GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

CONVENTA

MEETOKRATI

By on January 19, 2013

PO CONVENTI 2013
5th Anniversary

Poglejte absurd. 5. jubilejna Conventa je požela absolutno odobravanje udeležencev, razstavljavcev in strokovne javnosti in končala celo v najbolj vročem učbeniku kongresne industrije, ki ga je izdal legendarni Tony Rogers. Organizacijo tega uspešnega projekta pa so letos krojile zakulisne zgodbe različnih kongresnih tehnokratov, ki razumejo sodelovanje in partnerstvo izključno skozi pozicijo moči. “Meetokrati” so sicer iskani in dobri projektni managerji, vendar pa so običajno brez domišljije, kreativnosti, brez občutka za partnerje in sodelavce in brez jasnih predstav o širših odnosih v kongresni industriji. In  v tem grmu tiči  kongresni zajec. Conventa je dogodek, ki je odraz zrelosti kongresne industrije regije in predvsem Ljubljane. Če postanejo vladarji slovenske kongresne industrije meetokrati se nam slabo piše. Ker običajno služijo določenim interesom, bodo hitro dosegli radikalizacijo stanja in ne napredka. Zgodil se bo razmah uničevalnega meetokratskega kongresnega turizma, katerega naravni sovražnik so kreativci, snovalci in inovatorji, ki bodo tako kot ostali vrhunski kreativci zapustili Slovenijo po najhitrejši poti.

Medtem ko je dobra vila Ljubljana koncept odlično posvojila in ga celovito podpira, se še vedno neusmiljeno borimo z diktaturo meetokratov. Dokler bo ljubljanska scena kontaminirana z enako ali podobno mislečimi, bo pot do zaželjenih vročih kongresov s preko 1000 udeleženci dolga in naporna kot igmanski marš. Za vrhunski uspeh mora kot eno delovati celotna kongresna industrija.

Z meetokratskim načinom razmišljanja ne bi nikoli ustvarili Convente in dosegli takšne mednarodne promocije. Za prihodnost slovenske kongresne industrije pa je Conventa bolj pomembna kot si upajo kdajkoli priznati. Metokratizem preprosto ne zna ustvarjati pozitivne energije, ki je potrebna za uspešen dogodek in katere temelj so iskrenost, entuziazem in želja po odkrivanju novega.

Conventa kaže pot in opozarja na čeri in očitne nesmisle. V kratkem času smo dogodek, kljub stagniranju javnih sredstev vloženih v projekt, dvignili na svetovno raven. Ekipa in tim partnerjev premore izjemno energijo, ki je močnejša od brezobraznih meetokratskih šikan. Verjamem, da lahko spreobrne tudi najbolj zadrte vernike vsaj v razsvetljene meetokrate.

Timu,  ki gre vsako leto znova z vsem tveganjem v projekt, pa navkljub zapisanemu ostane veselje ob 5. obletnici. V petih letih smo v Slovenijo pripeljali 1.139 mednarodnih kupcev (buyerjev) iz 36 držav, ki so formalno opravili preko 17.000 sestankov.  Verjetno pa še veliko več v času neformalnega druženja. Če smo jih navdušili in je vsak o Sloveniji in JV Evropi povedal desetim partnerjem in klientom, je to dobra osnova za konkretne posle. Vabljeni gostje so se vsako leto srečali z več kot 100 razstavljavci iz 11 držav JV Evrope. Letos smo pripeljali na dogodek 230 vabljenih gostov iz 26 držav, rekordno pa je bilo tudi število razstavljalcev 138. Kljub vsem težavam, s katerimi smo se srečevali, imamo več kot dovolj razlogov za praznovanje.  Iz krize pa bomo prišli še močnejši, saj so v vsakem poklicu ljudje, ki svoj poklic opravljajo z neizmerno predanostjo. Vidimo se na Conventi 2014.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.