GORAZD ČAD
LJUBLJANA, SLOVENIA

Je dolgoletni zasvojenec s kongresnim turizmom. Kot ustanovitelj in lastnik marketinške in kongresne agencije Toleranca Marketing ima večletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi velikih mednarodnih kongresnih projektov v sodelovanju z uglednimi tujimi in slovenskimi znanstveniki, zdravniki in inštitucijami. Je izkušen svetovalec za uspešen marketing kongresnih centrov in poslovnih dogodkov ter ustanovitelj in urednik vodilne revije na področju kongresne industrije v regiji imenovane Kongres Magazine.

CONVENTA SREČA-nja

HOTELIRJI, ALI STE ZARES PRIPRAVLJENI NA PRIHODNOST DOGODKOV?

By on January 3, 2020

Kako dolgo mislite, da boste še lahko prodajali dolgočasne kongresne dvorane?

Denimo, da ste hotelir v Ljubljani ali na Bledu in da vam kongresni turizem prinaša solidno število prodanih hotelskih sob. Morda vam prihodki od vaših kongresnih dvoran zadoščajo in tudi prodaja dodatnih gostinskih storitev je zadovoljiva. V trenutni situaciji, ki vlada na trgu dogodkov, se počutite varno in v prihodnost zrete z optimizmom. Potrebe po uvajanju novih kongresnih produktov ne čutite, saj se zdi trg stabilen in po vašem mnenju večinoma relativno konservativen.

Kdor pa zares pozna ozadje dogodkov in tudi bolj klasičnih kongresov, se zaveda, kako bliskovite spremembe se dogajajo v zadnjem obdobju. Dogajajo se predvsem v smeri iskanja poti do dogodkov po meri človeka. Tako bodo počasi zavladala nova pravila igre. Arhitektura srečanj, o kateri v našem mediju pogosto pišemo, ni znanstvena fantastika, temveč dejstvo. Pod površjem vedno bolj vre. V dnevnem odnosu z naročniki prevladuje paradigma, naj jim poiščemo drugačno lokacijo, ki nikakor ne sme biti dolgočasna hotelska dvorana ali kongresni center. Dovolj imajo vedno istih prostorov in predvidljivega cateringa. V agenciji smo po vzoru filmske industrije, ki ponuja lokacije za snemanje, razvili največjo bazo posebnih prizorišč v regiji: https://kongres-magazine.eu/search-special-deals/.

Razlog je sila preprost, naročniki povprašujejo po alternativnih prizoriščih. V bazi je v tem trenutku že več kot 500 lokacij v regiji Alpe Adria. To je vedno bolj resna in organizirana konkurenca klasičnim hotelom in kongresnim centrom. Če to ni znamenje za alarm?

Najbolj neverjetno pa je dejstvo, da s kongresno ponudbo, prilagojeno sodobnim udeležencem in organizatorjem dogodkov, lahko ustvarite oprijemljive dodatne prihodke. Novosti na tem področju so tako redke, kot so redki rudniki zlata v Sloveniji.

Naj naštejem nekaj preprostih rešitev in področij, ki hotelirjem lahko zagotovijo izdatne prihodke.

1. Kongresne dvorane prodajajte kot dnevne sobe
Namesto najema dvoran lahko prodajate prostore kreativnih doživetij. To najbolje izkoriščajo prodajalci pohištva za dogodke. Cene najema takšnega pohištva pogosto presegajo ceno najema dvoran. Izjemno nizka investicija se očitno izplača, saj podjetja na tem področju rastejo kot gobe po dežju.

2. Prodajajte redko in na trgu iskano tehnično opremo
Cena tehnične opreme sčasoma radikalno pade. Trenutni hit so LED-zasloni, ki se investicijsko izjemno hitro povrnejo. Pomanjkanje domišljije pa ustvarja trg za neposlovno prakso preprodajalcev opreme. Podobno se je dogajalo v devetdesetih s prvimi visoko zmogljivimi LCD-projektorji, ki so danes večinoma vključeni v ceno dvoran. Razmislite, katere dodatne tehnične rešitve bi lahko prodali vašim naročnikom.

3. Zagotovite napredne tehnološke in podporne rešitve
Najbolj prodorna prizorišča se pohvalijo, da je njihov seznam tehnoloških in podpornih rešitev daljši od ponudbe za catering. Prodajate lahko vse od inteligentne kontrole vstopa, orodij za interakcijo, aplikacij do videoprodukcije in bolj zahtevnih produkcijskih rešitev.

4. Prodaja kulinarike, ki je vir navdiha
Drugačna kulinarika, ki ne sledi klasični shemi odmor s kavo, delovno kosilo in svečana večerja, je najbolj iskana na trgu. Potreben je odmik od enolične in vsakdanje kulinarike, ki je nerazburljiva in namenjena osnovnim človeškim potrebam. Dodatne prihodke boste ustvarili s hrano, ki je vir navdiha in zdravja ter omogoča, da se udeleženci napolnijo s pozitivno energijo.

5. Oblikujte del kongresne ponudbe, po kateri resnično izstopate
Skušajte poiskati del kongresne ponudbe, ki predstavlja resnično prednost, da boste izstopali v poplavi konkurence. Treba je najti nekakšen kongresni signature dish, ki vas bo zares ločil od drugih. To podprite tudi s ponudbo, ki ne bo več generična in suhoparna prodaja dvoran, temveč doživetij.

Pa ne pozabite na prihodkovni management (yield management). Če ste ga že zdavnaj optimizirali na področju prodaje hotelskih sob, se temu čim hitreje posvetite tudi na področju prodaje kongresnih zmogljivosti. Dobra cenovna politika je največji vir dodatnih prihodkov. Hotelska in letalska industrija sta na tem področju največji strokovnjakinji.

conventa
conventa 2

Uvajati nekaj, kar ni pred vami še nihče, pomeni veliko tvegati. A očitno je, da so se tega najprej zavedele hotelske verige, ki se veliko ukvarjajo z dizajnerskim razmišljanjem in na tem področju opravljajo pionirsko delo.

Zdaj smo nekje na pol poti. Stari modeli še vedno relativno dobro delujejo, nove generacije organizatorjev dogodkov pa prisegajo na kreativnost, znanje, nenehno učenje in v temelju drugačne dogodke.

Organizatorji Convente smo v izjemno kratkem času vzpostavili svoje lastno inovacijsko omrežje. Dogodek Conventa Crossover je postal prepoznaven kot inkubator novih idej in promotor arhitekture srečanj. V omrežju, ki smo ga razpletli, skušamo povezati najbolj kreativne event agencije iz regije in sveta, ki skupaj lahko razvijejo novo znanje. To je izjemno dragoceno tudi za hotelirje, ki želijo resno nastopati na kongresnem trgu.

Vse bolj dinamična event scena v Ljubljani bo šla svojo pot naprej. Odlikuje pa jo še nekaj, kar je videti in slišati bolj redko. V Ljubljani imamo dogodke in kongresne udeležence radi, tuje pa še posebej. Zato je ambicija slovenske event industrije, da se umesti na mednarodni zemljevid, več kot realna. Veliko dodano vrednost pa zgolj s prodajo kongresnih dvoran ne bomo ustvarili. Čas je za spremembo!

Iz raziskave Conventa Future Trends Report:

Na organizacijo dogodkov bodo v prihodnosti imele največji vpliv naslednje tehnologije:

3,5 ‒ orodja za aktivacijo udeležencev (Audience Engagement Tools)
3,26 ‒ navidezna in razširjena resničnost (Augmente and Virtual Reality)
3,26 ‒ interaktivni zasloni in table (Interactive Tables and Screens)
3,23 ‒ prevajanje v realnem času (real time language translation)

2,98 ‒ holografske projekcije (Hologram projections)
2,98 ‒ umetna inteligenca in roboti (Robotics and Machine Learning)
2,92 ‒ droni

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.