupaj pa so začinili kombiji s hrano, band na tovornjaku, galerija fotografij v starem tramvaju, brivec Edis, Jameson bar. Dogodek je povezal kulinariko, glasbo, ples in zabavo v prostoru, na katerega v povezavi s sprejemom ne bi pomislili. Pozitivno presenečenje je poželo navdušenje gostov in ga lahko štejemo med pionirske dogodke craft kulinarike v Sloveniji.

Dogodek je finalist za izbor »Conventa Best Event Award 2017«.

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.